Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 3. 12:50

Dollármilliárdokat talicskáz több területre az Intel

Folytatja milliárdos összegű beruházásait az Intel. Pat Gelsinger, a vállalat elnök-vezérigazgatója egy több, nem hivatalos források szerint 3,5 milliárd dolláros új-mexikói üzembővítést jelentett be, amely mellett az izraeli divíziók is számottevő beruházásban részesülnek.

Az Új-Mexikó államban, Rio Rancho városának területén található létesítményben nem volatilis (nem felejtő) memóriachipeket tervez a vállalat, itt készülnek az Optane termékek. A 3D XPoint néven megismert fejlesztés munkálatait még a Micronnal közösen kezdte a vállalat, a két félnek azonban végül különváltak útjaik, a Micron pedig azóta már fel is hagyott az ilyen irányú munkálatokkal. Az Intel azonban látszólag elkötelezett a technológia mellett, legalábbis erre utal az újabb nagy összegű beruházás.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A szakítás miatt az Intelnek saját gyártósorokra lesz szüksége ahhoz, hogy zavartalanul folytathassa az immár dedikáltan a nagyvállalati rendszerekhez készített chipeket. A vállalat pár hónapja jelentette be, hogy leállítja a PC-kbe szánt konzumer Optane termékek fejlesztését és gyártását, a jövőben kizárólag a lényegesen nagyobb profittal kecsegtető nagyvállalati SSD-kre a memóriamodulokra fókuszál.

intel_fac

Mindeközben az Intel az Európai Unió terültén is egy nagy, 10 milliárd dolláros beruházást hajthat végre. A vállalat már korábban közölte, kész chipgyártó üzemet építeni Európában, mely alapvetően illeszkedik a vállalat nemrégiben bejelentett új stratégiájába, melynek eredményeként az amerikai Intel immár nem csak saját célra gyártana félvezetőket, hanem hagyományos bérgyártást is végezne, ami a legnagyobb konkurens, a tajvani TSMC fő profilja.

A milliárdos beruházásokból a vállalat második hazájának tekinthető Izrael sem marad ki. A közelmúltban bejelentette, ugyancsak 10 milliárd dollárra rúgó átfogó fejlesztés mellett a néhány éve felvásárolt, önvezető autós rendszereket készítő Mobileye is kap 600 milliót. A bő egy hete napvilágot látott pénzügyi eredmények alapján jó döntésnek tűnik a beruházás, a Mobileye ugyanis egy év alatt 48 százalékkal 377 millió dollárra növelte forgalmát az idei első negyedévben.

a címlapról