Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 1. 11:43

Felpörög a DDR5-ös modulok termelése

Jelen állás szerint az összes akadály elhárult a DDR5 piaci bemutatkozása elől. A memóriagyártó és a platformok tervezői egyaránt ráfordultak a célegyenesre, melynek hála az első termékek még az idei évben megvásárolhatóak lesznek.

Az ismert, nagy gyártók után már a kisebb szereplők is kezdenek felugrani a DDR5-ös vonatra, amely várhatóan az idei év utolsó negyedében fut ki. A chipek és modulok termelésével egyaránt foglalkozó Samsung, SK Hynix és Micron után az első, kisebb kínai szereplő is megkezdi a DIMM-ek összeállítását. A globális piacon ismeretlennek számító Jiahe Jinwei az amerikai Micron lapkáira építi első, DDR5-4800-as szabványnak megfelelő moduljait, melyek a hírek szerint kapacitásban egészen 128 gigabájtig skálázódnak majd.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kínaiak igyekezete nem meglepő, hisz a memóriagyártók mellett a processzorok, illetve platformok tervezői is hónapok óta gőzerővel dolgoznak a DDR5-ös generációváltáson. A korábbi átállásokhoz hasonlóan most is az Intel kezdi majd a sort, mely valamikor az idei év második felében (várhatóan az utolsó negyedévben) dobja piacra Alder Lake kódnevű asztali processzorát. A technikai szempontból több érdekességet tartogató fejlesztés (hibrid x86-os architektúra, PCIe 5.0, stb.) a DDR4 és DDR5 szabványú memóriákat egyaránt támogatni fogja, így csak alaplapok gyártóin múlik majd, hogy egyes termékeiket melyik típushoz készítik fel, azaz milyen DIMM foglaltok kerülnek majd az áramkörökre.

ddr5_regmod

A sávszélességet tekintve a DDR5 már az Alder Lake-nél is számottevő előrelépést ígér: míg a korábbi szabványból a manapság már teljesen elterjedtnek számító DDR4-3200 támogatásával lehet számolni, addig az új fejlesztésből a DDR5-4800-zal nyit az Intel (és majd vélhetően a többi gyártó is), amely teoretikusan 50 százalékkal nagyobb sávszélességet jelent. A legfőbb kérdést az jelenti, hogy a kétcsatornás üzemmódban meglehetősen magas, 76,8 GB/s-os értékből mennyit tud profitálni az Alder Lake a gyakorlatban, vagyis megéri-e majd a processzorhoz a várhatóan drágább alaplapot, valamint az azokba illeszkedő DDR5-ös modulokat választani.

Szervereknél garantáltan nem lesz probléma a DDR5 nyújtotta, lényegesen nagyobb sávszélesség kiaknázásával, amit az Intel oldaláról elsőként Sapphire Rapids-SP támaszthat alá, legkorábban valamikor 2022-ben. A kiszolgálókhoz tervezett CPU-knál a tervezők már kénytelenek nyolc memóriacsatornát alkalmazni az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt magszám (és ezzel együtt sávszélesség-igény) miatt, amelynek egyik következménye a jelentősen megugrott, immár tenyérnyi processzorméret, illetve a korábbinál lényegesen magasabb komplexitás, mely természetesen a gyártási költségek oldaláról is kirajzolódott. A DDR5 tehát igazi felüdülés lesz a kiszolgálókat tervező és gyártó vállalatok, illetve az adatközpontokban sávszélesség-igényes munkafolyamatokat futtató cégek számára.

Jelentős potenciál

A különféle memóriás termékekkel foglalkozó ADATA szerint a következő évek során egészen 8400 MHz-ig skálázódhat majd a DDR5-ös modulok sebessége, mely a jellemzően kétcsatornás klienseknél egészen magas, 134,4 GB/s-s sávszélességet jelentene. Ezzel már nem csak a PC-knél is folyamatosan növekvő magszámot, de egy viszonylag erős, középkategóriába illeszkedő integrált GPU-t is kényelmesen ki lehetne szolgálni. (Összevetés gyanánt: a GeForce GTX 1650 128 GB/s-os memória-sávszélességből gazdálkodik.) A DDR4-es mércével nézve rendkívül magas sebességfokozatokat pedig akár a gyártási költségek csökkentésére is felhasználhatják majd, így könnyen elképzelhető, hogy a belépőszintre visszatérnek az egyetlen 64 bites memóriacsatornát alkalmazó platformok, illetve konfigurációk.

A memóriagyártók, valamint az Intel mellett természetesen már az AMD is készül a DDR5-ös átállásra. A részesedés szempontjából második helyen álló x86-os szereplő a PC-khez a Zen 4-gyel karonfogva mutathatja majd be első DDR5-ös platformját, amelyhez asztali környezetben új, AM5-ös foglalat társul majd. A kiszolgálós termékeknél ugyancsak a Zen 4-gyel futhat be majd az újabb memóriaszabvány. Az SP5 tokozású, Genoa kódnevű processzorok várhatóan a jövő év második felében kerülhetnek piacra.

a címlapról