Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 15. 13:54

Két év múlva állhat az élre a DDR5

2023-ban veheti át DDR4 piacvezető pozícióját a DDR5, amely utóbbi már jövőre 25 százalékos piaci részesedést szerezhet.

A DDR5 adaptációját vizsgálta a Tom's Hardware egy friss cikke. Az adatok szerint az idei év utolsó negyedévében piacra kerülő memória két év alatt kerülhet a DDR4 elé, öt év múlva, vagyis 2026-ban pedig már a piac bő 90 százaléka használhatja a lényegesen nagyobb sávszélességre képes szabványt.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A DDR5 pályafutása az iparági pletykák szerint novemberben megjelenő Intel "Alder Lake-S" asztali processzorokkal kezdődik. A CPU integrált memóriavezérlője a DDR4 mellett már a DDR5 szabványú memóriákat is támogatni fogja, így csak alaplapok gyártóin múlik majd, hogy egyes termékeiket melyik típushoz készítik fel, azaz milyen DIMM foglaltok kerülnek majd az áramkörökre.

ddr5_adapt

A DDR5 igazi térhódítása jövőre, azaz 2022-ben kezdődhet. Ekkor több olyan platform érkezik a legújabb szabvány támogatásával felvértezve. A zászlóvivő az Intel Sapphire Rapids-SP kódnevű fejlesztése lehet, amely az eddig kiszivárgott adatok alapján több szempontból is komoly előrelépést jelent majd, katalizálva a DDR5 adaptációját.

A konkurens AMD oldaláról is több DDR5-ös platform várható 2022-ben. Az AM5-ös asztali processzorok már kizárólag a legújabb szabványt támogatják majd, akárcsak a jövőre érkező új notebookos chip, a Rembrandt. Ezekhez csatlakozik valamikor a következő, Genoa kódnevű Epyc szerverprocesszor, ami a kiszivárgott adatok szerint tizenkét csatornával támogatja majd a DDR5-ös modulokat, közel 500 GB/szekundumos sávszélességet biztosítva.

A nagy memóriagyártók mindegyike, vagyis a Samsung, az SK Hynix, valamint a Micron is megkezdte már a DDR5-ös chipek (és modulok) gyártását.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról