Szerző: Koi Tamás

2021. május 14. 10:12

Az EU helyett az USA-ban épít gyárat a TSMC

Jó eséllyel bukta az Európai Unió, hogy a nemzetközösség területén fejlett, nagy kihozatali kapacitással rendelkező chipgyártó üzemet építsen a világ legnagyobb félvezetőgyártója, a tajvani TSMC.

Az eredetileg tervezettnél több tízmilliárd dollárral többet költhet az amerikai gyártókapacitás növelésére a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, azaz a TSMC, ezzel párhuzamosan az Európai Unió szinte bizonyosan bukta azt a lehetőséget, hogy a nemzetközösség területén belül hasonló üzemet építsenek fel a tajvaniak a következő években - írja tudósításában a Reuters. 

Thierry Breton, az Unió belső piacokért felelős biztosa április végén tárgyalt a félvezetőgyártás két nagyágyújának, az Intelnek és a TSMC-nek a felsővezetésével. A tárgyalásokon elsősorban az került szóba, hogy a leglátványosabban az európai autóipart sújtó ellátási problémák rövid távú enyhítésének lehetősége mellett a gyártók milyen formában hozhatnak termelést Európába. Bár a biztos hivatala a tárgyalásokat "jó eszmecserének" nevezte, a hírügynökség egy másik, belsős forrása szerint valójában meglehetősen rosszul alakult a zárt ajtók mögötti megbeszélés.

tsmc_komplexum

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A tárgyalásokat követően a TSMC szóvivője kijelentette, a gyártó egyelőre nem tervezi félvezetőgyár létesítését Európában, ugyanakkor nem zárja ki semminek sem a lehetőségét a továbbiakra vonatkozóan. A TSMC európai gyárának felépítése ellen szól az is, hogy az érintett helyi iparági szereplők, vagyis jellemzően az autóipari beszállítóktól származó megrendelésekből befolyó árbevétel mindössze 6%-át adja a chipgyártó teljes bevételének, míg az amerikai megrendelőktől jön a bevétel 67%-a, az ázsiaiaktól pedig a 17%-a.

A TSMC tavaly közölte, hogy 10-12 milliárd dolláros beruházással építene új gyártókomplexumot az arizonai Phoenixben - ez az eredeti tervek szerint 5 nm-es gyártástechnológiával kezdi majd meg a termelést, de az évek során létesítendő hat üzemből a továbbiak várhatóan már a fejlettebb, 3 nm-es eljárással dolgozhatnak majd. 

Európában a tajvani döntés értelmében az egyetlen lehetősége az maradt, hogy egy tavaly bejelentett stratégiaváltás keretében bérgyártással is megpróbálkozó Intellel egyezzen meg. Az amerikai chipgyártó részéről erre látszólag minden hajlandóság megvan, Pat Gelsiger, a vállalat vezérigazgatója ugyanakkor az április végi tárgyalások során közölte, a cég nagyjából 8 milliárd eurós támogatás árán tudja felhúzni az Eurofabot, mely a TSMC-nél alkalmazott gyártástechnológiához képest jó eséllyel elavultabb megoldást használhat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról