Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 18. 12:22

A gyártói árak háromszorosáért kelnek el a GeForce-ok

Továbbra is elképesztő összegekért kínálják a kriptobányászatra is alkalmas videókártyákat. Európában jelenleg az Nvidia által ajánlott kiskereskedelmi ár (MSRP) háromszorosáért lehet megvásárolni a GeForce RTX 30 széria egyes tagjait.

HIRDETÉS

Elképesztő árszinten mozognak az Nvidia aktuális legújabb GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyái - világít rá a 3DCenter cikke. A kimutatás szerint a felsőkategóriás RTX 3080 ára 3000 euró környékén mozog, amely 317 százalékkal múlja felül az Nvidia 719 eurós ajánlott árát. Az RTX 3090 alig drágább, a 3200 eurós összeg azonban már "csak" potom 107 százalékkal übereli a GPU-t szállító tervezőcég MSRP-jét. Az RTX 3070 esetében lényegesen vastagabb piac árrése, az 1500-1600 eurós összeg ugyanis bő 200 százalékos felárat jelent.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A szerényebb igényekkel rendelkező játékosok számára rendkívül rossz hír, hogy a kvázi népkártyának szánt RTX 3060 sem jelent kivételt. Ezen modell értékesítését 329 eurórét javasolja az Nvidia, ám a piac erre fittyet hányva 1000-1100 eurós áron kínálja a termékeket, 200-230 százalékkal az MSRP felett. A helyzet a konkurens AMD aktuális Radeon sorozatánál sem sokkal jobb. A 6000-es sorozatú videókártyák 90-200 százalékkal a gyártó által ajánlott kiskereskedelmi ár felett vásárolhatóak meg, némi szerencsével.

3dcntr_chart

A csillagászati összegek mögött elsősorban a bányászláz áll. A kriptodevizák árfolyamrekordjainak köszönhetően robbanásszerűen megnőtt az igény a bányászatra alkalmas kártyák iránt. A problémát csak tetézi világjárvány, amely miatt globális chiphiány alakult ki. A videókártyákhoz elengedhetetlen GPU és DRAM ellátása erősen limitált, amely szintén hozzájárul a magasabb árakhoz. Iparági vélemények szerint a probléma idén már nem is fog megoldódni, ez pedig nem sok jóval kecsegtet a PC-s gamerek számára.

Az Nvidia ezért alternatív módszerrel igyekszik menteni a menthetőt. A chiptervező egy hatékonyabb bányászlimiterrel próbálja a játékosok térfelén tartani a GeForce-okat. A vállalat második próbálkozása hardveres alapokon nyugszik, így a következő hetekben piacra kerülő GPU-knál (elvileg) nem lehet majd megkerülni a korlátozást. Már fel is bukkantak az első ilyen termékek. A Gigabyre Rev 2.0-s RTX 3060 kártyái a szóban forgó hardveres korláttal próbálják elijeszteni a bányászokat, a játékosok reményei szerint majd sikerrel.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 12:37

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.