Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 16. 12:24

Eddig igazi kasszasiker a saját processzoros Mac

Habár némi hátszéllel, de nagyot mennek az Apple saját processzoros számítógépei.

Az IEEE Spectrumon megjelent friss cikk kiemeli, hogy az Apple egy év alatt 70 százalékkal emelte a Macek eladásait, 9,1 milliárdos rekordbevételt generálva. Ahogy az említett írás is kiemeli, az eladott gépek immár több mint felét első saját, M1-es processzorával szállítja a cég, amely komoly fegyvertény, hisz a processzorra szerelt első konfigurációk csupán tavaly novemberben kerültek piacra.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Vélhetően nagyrészt ennek, vagyis az Intel chipjéhez képest olcsóbban előállítható processzornak köszönhető, hogy a vállalatnak először sikerült 40 százalék fölé, egészen pontosan 42,5-ra feltornászni a bruttó árrést. A saját chipek kiterjesztésével az érték várhatóan tovább nő majd, még inkább javítva a már amúgy is egészséges profiton. Utóbbi, vagyis a házon belül tervezett processzorok térhódítása várhatóan még idén folytatódik. Iparági pletykák szerint az erősebb M1X, illetve a második generációs chip, az M2 tervezése is a végleges fázisnál jár.

apple_mac

A Macek virágzása nem csak a világjárványnak köszönhető. Habár a világszerte bevezetett távmunka, távoktatás, na meg persze az otthoni szórakozás iránt megugrott igények továbbra is szokatlanul nagy tömegeket sarkallnak új PC-vásárlására, az Apple a konkurensekhez képest is sokkal előrébb jár. Az IDC adatai szerint a cupterinói cég közel 112 százalékkal növelte részesedését a PC-piacon, miközben a második legnagyobb gyarapodást produkáló Acer neve mellett "csak" 74 százalék áll. 8 százalékos piaci részesedésével az Apple már stabilan a negyedik legnagyobb szereplőnek számít a globális PC-piacon.

Az Apple ritkán látható menetelése azonban nem csak a közvetlen konkurensek számára lehet aggasztó. Az M1 processzor megjelenése óta a kegyvesztett Intel többször igyekezett a nyilvánosság előtt vehemensen bizonygatni, hogy az Apple-énél jobb chipeket kínál. A színes prezentációk mögé bújva természetesen az Intel is tisztában van a problémákkal, illetve az ARM-os processzorok fenyegetésével. Pat Gelsinger, a chipgyártó elnök-vezérigazgatója egy pár hónappal ezelőtti zárt rendezvényen kijelentette, hogy vállalatának a jövőben überelnie kell a "lifestyle company" jelzővel illetett Apple-t. Gelsinger degradáló jelzője ugyanakkor ehhez már édeskevés lesz. A cupertinói vállalat az elmúlt bő évtizedben nagyon tudatosan építette fel processzortervező részlegét, mely a TSMC élvonalbeli gyártástechnológiájával kombinálva rendkívül ütőképes chipekkel áll elő, évről-évre.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról