Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 13. 11:58

Az SK Hynix és a Kioxia is jelentős fejlesztéseken dolgozik

A dél-koreai SK Hynix és a japán Kioxia (egykori Toshiba) is bővítené működését. Míg előbbi, NAND és DRAM chipeket készítő fél gyártókapacitását duplázná meg bérgyártói üzletágának kiterjesztéséhez, addig utóbbi fejlesztő- és kutatórészlegét bővíti számottevő mértékben.

HIRDETÉS

Park Jung-ho, az SK Hynix társelnöke egy dél-koreai állami rendezvényén arról beszélt, hogy vállalata kapacitásduplázásban, illetve bérgyártói tevékenységének kiterjesztésében gondolkozik. A szakember elmondása szerint a memóriagyártó jelenleg több stratégiai lehetőséget vizsgál, amelyek között az eszközpark bővítése, illetve a akvizíciói opciója is szerepel. Park szavai alapján az SK Hynix a 200 milliméter átmérőjű waferek gyártására fókuszál majd, amely kapacitást elsősorban bérgyártói modellben értékesítené autógyártóknak, valamint otthoni elektronikai készülékek gyártóinak.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A társelnök szerint ezzel vállalata a jelenleg tomboló félvezetős kapacitáshiányra igyekezne reagálni, amellyel a dél-koreai, illetve külföldi chiptervezőket egyaránt segíthetné. A bérgyártás az SK Hynix jelenlegi forgalmának egy nagyon apró szeletét, mindössze 2 százalékát teszi ki. A dél-koreai vállalat még tavaly ősszel kezdte a nagyobb léptékű bővítést, októberben ugyanis kiderült, hogy 9 milliárd dollárért felvásárolja az Intel NAND flash üzletágát. A tranzakció keretében az Intel daliani gyártóüzeme is az SK Hynix tulajdonába kerül, beleértve a szellemi tulajdont, valamint NAND wafer- és komponenságazatot is.

skh_fab2

A felvásárlással az SK Hynix tovább csökkentheti lemaradását a piacvezető Samsung mögött, amely 31,4 százalékos piaci részesedéssel uralja a szegmenst, mögötte a 17,2 százalékot birtokló, japán Kioxiával - az SK Hynix jelenleg a dobogó harmadik fokán áll, 11,7 százalékkal, a céget pedig az Intel és a Micron követi, 11,5-11,5 százalékkal. Az akvizíció a jelenlegi számok alapján akár 23,2 százalékos piacrészt is hozhat a koreai cégnek, azt a második helyre repítve a szegmens ranglistáján.

A KIOXIA IS BŐVÍT

Érdekes párhuzam, hogy az SK Hynix 15 százalékos részesdéssel rendelkezik az ugyancsak NAND fejlesztéssel és gyártással foglalkozó Kioxiában. Miközben a résztulajdonos gyártókapacitásának gyarapítását tervezi, a japán vállalat a fejlesztő- és kutatórészleg bővítésén dolgozik. A Yokohama Technology Campus egy 40 000 négyzetméteres épülettel gazdagodik, amivel párhuzamosan egy új, 13 000 négyzetméteres kutatóközpontot húz fel Shin-Koyasu városában a Kioxia. A tervek szerint mindkét projekt 2023 nyarára készülhet el.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 18. 05:06

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.