Szerző: Koi Tamás

2021. május 7. 10:36

Új 5G-s kutatások indulhatnak Győrben

Budapest után mostantól Győrben is végeznek az 5G-s infrastruktúrával kapcsolatos egyetemi kutatásokat, a Magyar Telekom, a T-Systems és a győri Széchenyi István Egyetem együttműködési megállapodása révén.

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország és a győri Széchenyi István Egyetem az 5G hálózatok és az 5G alapú szolgáltatások fejlesztésének elősegítése, valamint műszakiszakember-utánpótlás biztosításának céljából - jelentették be ma a felek. Ezzel Budapest után immár a győri felsőoktatásban is végeznek az új generációs hálózatokkal kapcsolatos kutatásokat és teszteket.

A megállapodás értelmében a felek a jövőben közös kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket alakítanak ki olyan kiemelt területeken, mint például az 5G méréstechnika, a dróntechnológia, a rendezvényekhez kapcsolódó multimédiás alkalmazások lehetősége, vagy éppen a kiberbiztonság. A hosszú távra tervezett kooperáció keretében megújulhat, gyakorlatiasabb szemléletűvé válhat az Egyetemen folyó villamosmérnök-képzés is, továbbá egy 5G állomás is épült a campus területén - ez azonban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) üzemelő hálózattal ellentétben nem privát hálózat, hanem a Telekom publikus hálózatának része.

gyor_szie
a széchenyi istván egyetem campusa győrben (fotó: sze)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Egyetem és a cégek együttműködése több területet érint az oktatási anyag fejlesztésétől a szakmai eseményeken való megjelenésen át a közös kutatás-fejlesztési programokig. Emellett a cégek szakemberei rendszeresen szakmai előadást tartanak az egyetemen, témát és konzulenst javasolnak az egyetemisták szakdolgozatához, diplomamunkájához, emellett lehetőség szerint gyakorlati pozíciót vagy munkalehetőséget is biztosítanak.

Budapesten 2020-ban hasonló célú, ugyanakkor valamivel nagyobb ívű projektbe fogott a BME-n mind a Magyar Telekom, mind a Vodafone Magyarország, melyek egyaránt privát hálózatot építettek ki az egyetemi campus számára. Győrt, illetve a Széchenyi István Egyetemet ugyanakkor a Telenor Magyarország látta el elsőként 5G-s infrastruktúrával, a cseh PPF tulajdonában lévő cég éppen két éve indította el tesztszolgáltatását az egyetemi campus területén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról