Szerző: Koi Tamás

2021. június 18. 09:16

Több kínai app akadhat fenn az USA hálóján

Kínai és orosz hátterű mobiltelefonos applikációk általában vett szigorúbb elbírálásáról és vizsgálatáról szól Joe Biden amerikai elnök június első felében aláírt elnöki rendelete, mely a Trump-adminisztráció egyes appokat és platformokat kiemelő, azok tevékenységét korlátozó intézkedésének helyébe lép.

Látszólag enyhítést hozott Joe Biden amerikai elnök június 9-i elnöki rendelete a külföldi mobilapplikációk és platformok vizsgálata, illetve korlátozási lehetőségei kapcsán, ám szakértők szerint az új rendelet a Trump-éránál is szigorúbb bánásmódot vetíthet elő a kockázatosnak ítélt külföldi, így elsősorban kínai és orosz alkalmazásokkal szemben. 

Donald Trump előző amerikai elnök tavaly nyári rendeleteiben konkrétan nevesítve volt két app, a TikTok és a Wechat - az új elnöki rendelet és a régi közti egyik legfontosabb változás, hogy az már nem nevez meg egyes cégeket és platformokat, aminek két fontos következménye van. Az egyik, hogy a hatálya gyakorlatilag minden piaci szereplőre kiterjeszthető, a másik pedig, hogy jóval nehezebben támadhatók a bíróságon (emlékezetes, hogy a TikTokot üzemeltető ByteDance perre is ment a diszkriminatív intézkedések miatt tavaly ősszel).

raimondo_biden
raimondo és biden egy januári kampányrendezvényen

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az új elnöki rendelet lényegében egy személy kezébe adja annak eldöntését, hogy melyik applikáció jelent (nemzet)biztonsági kockázatot az Egyesült Államok számára, melyik nem. Az intézkedés értelmében Gina Raimondo kereskedelmi miniszter hatáskörébe tartozik majd a veszélyesnek számító appok megnevezése, ám ezt csak akkor teheti meg, ha felmerült a gyanú, hogy azok a kínai néphadsereget vagy a hírszerzést támogató entitáshoz köthetők.

Amennyiben Raimondo listájára kerül egy cég, 30 napja van rá, hogy vitassa a minisztériumi anyagban található megállapításokat, illetve foganatosítsa az előírt intézkedéseket.

Joe Biden új elnöki rendelete emellett azt írta elő az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma számára, hogy készítsen átfogó elemzést arról, hogy az ország állampolgárainak adatait feldolgozó külföldi szolgáltatók konkrétan milyen biztonsági fenyegetést jelenthetnek. A minisztériumnak 120 napja van elkészíteni az elemzést, melyhez a szakszolgálatok 60 napon belül meg kell küldjék a szükséges háttéranyagokat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.