Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 17. 12:43

Dél-Korea legyintett egyet az amerikai félvezetős beruházásokra

Egy gigantikus, 450 milliárd dolláros támogatással készül tovább serkenteni a határain belüli félvezetős beruházások Dél-Korea a következő 10 évben.

HIRDETÉS

Ambiciózus tervekkel igyekszik növelni félvezetőgyártós piaci súlyát Dél-Korea. A távol-keleti ország kormánya 153 hazai vállalattal összefogva mintegy 450 milliárd dollárnak megfelelő wonnal igyekszik majd serkenteni a belföldi chipgyártást az évtized során. A bejelentés mögött részben a hónap óta fennálló hiány, részben pedig a konkurens országok, azaz elsősorban Tajvan, Kína, illetve az USA hasonló irányú befektetései állnak.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A beruházások zászlóvivői a Samsung és az Sk Hynix lesznek, vagyis az a két gyártó, amely mind Dél-Koreában, mind pedig globálisan jelentős részesedéssel rendelkeznek a chipgyártásban. Előbbi vállalat nem csak különféle memóriák (elsősorban DRAM és NAND) előállításában jár az élen, de bérgyártásban is számottevő, 18 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, közvetlenül a TSMC mögött. Az ugyancsak memóriákkal foglalkozó hazai konkurens Sk Hynix múlt héten beszélt arról, hogy bérgyártásos üzletágának erősítését tűzte ki egyik közép- és hosszútávú céljának.

chipmaking

A két rivális egyaránt hatalmas összegekkel igyekszik növelni versenyképességét. Míg a Samsung 2030-ig 151 milliárd dollárnak megfelelő wont költ beruházásokra, addig az Sk Hynix 97 milliárd dollárt fordítana hasonló célokra. A szóban forgó gyártók a DRAM-piac több mint 70, a NAND-piacnak pedig közel 50 százalékát birtokolják, amivel Dél-Korea gyakorlatilag uralja a memóriapiacot. Logikai áramkörök bérgyártás terén már közel sem áll ilyen jól az ország. Miközben a tajvani TSMC nagyjából 56 százalékkal vezeti, addig a Samsungnak csak a már említett 18 százalék jut, az SK Hynix jelenlegi részesedése pedig kvázi mérhetetlen, vagyis ezen a területen még bőven lenne hova fejlődni.

Logikai áramkörök gyártásában a piacvezető Tajvan mellett Kína, az USA, sőt, Japán is megelőzi Dél-Koreát. Amerikában hasonló okokból épp múlt héten alapított érdekérvényesítő csoportot 64 különböző nagy techcég. Az ágazatközi szövetség a következő pár évben 50 milliárd dolláros támogatást szeretne kapni Joe Biden kormányától, amit az USA határain belüli félvezetős beruházásokra fordítanának. A SIAC-ban (Semiconductors in America Coalition) egyébként az említett dél-koreai gyártók, vagyis a Samsung és az Sk Hynix egyaránt jelen vannak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 13:36

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.