Szerző: Koi Tamás

2021. június 29. 09:28

Bemutatta a One UI Watch platformot a Samsung

Az idén rendhagyó módon nyáron megtartott Mobile World Congress nem bővelkedik a hangos készülékbemutatókban, a Samsung sem hozott el semmilyen új okostelefont vagy okosórát a rendezvényre, fellebbentette a fátylat azonban arról, hogyan képzeli el az okosórák jövőjét.

Az idén kivételesen nyáron tartott barcelonai Mobile World Congress nyitónapján a Samsung leleplezte új okosóra-szoftverét, mely teljesen új alapokra helyezi a cég által készített viselhető eszközök szoftverhátterét. A későbbi Galaxy Watch készülékeken megjelenő One UI Watch már a Google Wear alapokon működik majd, a koreai cég által fejlesztett felhasználói felülettel kiegészítve.

A Samsung célja a One UI Watch-csal, hogy a lehető legzökkenőmentesebb átjárást biztosítson a cég viselhető eszközei és okostelefonjai közt, mind a funkciókat, mind a dizájnelemeket illetően. Ezen felül amennyiben a felhasználó az órával kompatibilis alkalmazásokat telepít az okostelefonjára, azokat az okosóra is azonnal letölti - hasonlóan az Apple Watch működési logikájához.

oneuiwatch

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az okostelefonon végzett beállítások, például a világóra beállítási, automatikusan megjelennek a Galaxy Watch készüléken is. Amennyiben a felhasználó letiltja az óráján a beérkező hívásokat és üzeneteket, az okostelefon is letiltja azokat.

A dél-koreai cég egy új óraszámlap-tervezőt is bemutatott a rendezvényen, mely az ígéretek szerint "minden eddiginél egyszerűbbé" teszi az óraszámlapok tervezését. Azt egyelőre nem tudni, hogy a már meglévő, Tizen-alapú órákra fejlesztett számlapok használhatók lesznek-e a One Watch UI-t futtató eszközökön.

Az első One Watch UI-val ellátott okosórák egy idén nyári rendezvényen mutatkoznak majd be a Samsung ígérete szerint.

Az idei Google I/O egyik kétségtelenül legnagyobb horderejű bejelentésének számított, hogy a viselhető eszközök, így jellemzően az okosórák piacán egyesíti erőit a Fitbittel nemrég kiegészült Google és a Samsung. A két cég májusban bejelentett együttműködésének részeként az Androidra épülő Wear OS és a dél-koreai cég okosóráin futó, Tizen-alapú rendszer lényegében egybeforr majd az év második felében.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról