Szerző: Koi Tamás

2021. június 1. 11:56

Leálltak az LG mobilos gyártósorai

Az április bejelentést követően röviddel végleg leálltak az LG mobiltelefonos részlege által használt gyártósorok, így a mai naptól nem készül több LG márkájú mobiltelefon.

A helyi sajtó tudósítása szerint tegnap leálltak az LG mobiltelefonos divíziójának részére termékeket előállító gyártósorok a cég vietnámi üzemében, ezzel a dél-koreai gyártó végérvényesen kivonult az okostelefon-piacról, ahol az utóbbi években nem sok babér termett a vállalatnak. A meglévő készleteket még értékesíti a cég, illetve évekig tartó terméktámogatást is ígért korábban a gyártó, leginkább a csúcskategóriás készülékeket érintően.

Az LG Electronics látványos szenvedése az okostelefon-piacon közel hat éve tart, azóta a divízió folyamatosan veszteséges, a koreai vállalatóriás pedig ez idő alatt összesen mintegy 4,5 milliárd dollárt égetett el annak működtetésére, illetve az újbóli felívelést célzó folyamatos próbálkozásokra. A vállalat mostanra végül már csak az észak-amerikai piacon tudta megőrizni dobogós helyét - itt a cég 10%-os piacrészével a legutóbbi piackutatások alapján a harmadik legnagyobb gyártónak számít az Apple és a Samsung mögött.

lg_foldable

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Ráadásul ezek a készülékek zömében alsó-középkategóriás vagy belépőszintű modellek, vagyis a részleg számára meglehetősen csekély nyereségtermelő hatással kecsegtetnek. A globális piacon a cég helyzete ennél is lehangolóbbá vált mostanra, így tavaly az LG összesen 23 millió okostelefont szállított, ami a teljes piaci volumen alig 2%-a, illetve kevesebb mint a tizede a legnagyobb dél-koreai rivális, a Samsung Electronics által leszállított mennyiségnek.

Az LG számára a divízió elkaszálása így mostanra kézenfekvő döntéssé vált, noha a menedzsment az utolsó pillanatig igyekezett kitartani amellett, hogy a részleget valamilyen formában megmentse. Az okostelefon-üzletág a koreai cég öt részlege közül bevételarányosan mára a legkisebbé vált, mely a legutóbbi üzleti negyedévben már csupán 7%-át adta a vállalat teljes árbevételének.

A mobilkészülékek kifuttatásával felszabaduló kapacitást a tervek szerint háztartási eszközök és szórakoztatóelektronikai berendezések gyártására csoportosítja majd át az LG, így a gyárakban dolgozók közül senkinek nem mondanak fel - ígéri a cég.

A dél-koreai multi eközben szép csendben a világ legnagyobb háztartásieszköz- és klímagyártójává lépett elő, az ezeket a termékeket előállító részleg második negyedéves forgalmát elemzők 7 ezer milliárd wonra, azaz átszámítva nagyjából 6,3 milliárd dollárra prognosztizálják, míg a legnagyobb rivális Whirlpool forgalmát ugyanebben az időszakban 5,3 milliárd dollárra becslik.

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 16. 22:51

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.