:

Szerző: Koi Tamás

2021. június 21. 09:17

Több millió vakcinát venne Tajvan a techcégein keresztül

Szokatlan utat választana Tajvan a koronavírus ellen vakcinák beszerzésére: lapértesülések szerint az ország két legnagyobb techcége, illetve annak saját hatáskörükben vásárolnának több millió Pfizer-BioNtech oltóanyagot a gyártótól.

Új, eddig példa nélküli módszerrel próbálna koronavírus elleni vakcinákat szerezni Tajvan, miután a szigetországban a fertőzési esetszámok aggasztó mértékben nőni kezdtek az utóbbi időben, ami végzetes következményekkel járhat több olyan iparág számára, melyeket egyébként is sújt a hónapok óta tartó globális félvezetőhiány. A kormányzat helyi médiabeszámolók szerint engedélyt adott az ország két legnagyobb technológiai óriásának, illetve azok vezetőinek, hogy beszerezzenek több millió vakcinát, hogy azt később a kormányzatnak adományozzák.

A két érintett cég, a világ legnagyobb szerződéses bérgyártója, a Foxconn, illetve a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a TSMC, melyek az országban működő cégek összértékének mintegy 30%-át adják részvénypiaci statisztikák szerint. A TSMC, illetve a Foxconn alapító-vezérigazgatója, Terry Gou (aki egyébként korábban az ország elnöki posztjára is pályázott) összesen ötmillió adag Pfizer-BioNtech vakcina beszerzéséről tárgyalhat közvetlenül a gyártókkal - írják a lapok.

terry_gou
terry gou, a foxconn első embere

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A mintegy 23 milliós lakosú szigetország kormányzata eddig minden igyekezete ellenére nem tudott kellő mennyiségű COVID-19 vakcinát lekötni, így az országban jelenleg is csupán 6%-os az átoltottsági arány, ami egy újabb járványhullám kirobbanása esetén könnyen térdre kényszeríthetné a helyi technológiai óriásokat is, ezzel tovább mélyítve a félvezetőiparban és az IT-gyártóiparban jelenleg tapasztalható általános ellátási nehézségeket.

Az oltóanyagok beszerzését Tajvanon jelentős mértékben megnehezítik az ország függetlenségének elismerésével kapcsolatos geopolitikai feszültségek. A szigetország Kínát okolja, amiért nem tud elegendő oltóanyaghoz jutni, miközben a szövetséges államok, így az Egyesült Államok és Japán igyekszik adományokkal könnyíteni a helyzeten.

Mostanra ugyanakkor Tajvan már nincs abban a helyzetben, hogy szövetségeseinek adományaira várjon, így most a legnagyobb iparági szereplők felől várja a kormányzat a segítséget, azt ugyanakkor a helyi vezetés is elismeri, hogy még rajtuk keresztül sem garantálható, hogy az ország elegendő vakcinához juthat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 06:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.