Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 22. 13:21

Forrófejű lehet a Samsung és az AMD első szerelemgyereke

Karnyújtásnyira van a Samsung és az AMD technológiai együttműködéséből született első alkalmazásprocesszor. Iparági pletykák szerint a grafikus teljesítményre nem lehet majd panasz, a chip fogyasztása azonban várhatóan magas lesz.

A kiszivárgott mérési eredmények alapján a Radeonnal keresztezett Exynos megjelenítési tempója nagyjából 30 százalékkal múlja majd felül a Galaxy S21 Ultrában található Mali-G78-ét. Mindez optimális esetben még akár a következő generációs ARM grafikus egység ellen is elég lehet, tekintve, hogy eddig jellemezően átlagosan 20 százalék körüli volt a generációváltásonként előrelépés.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A teljesítményre így várhatóan nem lehet majd panasz. Mindezért cserébe ugyanakkor viszonylag magas disszipációval kell majd fizetni. Második nekifutásra ugyanis 20 százalékkal alacsonyabb eredményt produkált a GPU, a harmadik menetben pedig összesen 30 százalékkal csökkent a grafikus teljesítmény. Mindez az úgynevezett thermal throttlingnak, vagyis a rendszerbe épített leszabályzásos hővédelemnek volt köszönhető, amely az órajel és a feszültség mérséklésével óvja az esetleges túlmelegedésből adódó károktól a hardvert. Arról egyelőre csak találgatni lehet, hogy a viszonylag magas fogyasztásban az RDNA2-alapú GPU hatékonysága, vagy a Samsung saját félvezetős gyártástechnológiája nyom-e többet a latba.

rdna2_exynos

Az iparági pletykák szerint ennek ellenére a Samsung elégedett az AMD GPU-s fejlesztésével, így további tárgyalások függvényében a következő években megjelenő Exynosokba is Radeon GPU-k kerülhetnek. Lisa Su, az AMD elnök-vezérigazgatója egy néhány héttel ezelőtt rendezvényen elmondta, hogy eddig kifejezetten pozitív a Samsunggal folytatott partnerség, melynek hála végre az AMD is utat talált a hatalmas forgalommal kecsegtető okostelefonos piacra.

Su az említett eseményen megerősítette, hogy a Samsungnak fejlesztett GPU a legújabb konzolokhoz hasonlóan a hardveres raytracinget és a VRS-t (Variable Rate Shading) is támogatni fogja. Utóbbinak hála bizonyos esetekben az erőforrás igényes árnyalás kiszámítása alacsonyabb felbontáson történhet meg, így növelve a megjelenítés sebességét. Bár a hivatalos bejelentésre még várni kell, a két vállalat reakciói alapján az együttműködés a jövőre érkező RDNA3-as GPU-kra is kiterjed majd. Addig azonban még bizonyosan piacra kerül a kooperáció első eredménye, ami jelen állás szerint némi halasztást követően júliusban fog megtörténni.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.