:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 17. 12:43

Dél-Korea legyintett egyet az amerikai félvezetős beruházásokra

Egy gigantikus, 450 milliárd dolláros támogatással készül tovább serkenteni a határain belüli félvezetős beruházások Dél-Korea a következő 10 évben.

Ambiciózus tervekkel igyekszik növelni félvezetőgyártós piaci súlyát Dél-Korea. A távol-keleti ország kormánya 153 hazai vállalattal összefogva mintegy 450 milliárd dollárnak megfelelő wonnal igyekszik majd serkenteni a belföldi chipgyártást az évtized során. A bejelentés mögött részben a hónap óta fennálló hiány, részben pedig a konkurens országok, azaz elsősorban Tajvan, Kína, illetve az USA hasonló irányú befektetései állnak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A beruházások zászlóvivői a Samsung és az Sk Hynix lesznek, vagyis az a két gyártó, amely mind Dél-Koreában, mind pedig globálisan jelentős részesedéssel rendelkeznek a chipgyártásban. Előbbi vállalat nem csak különféle memóriák (elsősorban DRAM és NAND) előállításában jár az élen, de bérgyártásban is számottevő, 18 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, közvetlenül a TSMC mögött. Az ugyancsak memóriákkal foglalkozó hazai konkurens Sk Hynix múlt héten beszélt arról, hogy bérgyártásos üzletágának erősítését tűzte ki egyik közép- és hosszútávú céljának.

chipmaking

A két rivális egyaránt hatalmas összegekkel igyekszik növelni versenyképességét. Míg a Samsung 2030-ig 151 milliárd dollárnak megfelelő wont költ beruházásokra, addig az Sk Hynix 97 milliárd dollárt fordítana hasonló célokra. A szóban forgó gyártók a DRAM-piac több mint 70, a NAND-piacnak pedig közel 50 százalékát birtokolják, amivel Dél-Korea gyakorlatilag uralja a memóriapiacot. Logikai áramkörök bérgyártás terén már közel sem áll ilyen jól az ország. Miközben a tajvani TSMC nagyjából 56 százalékkal vezeti, addig a Samsungnak csak a már említett 18 százalék jut, az SK Hynix jelenlegi részesedése pedig kvázi mérhetetlen, vagyis ezen a területen még bőven lenne hova fejlődni.

Logikai áramkörök gyártásában a piacvezető Tajvan mellett Kína, az USA, sőt, Japán is megelőzi Dél-Koreát. Amerikában hasonló okokból épp múlt héten alapított érdekérvényesítő csoportot 64 különböző nagy techcég. Az ágazatközi szövetség a következő pár évben 50 milliárd dolláros támogatást szeretne kapni Joe Biden kormányától, amit az USA határain belüli félvezetős beruházásokra fordítanának. A SIAC-ban (Semiconductors in America Coalition) egyébként az említett dél-koreai gyártók, vagyis a Samsung és az Sk Hynix egyaránt jelen vannak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 05:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.