Szerző: Koi Tamás

2021. június 2. 11:22

Lélegzetvisszafojtva várja Kína az új HarmonyOS-t

A Huawei Technologies ma lerántja a leplet a saját fejlesztésű HarmonyOS fantázianevű operációs rendszerének új verziójáról, melynek legfőbb újdonsága, hogy egy egész sor új okoseszköt - köztük okostelefonokat - támogat.

A kínai Huawei Technologies ma közép-európai idő szerint 14 órakor lerántja a leplet a (részben) saját fejlesztésű operációs rendszerének, a HarmonyOS-nek az új, 2.0-s verziójáról, mely évek óta várt paradigmaváltást hozhat el a gyártó okoseszközeinél. A HarmonyOS új verziójával a várakozások szerint lényegesen kibővülhet majd azoknak az eszközöknek a köre, melyek a cég által fejlesztett ökoszisztémát használják, így például elsőként kerülhet rá a rendszer okostelefonokra. 

Bár a Huawei globális rendezvényen jelenti be a rendszer legújabb, kereskedelmi forgalomba kerülő fejlesztéseit, nem kell különösebb jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy kijelenthető legyen, azokat elsősorban a belső piacra szánja a cég, mely továbbra sem akar az Androidnak és az iOS-nek nyílt konkurenciát állítani az okostelefon-szegmensben, ahol előbbi platformrészesedése csaknem 84%, míg utóbbi uralja a szegmens maradékát. A kétpólusú rendszerbe eddig számos alkalommal próbáltak helyet követelni maguknak akár jelentős tőkeerejű szereplők, ám eddig minden próbálkozás elvérzett.

harmonyos_launch
a harmonyos első verziójának 2019-es bejelentése

A HarmonyOS-t az eddigi nyilatkozatok alapján sokkal inkább a rendkívül dinamikusan növekvő IoT-szegmensbe szánja a kínai cég, mely elemzők szerint alapot adhat a Huaweinek ahhoz, hogy ezen a piacon is megvesse a lábát, illetve egy stabil, saját kézben lévő ökoszisztémával kössön magához minél több vásárlót - ezzel félig-meddig az Apple-modellt másolva.

Az új operációs rendszert jelenleg szinte kizárólag a Huawei saját, jellemzően csak Kínában kapható tévékészülékein lehet megtalálni, a társaság ugyanakkor helyi hírügynökségi beszámolók szerint azzal számol, hogy év végére legalább 300 millió eszközön futhat majd HarmonyOS. 

A BBC tudósítása szerint a rendszer új verziójának megjelenését óriási érdeklődés, illetve várakozás övezi Kínában, ahol a helyi Kommunista Ifjúsági Szövetségtől kezdve a tűzoltóságon át a bíróságokig számtalan szervezet promotálja az új rendszert a közösségi médiában és egyéb felületeken.

Mindez jól szemlélteti, hogy a HarmonyOS újdonságaival a Huawei elsősorban az egyébként rendkívül népes hazai közönséget igyekszik megszólítani, mely a Trump-adminisztráció 2019-es szankcióinak hatályba lépését követően egyszer már bebizonyította lojalitását és patriotizmusát.

Az új verzió megjelenése egyben az ICT-területén is egyre inkább kétpólusúvá váló világrend kialakulásának egyik legfontosabb mozzanata lehet, ahol Kína a fogyasztói szegmensben először teszi komolyan próbára magát a nyugati (amerikai) technológiák nélkül.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról