Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 26. 15:41

Búcsúzik az FTP-től a Firefox

Az FTP formájában régi bútordarabtól búcsúzik a Mozilla, amely a Firefox múlt héten megjelent 88-as verziójában letiltotta az ismert szabványt.

A fejlesztők a lehetséges biztonsági kockázatokra hivatkozva száműzik a szebb napokat is megélt FTP szabványt. Az érvvel nehéz lenne vitatkozni, a protokoll ugyanis valóban nem tartalmaz semmilyen titkosítást, így az adatátvitel viszonylag könnyen kompromittálható. A Mozilla első körben csak kikapcsolta az FTP-zés lehetőségét, a következő, 90-es verzióból pedig már az erre vonatkozó kódot is törli. Az ftp:// URL-ek kezelése azonban nem szűnik meg teljesen, külső protokollkezelőkben meg tudja majd nyitni a különféle linkeket a böngésző.

Az 50. életévét a napokban betöltött FTP fölött már alaposan eljárt az idő. Mind az indokként felhozott biztonság, mind pedig az fájlátvitelhez szükséges erőforrás szempontjából rendkívül elavultnak tekinthető a protokoll. Az elmúlt pár évtizedben például sorra jelentek meg a különféle, minden szempontból fejlettebb, peer-to-peer (P2P) technológiára épülő riválisok, melyek mára széles körben elterjedtek.

fftp

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Az FTP részleges száműzése mellett természetesen más fejlesztéseket is hozott a Firefox 88. Mostantól a beépített PDF-megjelenítő a JavaScript kódok futtatását is támogatja. Tovább javul a böngésző a felhasználó nyomonkövetése elleni védelem, a "window.name" adatot ugyanis már csak a létrehozó webhely érheti el, más oldalak nem. Apró, de hasznos kényelmi fejlesztés, hogy 50 másodpercen belül a Firefox nem kér újra engedélyt a kamera és a mikrofon használatához, amennyiben ugyanaz a lap szeretne hozzáférni az eszközökhöz.

Mindezek mellett még több hibajavítást is elvégeztek a készítők, illetve még számos kisebb módosítás is bekerült a Firefox 88-as verziójába, melynek részleteit a kiadási jegyzékben taglalja a Mozilla.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról