:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 3. 12:50

Dollármilliárdokat talicskáz több területre az Intel

Folytatja milliárdos összegű beruházásait az Intel. Pat Gelsinger, a vállalat elnök-vezérigazgatója egy több, nem hivatalos források szerint 3,5 milliárd dolláros új-mexikói üzembővítést jelentett be, amely mellett az izraeli divíziók is számottevő beruházásban részesülnek.

Az Új-Mexikó államban, Rio Rancho városának területén található létesítményben nem volatilis (nem felejtő) memóriachipeket tervez a vállalat, itt készülnek az Optane termékek. A 3D XPoint néven megismert fejlesztés munkálatait még a Micronnal közösen kezdte a vállalat, a két félnek azonban végül különváltak útjaik, a Micron pedig azóta már fel is hagyott az ilyen irányú munkálatokkal. Az Intel azonban látszólag elkötelezett a technológia mellett, legalábbis erre utal az újabb nagy összegű beruházás.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x)

Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x) Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

A szakítás miatt az Intelnek saját gyártósorokra lesz szüksége ahhoz, hogy zavartalanul folytathassa az immár dedikáltan a nagyvállalati rendszerekhez készített chipeket. A vállalat pár hónapja jelentette be, hogy leállítja a PC-kbe szánt konzumer Optane termékek fejlesztését és gyártását, a jövőben kizárólag a lényegesen nagyobb profittal kecsegtető nagyvállalati SSD-kre a memóriamodulokra fókuszál.

intel_fac

Mindeközben az Intel az Európai Unió terültén is egy nagy, 10 milliárd dolláros beruházást hajthat végre. A vállalat már korábban közölte, kész chipgyártó üzemet építeni Európában, mely alapvetően illeszkedik a vállalat nemrégiben bejelentett új stratégiájába, melynek eredményeként az amerikai Intel immár nem csak saját célra gyártana félvezetőket, hanem hagyományos bérgyártást is végezne, ami a legnagyobb konkurens, a tajvani TSMC fő profilja.

A milliárdos beruházásokból a vállalat második hazájának tekinthető Izrael sem marad ki. A közelmúltban bejelentette, ugyancsak 10 milliárd dollárra rúgó átfogó fejlesztés mellett a néhány éve felvásárolt, önvezető autós rendszereket készítő Mobileye is kap 600 milliót. A bő egy hete napvilágot látott pénzügyi eredmények alapján jó döntésnek tűnik a beruházás, a Mobileye ugyanis egy év alatt 48 százalékkal 377 millió dollárra növelte forgalmát az idei első negyedévben.

a címlapról