Szerző: Koi Tamás

2021. június 18. 09:16

Több kínai app akadhat fenn az USA hálóján

Kínai és orosz hátterű mobiltelefonos applikációk általában vett szigorúbb elbírálásáról és vizsgálatáról szól Joe Biden amerikai elnök június első felében aláírt elnöki rendelete, mely a Trump-adminisztráció egyes appokat és platformokat kiemelő, azok tevékenységét korlátozó intézkedésének helyébe lép.

Látszólag enyhítést hozott Joe Biden amerikai elnök június 9-i elnöki rendelete a külföldi mobilapplikációk és platformok vizsgálata, illetve korlátozási lehetőségei kapcsán, ám szakértők szerint az új rendelet a Trump-éránál is szigorúbb bánásmódot vetíthet elő a kockázatosnak ítélt külföldi, így elsősorban kínai és orosz alkalmazásokkal szemben. 

Donald Trump előző amerikai elnök tavaly nyári rendeleteiben konkrétan nevesítve volt két app, a TikTok és a Wechat - az új elnöki rendelet és a régi közti egyik legfontosabb változás, hogy az már nem nevez meg egyes cégeket és platformokat, aminek két fontos következménye van. Az egyik, hogy a hatálya gyakorlatilag minden piaci szereplőre kiterjeszthető, a másik pedig, hogy jóval nehezebben támadhatók a bíróságon (emlékezetes, hogy a TikTokot üzemeltető ByteDance perre is ment a diszkriminatív intézkedések miatt tavaly ősszel).

raimondo_biden
raimondo és biden egy januári kampányrendezvényen

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban?

Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban? Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Az új elnöki rendelet lényegében egy személy kezébe adja annak eldöntését, hogy melyik applikáció jelent (nemzet)biztonsági kockázatot az Egyesült Államok számára, melyik nem. Az intézkedés értelmében Gina Raimondo kereskedelmi miniszter hatáskörébe tartozik majd a veszélyesnek számító appok megnevezése, ám ezt csak akkor teheti meg, ha felmerült a gyanú, hogy azok a kínai néphadsereget vagy a hírszerzést támogató entitáshoz köthetők.

Amennyiben Raimondo listájára kerül egy cég, 30 napja van rá, hogy vitassa a minisztériumi anyagban található megállapításokat, illetve foganatosítsa az előírt intézkedéseket.

Joe Biden új elnöki rendelete emellett azt írta elő az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma számára, hogy készítsen átfogó elemzést arról, hogy az ország állampolgárainak adatait feldolgozó külföldi szolgáltatók konkrétan milyen biztonsági fenyegetést jelenthetnek. A minisztériumnak 120 napja van elkészíteni az elemzést, melyhez a szakszolgálatok 60 napon belül meg kell küldjék a szükséges háttéranyagokat.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GIT

0

Vírusokkal szórták meg a GitHubot

2024. március 4. 13:59

Nehezen megállíthatónak tűnik a tavaly indult támadássorozat, melynek során népszerű GitHub repository-k kártékony kódot tartalmazó klónjait terjesztik a kiberbűnözők.