Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 17. 12:43

Dél-Korea legyintett egyet az amerikai félvezetős beruházásokra

Egy gigantikus, 450 milliárd dolláros támogatással készül tovább serkenteni a határain belüli félvezetős beruházások Dél-Korea a következő 10 évben.

Ambiciózus tervekkel igyekszik növelni félvezetőgyártós piaci súlyát Dél-Korea. A távol-keleti ország kormánya 153 hazai vállalattal összefogva mintegy 450 milliárd dollárnak megfelelő wonnal igyekszik majd serkenteni a belföldi chipgyártást az évtized során. A bejelentés mögött részben a hónap óta fennálló hiány, részben pedig a konkurens országok, azaz elsősorban Tajvan, Kína, illetve az USA hasonló irányú befektetései állnak.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A beruházások zászlóvivői a Samsung és az Sk Hynix lesznek, vagyis az a két gyártó, amely mind Dél-Koreában, mind pedig globálisan jelentős részesedéssel rendelkeznek a chipgyártásban. Előbbi vállalat nem csak különféle memóriák (elsősorban DRAM és NAND) előállításában jár az élen, de bérgyártásban is számottevő, 18 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, közvetlenül a TSMC mögött. Az ugyancsak memóriákkal foglalkozó hazai konkurens Sk Hynix múlt héten beszélt arról, hogy bérgyártásos üzletágának erősítését tűzte ki egyik közép- és hosszútávú céljának.

chipmaking

A két rivális egyaránt hatalmas összegekkel igyekszik növelni versenyképességét. Míg a Samsung 2030-ig 151 milliárd dollárnak megfelelő wont költ beruházásokra, addig az Sk Hynix 97 milliárd dollárt fordítana hasonló célokra. A szóban forgó gyártók a DRAM-piac több mint 70, a NAND-piacnak pedig közel 50 százalékát birtokolják, amivel Dél-Korea gyakorlatilag uralja a memóriapiacot. Logikai áramkörök bérgyártás terén már közel sem áll ilyen jól az ország. Miközben a tajvani TSMC nagyjából 56 százalékkal vezeti, addig a Samsungnak csak a már említett 18 százalék jut, az SK Hynix jelenlegi részesedése pedig kvázi mérhetetlen, vagyis ezen a területen még bőven lenne hova fejlődni.

Logikai áramkörök gyártásában a piacvezető Tajvan mellett Kína, az USA, sőt, Japán is megelőzi Dél-Koreát. Amerikában hasonló okokból épp múlt héten alapított érdekérvényesítő csoportot 64 különböző nagy techcég. Az ágazatközi szövetség a következő pár évben 50 milliárd dolláros támogatást szeretne kapni Joe Biden kormányától, amit az USA határain belüli félvezetős beruházásokra fordítanának. A SIAC-ban (Semiconductors in America Coalition) egyébként az említett dél-koreai gyártók, vagyis a Samsung és az Sk Hynix egyaránt jelen vannak.

a címlapról