:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 26. 13:55

Nagyot zuhant az Intel profitja

Nem zárt jó negyedévet az Intel. Bár a vállalat forgalma mindössze 1 százalékkal, 19,7 milliárd dollárra mérséklődött, a profit lényegesen nagyobb, mintegy 41 százalékos zuhanást produkált. A chipgyártó ugyanakkor optimista, az új elnök-vezérigazgató szerint semmi ok az aggodalomra. A tőzsde ezt másképp látja, a közzétett számok hatására ugyanis bő 6 százalékkal esett az Intel papírjainak árfolyama.

Pat Gelsinger kommentárja szerint a negyedév így is felülmúlta a januári elvárásaikat, amely még 1,1 milliárd dollárral szerényebb, 17,5 milliárdos bevételről szólt. A nyereségről vélhetően már nem mondható el ugyanez, az elnök-vezérigazgató viszonylag szűkszavúan magyarázta a 3,4 milliárd dolláros nettó eredményt, amely 41 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A profit egy jelentős részének időleges elpárolgásánál aggasztóbb lehet, hogy a vállalat működésének szempontjából kritikus, bruttó árrés mutatója is határozottan megindult lefele. Az 55,2 százalékos érték 5,4 százalékponttal marad el a tavalyi év első negyedévben mérttől. A bruttó árrés rendszerint egy kisebb nyereségű, de hatalmas volument megmozgató termékcsaláddal, vagy árversennyel csökken számottevően. Jelen esetben mindkét tényező egyaránt szerepet játszhatott az esésben.

Nagyot mentek a kliensprocesszorok

A bevétel továbbra is legnagyobb részéért felelős Client Computing Group kereken 10,6 milliárd dollárt hozott a konyhára, amely 8 százalékos gyarapodás az előző évben könyvelt 9,8 milliárdhoz képest. Ezzel párhuzamosan az üzemi eredmény romlott, a 4,2-ról 4,1 milliárdra mérséklődött összeg nagyjából 2 százalékos visszaesést jelent. A részletesebb kimutatások szerint az üzemi eredmény visszaesésre mögött a processzorok átlagos eladási árának jelentős, 23 százalékos csökkenésre áll, miközben az asztali processzoros ASP is mérséklődött 5 százalékot.

intc_ccg

A PC-s piacon már évek óta kiélezett csatát vív egymással az Intel és az AMD, amely hozzájárulhatott a számottevő mérséklődéshez. Az Intel számára szintén rossz hír, hogy az asztali PC-s processzorok eladásai 7 százalékkal estek vissza, amit ugyanakkor a notebookos növekedés szépen kompenzált a maga 19 százalékával. Utóbbit magyarázza, hogy az Intel rekordot döntött a leszállított notebookos processzorok darabszámával, amely 30 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. Az Intel megjegyezi, hogy már érezhető az Apple elpártolásának hatása, amely szintén hozzájárulhatott az átlagos eladási ár csökkenéséhez. Az Intel állítja, legnagyobb mértékben az olcsóbb, szerényebb profittal értékesített chipek iránti kiugró igény nyomta rá bélyegét az ASP-re: a távmunkában és a távoktatásban tapasztalt robbanás miatt tömeges igény mutatkozott az olcsóbb (processzorokkal szerelt) notebookok iránt.

Végül, de nem utolsó sorban a 10 nanométeres átállás, pontosabban az ezen a gyártástechnológián termelt chipek növekvő aránya is rontotta az üzemi eredményt. A Tiger Lake processzorok egyre nagyobb szerepet kapnak a termékmixben, amely chipek gyártása ugyanakkor még lényegesen drágább, mint a 14 nanométeres modelleké.

Nagyot botlottak a szerverek

Az adatközpontokhoz tervezett termékek kategóriája (DCG) látványos visszaesést produkált az egy évvel korábbihoz képest. Míg a forgalom 20 százalékkal 5,6 milliárdra, addig az üzemi eredmény mintegy 64 százalékkal esett vissza 1,3 milliárd dollárra. A részletesebb bontásból jól látszik, hogy az egyéb (adjacencies) kategóriába sorolt termékeket (3D XPoint modulok, hálózatos chipek, stb.) leszámítva minden téren a visszaesésé volt a főszerep. A szerverplatformokból származó bevétel 25 százalékkal mérséklődött, amely mögött a felhőszolgáltatók felőli 29 százalékos, illetve a nagyvállalati és kormányzati oldalról tapasztalt 20 százalékos keresletcsökkenés is benne van.

intc_dcg

Pat Gelsinger, a vállalat elnök-vezérigazgatója szerint a szokatlan visszaesés mögött az áll, hogy az említett piacokon még nem "emésztették meg" a korábbi vásárlásokat, vagyis épp egy fejlesztési ciklus előtt áll az Intel. Gelsingerék szerint mindezt tetézi az egy évvel korábbi kimagasló forgalom és profit, amelyhez viszonyítva látványosabb a visszaesés. Mindez ugyanakkor még nem magyarázza az átlagos eladási ár (ASP) 14 százalékos romlását, amely mögött részben az olcsóbb, hálózatos rendszerchipek (pl. Xeon D), részben pedig az AMD Epyc szerverprocesszorai, vagyis az élesedő piaci verseny állhat. (Érdekes adalék, hogy miközben az Intel Xeonok eladásai visszaestek, a szerverpiac növekedett.)

A látványosan megzuhant üzemi eredményt a 10 nanométeres átállással, illetve az ehhez kapcsolódó különféle nagy beruházásokkal magyarázza az Intel. Ebben már a 2023-ra datált 7 nanométeres csíkszélesség előkészítési munkálatainak egy része is szerepel. Gelsinger leszögezte, a jövőbeni termékeknek hála ismét növekedésnek indulhat majd az ASP. Az új elnök-vezérigazgató továbbá elmondta, agresszívan fognak küzdeni, hogy megvédjék piacukat a konkurenciával szemben. Pusztán a termékek szempontjából a jövő évre datált Sapphire Rapids lehet a következő nagy fegyver, amelynek felfuttatását 2022 első felére ígéri az Intelt vezető veterán szakember.

És a többi

A többi, 1 milliárdos forgalom környékén, vagy az alatt mozgó részleg közül a Mobileye vitte a prímet, már ami a növekedést illeti. Az önvezető autós rendszereket fejlesztő divízió a maga 48 százalékos gyarapodásával 377 millió dolláros forgalmat generált. Az IoT divízió forgalma stagnált, a 914 milliós összeg 4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Az NSG (Non-Volatile Memory Solutions Group), vagyis a NAND-os részleg forgalma 17 százalékkal csappant meg, 1,1 milliárdot hozzátéve az Intel forgalmához. Végül, de nem utolsó sorban az FPGA-kkal foglalkozó PSG (Programmable Solutions Group), melynek forgalma 486 millió dolláron állt meg, 6 százalékos mérséklődést mutatva a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A következő negyedévre 17,8 (+-0,5) milliárd dolláros bevételt remél az Intel, ami nagyjából 2 százalékkal maradna el 2020 hasonló időszakának forgalmától.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.