Szerző: Asztalos Olivér

2018. október 5. 09:25

Összeolvad a Cloudera és a Hortonworks

Egy 5,2 milliárd dollár összértékű vállalatban egyesíti erőit a Hadoopra építő két konkurens.

Egyesíti erőit a Cloudera és a Hortonworks - jelentette be tegnap a két érintett vállalat. Az összevonással létrejövő cég értéke várhatóan nagyjából 5,2 milliárd dollár lesz, amiből a Cloudera tulajdonosai 60, a Hortonworks részvényesei pedig 40 százalékot birtokolnak majd, utóbbiak minden egyes papírjaikért cserébe 1,305 Cloudera részvényt kapnak. Utóbbi megfelel a cég megegyezést megelőző 10 napban mért átlagos tőzsdei értékének, mely egyben azt is jelenti, hogy a Hortonworksnek végül nem sikerült prémiumot kialkudni. Az összevonással létrejövő vállalat 2500 ügyfelével nagyjából 720 millió dolláros éves forgalomra számíthat. A tranzakció lezárásához elsőként most is az amerikai versenyügyi hatóságnak kell zöld utat adnia, amelyet legkorábban valamikor a jövő év első felében történhet meg. A jóváhagyást nehezítheti, hogy a Cloudera és a Hortonworks egymás konkurensei, mindkét cég Hadoop-alapra építve kínál big datás megoldásokat.

A CNBC értesülései szerint az érintettek viszonylag régóta tárgyaltak az összevonásról, amely mögött elsősorban a két vállalat struktúrája közötti egyes átfedések álltak. Arról egyelőre nem beszéltek az érintettek, hogy az egyesülés milyen konkrét szervezeti átalakításokat hoz, a redundáns fejlesztések alapján azonban elbocsátások várhatóak. Ezt támasztja alá, hogy a Cloudera-Hortonworks 125 millió dollár éves megtakarítással kalkulál az értékesítés, illetve a kutatás és a fejlesztés összevonásával. A közlemény alapján a még csupán papíron formálódó vállalat vezetésével Tom Reillyt, a Cloudera elnök-vezérigazgatóját bízták meg, a Hortonworksöt vezető Rob Bearden pedig beülhet az összevont vállalat igazgatótanácsába.

cloudera_hworks

A Clouderát 2009-ben alapította Christophe Bisciglia, Amr Awadallah és Jeff Hammerbacher, akik a Facebooknál, a Yahoo!-nál és a Google-nél Hadoop-alapú rendszerekkel foglalkoztak korábban, valamint Mike Olson, aki az Oracle által felvásárolt SleepyCatnél a BerkeleyDB nyílt forrású beágyazott adatbázis-motort fejlesztette. A Palo Altó-i cégnek mintegy 1600 alkalmazottja van jelenleg, a szoftverét és szolgáltatásait olyan szervezetek használják mint a Box.net, a BlackBerry, az eBay, az Allstate biztosító, a NetApp, a Nokia, a Western Union, a Samsung és az Egyesült Államok hadserege.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Yahoo!-tól indult, mára az Apache égisze alatt fejlődő nyílt forrású Hadoop a "big data" feladatok de facto standard platformjává vált, mind a Cloudera, mind pedig a Hortonworks erre építette termékeit. Előbbi saját Hadoop-disztribúcióval, ez a CDH, amelyet saját fejlesztésű Cloudera Manager szoftverrel, illetve kapcsolódó támogatási, oktatási és konzultációs szolgáltatásokkal próbál meg vonzóbbá tenni. A CDH ingyen letölthető a cég honlapjáról és korlátozás nélkül használható, de a Managert, illetve a szolgáltatásokat a fizető ügyfelek kapják meg csak.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról