Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 1. 11:45

Hatalmas gyorsítótárral innovál az AMD

Új tokozási technológiával igyekszik megtartani, illetve lehetőség szerint növelni előnyét az AMD. A chiptervező két technológia egyvelegével sokszorozná meg egyes processzorainak gyorsítótárát, emelve azok számítási teljesítményét.

A 3D V-Cache (Vertical Cache) márkanévre keresztelt megoldás a vállalat korábban bejelentett X3D technológiájának egyfajta kivitelezése. Az iparági körökben jól ismert 3D tokozási eljárások lényege, hogy a fix interpózert alkalmazó, úgynevezett 2.5D-s megoldásokkal ellentétben egymásra építik a lapkákat, hasonlóan mint a rétegzett, HBM memóriáknál. Ennek előnye, hogy ily módon kisebb lehet a komplett processzor területe (és tokozása), illetve azok gyártási költsége. A 3D tokozásnak hála a funkcionalitás alapján külön lapkákra felosztott, heterogén koncepció előnyéről sem kell lemondani.

amd_3d_pack_cpu_2

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az eljárásnak hála komponensektől függően akár más-más gyártástechnológiával is készülhetnek a lapkák, az egyes különálló chipeket pedig a processzor tokozásán belül "drótozzák" össze. A megközelítéssel végeredményben csökkenthetőek a költségek, nem utolsó sorban pedig felgyorsítható az egyes újabb gyártástechnológiák bevetése, nem kell megvárni, hogy a kihozatal elérje a nagyobb lapkák gazdaságos előállításához szükséges szintet.

A 3D V-Cache esetében az AMD egy 64 megabájtos SRAM lapkát helyezett a Zen 3-as CCD lapkára, a két egységet pedig négyzetmilliméterenként több száz rézvezetékkel kapcsolta össze. Ezzel az apró, 36 mm2 területű SRAM lapka kapacitása kvázi összeforrt a processzormagok melletti harmadszintű gyorsítótáréval, 32 helyett 96 megabájtra emelve a cache méretét. Az AMD szerint az eljárással 2 TB/s-os sávszélesség érhető el viszonylag alacsony késleltetés mellett.

amd_3d_pack

A tervezőcég állítja, megoldása számottevő előnyt eredményezhet a konzumer szegmensben (is). Belső mérések szerint játékokban címtől függően 4-25 százalékot hozott a gyorsítótár triplázása, miközben átlagosan 15 százalékkal kalkulál az AMD. Az ígéret szerint a 3D V-Cache még idén piacra kerül a nem hivatalosan csak Zen 3+ néven emlegetett 6000-es Ryzen processzorok formájában. A chiptervező minden bizonnyal nem áll majd meg a konzumer piacon, a gyorsítótár sokszorozása ugyanis a szerverprocesszoroknál még nagyobb előnyt jelenthet.

Dobozos Cezanne

Az egyedi asztali PC-k rajongói számára jó hír, hogy immár biztosan megjelenik dobozos, tehát kiskereskedelmi kivitelben is az AMD "Cezanne". Az integrált grafikával szerelt Zen 3-as processzorból két verzió mellé csomagol hűtőt az AMD. A csúcsmodellt a Ryzen 7 5700G képviseli majd, amely nyolc Zen 3-as CPU-magot és ugyanennyi Vega-alapú GPU-s végrehajtót kínál. Az alapórajel 3,8, a turbó maximális frekvenciája pedig 4,6 GHz lehet 65 wattos TDP mellett.

amd_5000g

A másik, Ryzen 5 5600G modellnél be kell majd érni hat darab CPU-maggal és hét GPU-s végrehajtóval. Ezért cserébe szerény 100 MHz-zel magasabb, 3,9 GHz-es az alapórajel, a turbó viszont legfeljebb 4,4 GHz-ig skálázódhat. Mindez természetesen szerényebb árcédulát is jelent, hisz míg Ryzen 7 5700G-ért nettó 360 dollárt kér majd az AMD, addig az 5600G-t nettó 260 dollárért lehet majd megkapni. A két dobozos asztali processzor augusztus 5-én, azaz bő két hónap múlva kerül piacra.

RDNA2 notebookokba

A fentiek mellett három notebookokba szánt GPU-t is bejelentett az AMD. Az RX 6800M és RX 6700M az asztali videókártyák piackáról már ismert Navi 22-es lapkára épül. Ezzel szemben a legkisebb, RX 6600M modell az új, Navi 23 kódnevű chipre alapozik. A csúcsmodell RX 6800M a desktopról már ismert RX 6700 XT specifikációinak felel meg, ami 40 darab RDNA2-es CU-t, ezzel együtt pedig 2560 streamrpocesszort, illetve 96 megabájt Infinity Cache-t jelent. A GPU mellé 12 gigabájt GDDR6 memóriát pakolt az AMD. Az RX 6700M mindennek egy némileg visszavágott kivitele: 36 darab CU, 2304 streampocesszor, 80 megabájt Infinity Cache, illetve 10 gigabájt GDDR6 memória.

6800m

A vadiúj lapkára épülő RX 6600M 28 darab RDNA2-es CU-t, ezzel együtt pedig 1792 streampocesszort, valamint 32 megabájt Infinity Cache-t nyújt 8 gigabájt GDDR6 memória mellett. Az AMD belső mérései szerint ezzel az RX 6600M nagyjából a konkurens GeForce RTX 3060 szintjét hozza. Ezzel szemben a csúcsmodell RX 6800M 14-39 százalékkal veri a GeForce RTX 3080-at, amely részben az 50 százalékkal nagyobb kapacitású memóriának köszönhető. Az RX 6000M GPU-kkal szerelt notebookokat már szállítják a chiptervező OEM partnerei.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról