Szerző: Koi Tamás

2021. június 21. 09:17

Több millió vakcinát venne Tajvan a techcégein keresztül

Szokatlan utat választana Tajvan a koronavírus ellen vakcinák beszerzésére: lapértesülések szerint az ország két legnagyobb techcége, illetve annak saját hatáskörükben vásárolnának több millió Pfizer-BioNtech oltóanyagot a gyártótól.

Új, eddig példa nélküli módszerrel próbálna koronavírus elleni vakcinákat szerezni Tajvan, miután a szigetországban a fertőzési esetszámok aggasztó mértékben nőni kezdtek az utóbbi időben, ami végzetes következményekkel járhat több olyan iparág számára, melyeket egyébként is sújt a hónapok óta tartó globális félvezetőhiány. A kormányzat helyi médiabeszámolók szerint engedélyt adott az ország két legnagyobb technológiai óriásának, illetve azok vezetőinek, hogy beszerezzenek több millió vakcinát, hogy azt később a kormányzatnak adományozzák.

A két érintett cég, a világ legnagyobb szerződéses bérgyártója, a Foxconn, illetve a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a TSMC, melyek az országban működő cégek összértékének mintegy 30%-át adják részvénypiaci statisztikák szerint. A TSMC, illetve a Foxconn alapító-vezérigazgatója, Terry Gou (aki egyébként korábban az ország elnöki posztjára is pályázott) összesen ötmillió adag Pfizer-BioNtech vakcina beszerzéséről tárgyalhat közvetlenül a gyártókkal - írják a lapok.

terry_gou
terry gou, a foxconn első embere

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A mintegy 23 milliós lakosú szigetország kormányzata eddig minden igyekezete ellenére nem tudott kellő mennyiségű COVID-19 vakcinát lekötni, így az országban jelenleg is csupán 6%-os az átoltottsági arány, ami egy újabb járványhullám kirobbanása esetén könnyen térdre kényszeríthetné a helyi technológiai óriásokat is, ezzel tovább mélyítve a félvezetőiparban és az IT-gyártóiparban jelenleg tapasztalható általános ellátási nehézségeket.

Az oltóanyagok beszerzését Tajvanon jelentős mértékben megnehezítik az ország függetlenségének elismerésével kapcsolatos geopolitikai feszültségek. A szigetország Kínát okolja, amiért nem tud elegendő oltóanyaghoz jutni, miközben a szövetséges államok, így az Egyesült Államok és Japán igyekszik adományokkal könnyíteni a helyzeten.

Mostanra ugyanakkor Tajvan már nincs abban a helyzetben, hogy szövetségeseinek adományaira várjon, így most a legnagyobb iparági szereplők felől várja a kormányzat a segítséget, azt ugyanakkor a helyi vezetés is elismeri, hogy még rajtuk keresztül sem garantálható, hogy az ország elegendő vakcinához juthat.

a címlapról