Szerző: Koi Tamás

2021. június 10. 13:18

Saját 5G-s hálózatot üzemeltet a Foxconnak a Vodafone

Mintegy féléves tesztidőszakot követően elindult a Foxconn komáromi üzemének területén a cég 5G-s privát hálózata, melyet a Vodafone üzemeltet, az Ericsson eszközeivel.

Az 5G-s rendszerekkel érkező privát hálózatok terjedésével új lehetőségek nyílhatnak meg az ipar számára, melyet elsők közt a gyártás aknázhat ki hazánkban. Mintegy hathónapnyi tesztüzem után elindult a Foxconn komáromi üzemének területén az első, tisztán 5G-alapú privát hálózat a Vodafone üzemeltetésében. A mobilszolgáltató mellett a projekt másik partnere a svéd Ericsson, mely az infrastruktúra-elemeket szállítja az ügyfélnek.

Az ehhez hasonló magánhálózatok legnagyobb előnyeiként az információ-biztonságot, az ipari igényeket kielégítő hálózati kapacitást, valamint annak testreszabhatóságát szokás elsőként kiemelni. A mobilszolgáltatók partnereik egyedi igényei szerint építik ki a működésükhöz szükséges hálózatot, amelyet egyedi szerződésben vállalt, szigorú paraméterekkel üzemeltetnek.

foxconn_komarom

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A működés közben felhasznált adatok, továbbá a termelés analitikái és statisztikái minden esetben a hálózaton belül marad – az 5G technológia segítségével biztonságosabb, adatforgalom szempontjából garantálható paraméterekkel bíró kommunikációs csatorna alakítható ki, mint a jelenleg elterjedt WiFi alapú megoldások segítségével. Ezek a privát hálózatok rendkívül magas kapacitást és eszközkiszolgálást tesznek lehetővé, igen alacsony késleltetés mellett – ezzel kielégítve az ipar 4.0 megoldások igényeit is.

A gyártócég egyelőre a helyhez nem kötött, 5G alapon működő, a frissen gyártott PC-k csomagolás előtti tesztelését végző tesztkocsiknál alkalmazza ezt a hálózati kapcsolatot. Az 5G hálózaton alapuló vezeték nélküli megoldás a cégvezetés szerint nagyban megnövelte a tesztelés rugalmasságát, optimalizálva az idő- és helykihasználást.

A Foxconn privát hálózata nem az első magánhálózat a hazai termelésben, ugyanakkor az első, mobilszolgáltató által üzemeltetett 5G-s megvalósítás, kvázi szolgáltatás. A Magyar Telekom a turbófeltöltőket gyártó BorgWarner oroszlányi üzemében hosszú hónapok óta üzemeltet egyfajta pilotként 4G-alapú magánhálózatot, illetve a cégcsoport éppen május végén jelentette be, hogy termékként értékesíti ezt a megoldást partnerei számára. A Huawei Technologies pedig idén januárban indított 5G-s magánhálózatot a cég Pátyban található Európai Ellátó Központjában (ESC) - a HWSW úgy tudja, hogy a kínai vállalat a Vodafone-tól kapott ehhez frekvenciát, de az üzemeltetést saját maga végzi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról