Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 17. 12:43

Dél-Korea legyintett egyet az amerikai félvezetős beruházásokra

Egy gigantikus, 450 milliárd dolláros támogatással készül tovább serkenteni a határain belüli félvezetős beruházások Dél-Korea a következő 10 évben.

HIRDETÉS

Ambiciózus tervekkel igyekszik növelni félvezetőgyártós piaci súlyát Dél-Korea. A távol-keleti ország kormánya 153 hazai vállalattal összefogva mintegy 450 milliárd dollárnak megfelelő wonnal igyekszik majd serkenteni a belföldi chipgyártást az évtized során. A bejelentés mögött részben a hónap óta fennálló hiány, részben pedig a konkurens országok, azaz elsősorban Tajvan, Kína, illetve az USA hasonló irányú befektetései állnak.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A beruházások zászlóvivői a Samsung és az Sk Hynix lesznek, vagyis az a két gyártó, amely mind Dél-Koreában, mind pedig globálisan jelentős részesedéssel rendelkeznek a chipgyártásban. Előbbi vállalat nem csak különféle memóriák (elsősorban DRAM és NAND) előállításában jár az élen, de bérgyártásban is számottevő, 18 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, közvetlenül a TSMC mögött. Az ugyancsak memóriákkal foglalkozó hazai konkurens Sk Hynix múlt héten beszélt arról, hogy bérgyártásos üzletágának erősítését tűzte ki egyik közép- és hosszútávú céljának.

chipmaking

A két rivális egyaránt hatalmas összegekkel igyekszik növelni versenyképességét. Míg a Samsung 2030-ig 151 milliárd dollárnak megfelelő wont költ beruházásokra, addig az Sk Hynix 97 milliárd dollárt fordítana hasonló célokra. A szóban forgó gyártók a DRAM-piac több mint 70, a NAND-piacnak pedig közel 50 százalékát birtokolják, amivel Dél-Korea gyakorlatilag uralja a memóriapiacot. Logikai áramkörök bérgyártás terén már közel sem áll ilyen jól az ország. Miközben a tajvani TSMC nagyjából 56 százalékkal vezeti, addig a Samsungnak csak a már említett 18 százalék jut, az SK Hynix jelenlegi részesedése pedig kvázi mérhetetlen, vagyis ezen a területen még bőven lenne hova fejlődni.

Logikai áramkörök gyártásában a piacvezető Tajvan mellett Kína, az USA, sőt, Japán is megelőzi Dél-Koreát. Amerikában hasonló okokból épp múlt héten alapított érdekérvényesítő csoportot 64 különböző nagy techcég. Az ágazatközi szövetség a következő pár évben 50 milliárd dolláros támogatást szeretne kapni Joe Biden kormányától, amit az USA határain belüli félvezetős beruházásokra fordítanának. A SIAC-ban (Semiconductors in America Coalition) egyébként az említett dél-koreai gyártók, vagyis a Samsung és az Sk Hynix egyaránt jelen vannak.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 18. 04:26

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.