Szerző: Koi Tamás

2021. június 1. 11:56

Leálltak az LG mobilos gyártósorai

Az április bejelentést követően röviddel végleg leálltak az LG mobiltelefonos részlege által használt gyártósorok, így a mai naptól nem készül több LG márkájú mobiltelefon.

A helyi sajtó tudósítása szerint tegnap leálltak az LG mobiltelefonos divíziójának részére termékeket előállító gyártósorok a cég vietnámi üzemében, ezzel a dél-koreai gyártó végérvényesen kivonult az okostelefon-piacról, ahol az utóbbi években nem sok babér termett a vállalatnak. A meglévő készleteket még értékesíti a cég, illetve évekig tartó terméktámogatást is ígért korábban a gyártó, leginkább a csúcskategóriás készülékeket érintően.

Az LG Electronics látványos szenvedése az okostelefon-piacon közel hat éve tart, azóta a divízió folyamatosan veszteséges, a koreai vállalatóriás pedig ez idő alatt összesen mintegy 4,5 milliárd dollárt égetett el annak működtetésére, illetve az újbóli felívelést célzó folyamatos próbálkozásokra. A vállalat mostanra végül már csak az észak-amerikai piacon tudta megőrizni dobogós helyét - itt a cég 10%-os piacrészével a legutóbbi piackutatások alapján a harmadik legnagyobb gyártónak számít az Apple és a Samsung mögött.

lg_foldable

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ráadásul ezek a készülékek zömében alsó-középkategóriás vagy belépőszintű modellek, vagyis a részleg számára meglehetősen csekély nyereségtermelő hatással kecsegtetnek. A globális piacon a cég helyzete ennél is lehangolóbbá vált mostanra, így tavaly az LG összesen 23 millió okostelefont szállított, ami a teljes piaci volumen alig 2%-a, illetve kevesebb mint a tizede a legnagyobb dél-koreai rivális, a Samsung Electronics által leszállított mennyiségnek.

Az LG számára a divízió elkaszálása így mostanra kézenfekvő döntéssé vált, noha a menedzsment az utolsó pillanatig igyekezett kitartani amellett, hogy a részleget valamilyen formában megmentse. Az okostelefon-üzletág a koreai cég öt részlege közül bevételarányosan mára a legkisebbé vált, mely a legutóbbi üzleti negyedévben már csupán 7%-át adta a vállalat teljes árbevételének.

A mobilkészülékek kifuttatásával felszabaduló kapacitást a tervek szerint háztartási eszközök és szórakoztatóelektronikai berendezések gyártására csoportosítja majd át az LG, így a gyárakban dolgozók közül senkinek nem mondanak fel - ígéri a cég.

A dél-koreai multi eközben szép csendben a világ legnagyobb háztartásieszköz- és klímagyártójává lépett elő, az ezeket a termékeket előállító részleg második negyedéves forgalmát elemzők 7 ezer milliárd wonra, azaz átszámítva nagyjából 6,3 milliárd dollárra prognosztizálják, míg a legnagyobb rivális Whirlpool forgalmát ugyanebben az időszakban 5,3 milliárd dollárra becslik.

a címlapról