Szerző: Koi Tamás

2021. június 21. 09:17

Több millió vakcinát venne Tajvan a techcégein keresztül

Szokatlan utat választana Tajvan a koronavírus ellen vakcinák beszerzésére: lapértesülések szerint az ország két legnagyobb techcége, illetve annak saját hatáskörükben vásárolnának több millió Pfizer-BioNtech oltóanyagot a gyártótól.

Új, eddig példa nélküli módszerrel próbálna koronavírus elleni vakcinákat szerezni Tajvan, miután a szigetországban a fertőzési esetszámok aggasztó mértékben nőni kezdtek az utóbbi időben, ami végzetes következményekkel járhat több olyan iparág számára, melyeket egyébként is sújt a hónapok óta tartó globális félvezetőhiány. A kormányzat helyi médiabeszámolók szerint engedélyt adott az ország két legnagyobb technológiai óriásának, illetve azok vezetőinek, hogy beszerezzenek több millió vakcinát, hogy azt később a kormányzatnak adományozzák.

A két érintett cég, a világ legnagyobb szerződéses bérgyártója, a Foxconn, illetve a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a TSMC, melyek az országban működő cégek összértékének mintegy 30%-át adják részvénypiaci statisztikák szerint. A TSMC, illetve a Foxconn alapító-vezérigazgatója, Terry Gou (aki egyébként korábban az ország elnöki posztjára is pályázott) összesen ötmillió adag Pfizer-BioNtech vakcina beszerzéséről tárgyalhat közvetlenül a gyártókkal - írják a lapok.

terry_gou
terry gou, a foxconn első embere

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A mintegy 23 milliós lakosú szigetország kormányzata eddig minden igyekezete ellenére nem tudott kellő mennyiségű COVID-19 vakcinát lekötni, így az országban jelenleg is csupán 6%-os az átoltottsági arány, ami egy újabb járványhullám kirobbanása esetén könnyen térdre kényszeríthetné a helyi technológiai óriásokat is, ezzel tovább mélyítve a félvezetőiparban és az IT-gyártóiparban jelenleg tapasztalható általános ellátási nehézségeket.

Az oltóanyagok beszerzését Tajvanon jelentős mértékben megnehezítik az ország függetlenségének elismerésével kapcsolatos geopolitikai feszültségek. A szigetország Kínát okolja, amiért nem tud elegendő oltóanyaghoz jutni, miközben a szövetséges államok, így az Egyesült Államok és Japán igyekszik adományokkal könnyíteni a helyzeten.

Mostanra ugyanakkor Tajvan már nincs abban a helyzetben, hogy szövetségeseinek adományaira várjon, így most a legnagyobb iparági szereplők felől várja a kormányzat a segítséget, azt ugyanakkor a helyi vezetés is elismeri, hogy még rajtuk keresztül sem garantálható, hogy az ország elegendő vakcinához juthat.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 01:17

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!