Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 15. 13:54

Két év múlva állhat az élre a DDR5

2023-ban veheti át DDR4 piacvezető pozícióját a DDR5, amely utóbbi már jövőre 25 százalékos piaci részesedést szerezhet.

A DDR5 adaptációját vizsgálta a Tom's Hardware egy friss cikke. Az adatok szerint az idei év utolsó negyedévében piacra kerülő memória két év alatt kerülhet a DDR4 elé, öt év múlva, vagyis 2026-ban pedig már a piac bő 90 százaléka használhatja a lényegesen nagyobb sávszélességre képes szabványt.

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A DDR5 pályafutása az iparági pletykák szerint novemberben megjelenő Intel "Alder Lake-S" asztali processzorokkal kezdődik. A CPU integrált memóriavezérlője a DDR4 mellett már a DDR5 szabványú memóriákat is támogatni fogja, így csak alaplapok gyártóin múlik majd, hogy egyes termékeiket melyik típushoz készítik fel, azaz milyen DIMM foglaltok kerülnek majd az áramkörökre.

ddr5_adapt

A DDR5 igazi térhódítása jövőre, azaz 2022-ben kezdődhet. Ekkor több olyan platform érkezik a legújabb szabvány támogatásával felvértezve. A zászlóvivő az Intel Sapphire Rapids-SP kódnevű fejlesztése lehet, amely az eddig kiszivárgott adatok alapján több szempontból is komoly előrelépést jelent majd, katalizálva a DDR5 adaptációját.

A konkurens AMD oldaláról is több DDR5-ös platform várható 2022-ben. Az AM5-ös asztali processzorok már kizárólag a legújabb szabványt támogatják majd, akárcsak a jövőre érkező új notebookos chip, a Rembrandt. Ezekhez csatlakozik valamikor a következő, Genoa kódnevű Epyc szerverprocesszor, ami a kiszivárgott adatok szerint tizenkét csatornával támogatja majd a DDR5-ös modulokat, közel 500 GB/szekundumos sávszélességet biztosítva.

A nagy memóriagyártók mindegyike, vagyis a Samsung, az SK Hynix, valamint a Micron is megkezdte már a DDR5-ös chipek (és modulok) gyártását.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 01:01

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!