Szerző: Koi Tamás

2020. december 9. 11:31

5G-s campus-hálózat indult a BME-n

A Vodafone Magyarország mellett a Magyar Telekom is campus hálózatot hoz létre, illetve erőforrásokat biztosít ilyen hálózathoz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az újabb együttműködés jól jelzi, hogy az operátorok a jövőben, az 5G-s fejlesztések kapcsán lényegesen nagyobb szerepet szánnak az egyetemi közegnek.

Együttműködést kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel a Magyar Telekom egy egyetemi 5G-s teszthálózat, campus hálózat üzemeltetéséről. A megállapodás keretében a BME "I" épületében az Ericsson felépített egy zárt teszthálózatot, melyhez a frekvenciát ingyen adja bérbe a szolgáltató. Nem ez az első, hasonló célú együttműködés hazánkban, a BME-vel korábban már a Vodafone is megállapodott hasonló campus hálózat üzemeltetése céljából, ott a beszállítói partner a Nokia - úgy tudjuk, ez a hálózat ugyanakkor még nem állt élesbe.

A ma bejelentett együttműködés keretében a Magyar Telekom saját frekvenciakészletéből díjmentesen, haszonbérlet formájában átenged a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem javára 20MHz-et a 3600MHz-es sávból, és 10MHz-et a 2600MHz-es sávból kutatás-fejlesztési és oktatási célokra. A teszthálózat NSA (non-standalone, vagyis 4G hálózatra épülő) és a közeljövőben SA (standalone) üzemmódban is képes működni - ez utóbbi lehetővé teszi az 5G technológia minden képességének kiaknázását.

5g_bme_eth_mt_-__08
tesztállomás a BME I épületének tetején (fotó: magyar telekom)

A helyi 5G teszthálózat korlátozott hozzáférésű, azt kizárólag a BME kijelölt oktatói és hallgatói, valamint a két cég érintett munkatársai használhatják. A teszthálózaton kifejlesztett alkalmazásokat, megoldásokat a felek közösen mutatják be a jövőben - áll a Magyar Telekom által kiadott sajtóközleményben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hálózaton az Ericsson Magyarország és a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének konzorciuma egy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott projekt keretében az 5. generációs mobilkommunikációs rendszer automatizált működtetésének kutatás-fejlesztésén, 5G alapú szolgáltatások megvalósításán, ipari és mezőgazdasági alkalmazások fejlesztésén dolgozik. A konzorcium okos mezőgazdasági alkalmazásokkal, és a kooperatív robotok valós idejű automatizált vezérlésével demonstrálja az 5G rendszerek előnyeit.

A Vodafone Magyarország hasonló céllal biztosított idén októberben 40 MHz-nyi spektrumkapacitást a 3600 MHz-es sávban a BME részére. A felek az októberi bejelentés során konkrét kutatási projekteket nem említettek, mindössze annyit szögeztek le, hogy a frekvencián a BME beltéri kísérleti 5G-s hálózata üzemel majd, illetve a jövőben kiépülhet segítségével egy 5G-s alkalmazásfejlesztési laboratórium is. 

Az egyetem rektora, Dr. Józsa János a HWSW kérdésére elmondta, a két hálózat tökéletesen megfér egymás mellett, Charaf Hassan, a BME VIK dékánja pedig hozzátette, az egyetem nem kíván exkluzivitást adni senkinek, illetve hangsúlyozta, a frekvenciára nem adományként tekint az intézmény, a hasonló projektekben való részvétel pedig mind az operátor, mind az egyetem, mind pedig az eszközbeszállító számára egy win-win szituációt idéz elő.

Ennél valamivel lazább együttműködést kötött a Telenor Magyarország tavaly májusban a győri Széchenyi István Egyetemmel. Itt a szolgáltató nem biztosított spektrumot az intézménynek, ugyanakkor a campus egyik épületére felszerelt egy 5G-s bázisállomást, mely teszt üzemmódban jelenleg is működik, alapot adva bizonyos, az egyetemen zajló kutatási tevékenységeknek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról