Szerző: Koi Tamás

2021. május 7. 10:36

Új 5G-s kutatások indulhatnak Győrben

Budapest után mostantól Győrben is végeznek az 5G-s infrastruktúrával kapcsolatos egyetemi kutatásokat, a Magyar Telekom, a T-Systems és a győri Széchenyi István Egyetem együttműködési megállapodása révén.

HIRDETÉS

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország és a győri Széchenyi István Egyetem az 5G hálózatok és az 5G alapú szolgáltatások fejlesztésének elősegítése, valamint műszakiszakember-utánpótlás biztosításának céljából - jelentették be ma a felek. Ezzel Budapest után immár a győri felsőoktatásban is végeznek az új generációs hálózatokkal kapcsolatos kutatásokat és teszteket.

A megállapodás értelmében a felek a jövőben közös kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket alakítanak ki olyan kiemelt területeken, mint például az 5G méréstechnika, a dróntechnológia, a rendezvényekhez kapcsolódó multimédiás alkalmazások lehetősége, vagy éppen a kiberbiztonság. A hosszú távra tervezett kooperáció keretében megújulhat, gyakorlatiasabb szemléletűvé válhat az Egyetemen folyó villamosmérnök-képzés is, továbbá egy 5G állomás is épült a campus területén - ez azonban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) üzemelő hálózattal ellentétben nem privát hálózat, hanem a Telekom publikus hálózatának része.

gyor_szie
a széchenyi istván egyetem campusa győrben (fotó: sze)

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Az Egyetem és a cégek együttműködése több területet érint az oktatási anyag fejlesztésétől a szakmai eseményeken való megjelenésen át a közös kutatás-fejlesztési programokig. Emellett a cégek szakemberei rendszeresen szakmai előadást tartanak az egyetemen, témát és konzulenst javasolnak az egyetemisták szakdolgozatához, diplomamunkájához, emellett lehetőség szerint gyakorlati pozíciót vagy munkalehetőséget is biztosítanak.

Budapesten 2020-ban hasonló célú, ugyanakkor valamivel nagyobb ívű projektbe fogott a BME-n mind a Magyar Telekom, mind a Vodafone Magyarország, melyek egyaránt privát hálózatot építettek ki az egyetemi campus számára. Győrt, illetve a Széchenyi István Egyetemet ugyanakkor a Telenor Magyarország látta el elsőként 5G-s infrastruktúrával, a cseh PPF tulajdonában lévő cég éppen két éve indította el tesztszolgáltatását az egyetemi campus területén.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 18. 05:18

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.