Szerző: Koi Tamás

2021. június 2. 11:22

Lélegzetvisszafojtva várja Kína az új HarmonyOS-t

A Huawei Technologies ma lerántja a leplet a saját fejlesztésű HarmonyOS fantázianevű operációs rendszerének új verziójáról, melynek legfőbb újdonsága, hogy egy egész sor új okoseszköt - köztük okostelefonokat - támogat.

A kínai Huawei Technologies ma közép-európai idő szerint 14 órakor lerántja a leplet a (részben) saját fejlesztésű operációs rendszerének, a HarmonyOS-nek az új, 2.0-s verziójáról, mely évek óta várt paradigmaváltást hozhat el a gyártó okoseszközeinél. A HarmonyOS új verziójával a várakozások szerint lényegesen kibővülhet majd azoknak az eszközöknek a köre, melyek a cég által fejlesztett ökoszisztémát használják, így például elsőként kerülhet rá a rendszer okostelefonokra. 

Bár a Huawei globális rendezvényen jelenti be a rendszer legújabb, kereskedelmi forgalomba kerülő fejlesztéseit, nem kell különösebb jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy kijelenthető legyen, azokat elsősorban a belső piacra szánja a cég, mely továbbra sem akar az Androidnak és az iOS-nek nyílt konkurenciát állítani az okostelefon-szegmensben, ahol előbbi platformrészesedése csaknem 84%, míg utóbbi uralja a szegmens maradékát. A kétpólusú rendszerbe eddig számos alkalommal próbáltak helyet követelni maguknak akár jelentős tőkeerejű szereplők, ám eddig minden próbálkozás elvérzett.

harmonyos_launch
a harmonyos első verziójának 2019-es bejelentése

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

A HarmonyOS-t az eddigi nyilatkozatok alapján sokkal inkább a rendkívül dinamikusan növekvő IoT-szegmensbe szánja a kínai cég, mely elemzők szerint alapot adhat a Huaweinek ahhoz, hogy ezen a piacon is megvesse a lábát, illetve egy stabil, saját kézben lévő ökoszisztémával kössön magához minél több vásárlót - ezzel félig-meddig az Apple-modellt másolva.

Az új operációs rendszert jelenleg szinte kizárólag a Huawei saját, jellemzően csak Kínában kapható tévékészülékein lehet megtalálni, a társaság ugyanakkor helyi hírügynökségi beszámolók szerint azzal számol, hogy év végére legalább 300 millió eszközön futhat majd HarmonyOS. 

A BBC tudósítása szerint a rendszer új verziójának megjelenését óriási érdeklődés, illetve várakozás övezi Kínában, ahol a helyi Kommunista Ifjúsági Szövetségtől kezdve a tűzoltóságon át a bíróságokig számtalan szervezet promotálja az új rendszert a közösségi médiában és egyéb felületeken.

Mindez jól szemlélteti, hogy a HarmonyOS újdonságaival a Huawei elsősorban az egyébként rendkívül népes hazai közönséget igyekszik megszólítani, mely a Trump-adminisztráció 2019-es szankcióinak hatályba lépését követően egyszer már bebizonyította lojalitását és patriotizmusát.

Az új verzió megjelenése egyben az ICT-területén is egyre inkább kétpólusúvá váló világrend kialakulásának egyik legfontosabb mozzanata lehet, ahol Kína a fogyasztói szegmensben először teszi komolyan próbára magát a nyugati (amerikai) technológiák nélkül.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 18. 18:27

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.