Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 1. 11:43

Felpörög a DDR5-ös modulok termelése

Jelen állás szerint az összes akadály elhárult a DDR5 piaci bemutatkozása elől. A memóriagyártó és a platformok tervezői egyaránt ráfordultak a célegyenesre, melynek hála az első termékek még az idei évben megvásárolhatóak lesznek.

Az ismert, nagy gyártók után már a kisebb szereplők is kezdenek felugrani a DDR5-ös vonatra, amely várhatóan az idei év utolsó negyedében fut ki. A chipek és modulok termelésével egyaránt foglalkozó Samsung, SK Hynix és Micron után az első, kisebb kínai szereplő is megkezdi a DIMM-ek összeállítását. A globális piacon ismeretlennek számító Jiahe Jinwei az amerikai Micron lapkáira építi első, DDR5-4800-as szabványnak megfelelő moduljait, melyek a hírek szerint kapacitásban egészen 128 gigabájtig skálázódnak majd.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kínaiak igyekezete nem meglepő, hisz a memóriagyártók mellett a processzorok, illetve platformok tervezői is hónapok óta gőzerővel dolgoznak a DDR5-ös generációváltáson. A korábbi átállásokhoz hasonlóan most is az Intel kezdi majd a sort, mely valamikor az idei év második felében (várhatóan az utolsó negyedévben) dobja piacra Alder Lake kódnevű asztali processzorát. A technikai szempontból több érdekességet tartogató fejlesztés (hibrid x86-os architektúra, PCIe 5.0, stb.) a DDR4 és DDR5 szabványú memóriákat egyaránt támogatni fogja, így csak alaplapok gyártóin múlik majd, hogy egyes termékeiket melyik típushoz készítik fel, azaz milyen DIMM foglaltok kerülnek majd az áramkörökre.

ddr5_regmod

A sávszélességet tekintve a DDR5 már az Alder Lake-nél is számottevő előrelépést ígér: míg a korábbi szabványból a manapság már teljesen elterjedtnek számító DDR4-3200 támogatásával lehet számolni, addig az új fejlesztésből a DDR5-4800-zal nyit az Intel (és majd vélhetően a többi gyártó is), amely teoretikusan 50 százalékkal nagyobb sávszélességet jelent. A legfőbb kérdést az jelenti, hogy a kétcsatornás üzemmódban meglehetősen magas, 76,8 GB/s-os értékből mennyit tud profitálni az Alder Lake a gyakorlatban, vagyis megéri-e majd a processzorhoz a várhatóan drágább alaplapot, valamint az azokba illeszkedő DDR5-ös modulokat választani.

Szervereknél garantáltan nem lesz probléma a DDR5 nyújtotta, lényegesen nagyobb sávszélesség kiaknázásával, amit az Intel oldaláról elsőként Sapphire Rapids-SP támaszthat alá, legkorábban valamikor 2022-ben. A kiszolgálókhoz tervezett CPU-knál a tervezők már kénytelenek nyolc memóriacsatornát alkalmazni az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt magszám (és ezzel együtt sávszélesség-igény) miatt, amelynek egyik következménye a jelentősen megugrott, immár tenyérnyi processzorméret, illetve a korábbinál lényegesen magasabb komplexitás, mely természetesen a gyártási költségek oldaláról is kirajzolódott. A DDR5 tehát igazi felüdülés lesz a kiszolgálókat tervező és gyártó vállalatok, illetve az adatközpontokban sávszélesség-igényes munkafolyamatokat futtató cégek számára.

Jelentős potenciál

A különféle memóriás termékekkel foglalkozó ADATA szerint a következő évek során egészen 8400 MHz-ig skálázódhat majd a DDR5-ös modulok sebessége, mely a jellemzően kétcsatornás klienseknél egészen magas, 134,4 GB/s-s sávszélességet jelentene. Ezzel már nem csak a PC-knél is folyamatosan növekvő magszámot, de egy viszonylag erős, középkategóriába illeszkedő integrált GPU-t is kényelmesen ki lehetne szolgálni. (Összevetés gyanánt: a GeForce GTX 1650 128 GB/s-os memória-sávszélességből gazdálkodik.) A DDR4-es mércével nézve rendkívül magas sebességfokozatokat pedig akár a gyártási költségek csökkentésére is felhasználhatják majd, így könnyen elképzelhető, hogy a belépőszintre visszatérnek az egyetlen 64 bites memóriacsatornát alkalmazó platformok, illetve konfigurációk.

A memóriagyártók, valamint az Intel mellett természetesen már az AMD is készül a DDR5-ös átállásra. A részesedés szempontjából második helyen álló x86-os szereplő a PC-khez a Zen 4-gyel karonfogva mutathatja majd be első DDR5-ös platformját, amelyhez asztali környezetben új, AM5-ös foglalat társul majd. A kiszolgálós termékeknél ugyancsak a Zen 4-gyel futhat be majd az újabb memóriaszabvány. Az SP5 tokozású, Genoa kódnevű processzorok várhatóan a jövő év második felében kerülhetnek piacra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról