Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 26. 15:41

Búcsúzik az FTP-től a Firefox

Az FTP formájában régi bútordarabtól búcsúzik a Mozilla, amely a Firefox múlt héten megjelent 88-as verziójában letiltotta az ismert szabványt.

A fejlesztők a lehetséges biztonsági kockázatokra hivatkozva száműzik a szebb napokat is megélt FTP szabványt. Az érvvel nehéz lenne vitatkozni, a protokoll ugyanis valóban nem tartalmaz semmilyen titkosítást, így az adatátvitel viszonylag könnyen kompromittálható. A Mozilla első körben csak kikapcsolta az FTP-zés lehetőségét, a következő, 90-es verzióból pedig már az erre vonatkozó kódot is törli. Az ftp:// URL-ek kezelése azonban nem szűnik meg teljesen, külső protokollkezelőkben meg tudja majd nyitni a különféle linkeket a böngésző.

Az 50. életévét a napokban betöltött FTP fölött már alaposan eljárt az idő. Mind az indokként felhozott biztonság, mind pedig az fájlátvitelhez szükséges erőforrás szempontjából rendkívül elavultnak tekinthető a protokoll. Az elmúlt pár évtizedben például sorra jelentek meg a különféle, minden szempontból fejlettebb, peer-to-peer (P2P) technológiára épülő riválisok, melyek mára széles körben elterjedtek.

fftp

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Az FTP részleges száműzése mellett természetesen más fejlesztéseket is hozott a Firefox 88. Mostantól a beépített PDF-megjelenítő a JavaScript kódok futtatását is támogatja. Tovább javul a böngésző a felhasználó nyomonkövetése elleni védelem, a "window.name" adatot ugyanis már csak a létrehozó webhely érheti el, más oldalak nem. Apró, de hasznos kényelmi fejlesztés, hogy 50 másodpercen belül a Firefox nem kér újra engedélyt a kamera és a mikrofon használatához, amennyiben ugyanaz a lap szeretne hozzáférni az eszközökhöz.

Mindezek mellett még több hibajavítást is elvégeztek a készítők, illetve még számos kisebb módosítás is bekerült a Firefox 88-as verziójába, melynek részleteit a kiadási jegyzékben taglalja a Mozilla.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 24. 11:50

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.