:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 4. 13:28

Magánkézbe kerül a Cloudera

Felvásárlással vonják ki a tőzsdéről a Clouderát. A big datás megoldásokat kínáló céget két magántőke-befektetési alap vásárolja fel.

A KKR and Clayton és a Dubilier & Rice összesen mintegy 5,3 milliárd dollárt fizet a Clouderáért, amelynek tőzsdei értéke a tranzakció híre előtt 3,7 milliárd környékén mozgott. A TechCrunch szerint az akvizíció mögött elsősorban a cég egyik nagy, 18 százalékot birtokló befektetője, Carl Icahn áll. Az üzletember még 2019-ben vásárolta meg az említett, viszonylag nagy szeletet. Abban az évben nagyjából 5 és 11 dollár között mozgott a cég papírjainak árfolyama, amelyekért most a két magántőke-befektetési alap 16 dollárt fizet, vagyis Icahn bizonyára szép haszonra tesz szert.

Rob Bearden, a Cloudera elnök-vezérigazgatója szerint az akvizícióval, illetve az ezzel párhuzamosan történő tőzsdei kivonulás pozitív hatással lesz vállalatára. A sorok között olvasva mindez annyit jelenthet, hogy a KKR and Clayton és a Dubilier & Rice megfelelő tőkeinjekcíót nyújthat a Cloudera következő szintlépéséhez.

cloudera

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tőzsdei kivonulás legfőbb oka azt lehet, hogy a két magántőke-befektetési alap szerint a Cloudera többet érhet annál, mint amit a nyilvános, tőzsdei értékelés tükröz. A tőzsdei kivonulással a cég menedzsmentjének nem kell majd folyamatosan a negyedéves pénzügyi eredményekre fókuszálnia, így hosszabb távú, nagyobb horderejű, rövid távon akár fájdalmas átalakításra is sor kerülhet. Néhány gyengébb negyedév ugyanis képes drámaian lenyomni egy cég részvényárfolyamát. A magáncéges légkör alapvetően kedvez a hosszabb stratégiaváltásoknak vagy átalakításoknak is, a szakmai befektetők könnyebben elfogadják az ideiglenesen gyenge eredményeket, a részvényárfolyamot azonnal büntető, esetenként túlreagálásra hajlamos tőzsdével szemben.

A budapesti irodával is rendelkező Clouderát 2009-ben alapította Christophe Bisciglia, Amr Awadallah és Jeff Hammerbacher, akik a Facebooknál, a Yahoo!-nál és a Google-nél Hadoop-alapú rendszerekkel foglalkoztak korábban, valamint Mike Olson, aki az Oracle által felvásárolt SleepyCatnél a BerkeleyDB nyílt forrású beágyazott adatbázis-motort fejlesztette. A Cloudera 2018-ban jelentette be, hogy összeolvad a konkurens Hortonworksszel, amely ugyancsak Hadoop-alapra építve kínált big datás megoldásokat. A Yahoo!-tól indult, mára az Apache égisze alatt fejlődő nyílt forrású Hadoop az elmúlt években a "big data" feladatok de facto standard platformjává vált, így nem csoda, hogy mind a Cloudera, mind pedig a Hortonworks erre építette megoldásait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.