Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 13. 11:58

Az SK Hynix és a Kioxia is jelentős fejlesztéseken dolgozik

A dél-koreai SK Hynix és a japán Kioxia (egykori Toshiba) is bővítené működését. Míg előbbi, NAND és DRAM chipeket készítő fél gyártókapacitását duplázná meg bérgyártói üzletágának kiterjesztéséhez, addig utóbbi fejlesztő- és kutatórészlegét bővíti számottevő mértékben.

Park Jung-ho, az SK Hynix társelnöke egy dél-koreai állami rendezvényén arról beszélt, hogy vállalata kapacitásduplázásban, illetve bérgyártói tevékenységének kiterjesztésében gondolkozik. A szakember elmondása szerint a memóriagyártó jelenleg több stratégiai lehetőséget vizsgál, amelyek között az eszközpark bővítése, illetve a akvizíciói opciója is szerepel. Park szavai alapján az SK Hynix a 200 milliméter átmérőjű waferek gyártására fókuszál majd, amely kapacitást elsősorban bérgyártói modellben értékesítené autógyártóknak, valamint otthoni elektronikai készülékek gyártóinak.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A társelnök szerint ezzel vállalata a jelenleg tomboló félvezetős kapacitáshiányra igyekezne reagálni, amellyel a dél-koreai, illetve külföldi chiptervezőket egyaránt segíthetné. A bérgyártás az SK Hynix jelenlegi forgalmának egy nagyon apró szeletét, mindössze 2 százalékát teszi ki. A dél-koreai vállalat még tavaly ősszel kezdte a nagyobb léptékű bővítést, októberben ugyanis kiderült, hogy 9 milliárd dollárért felvásárolja az Intel NAND flash üzletágát. A tranzakció keretében az Intel daliani gyártóüzeme is az SK Hynix tulajdonába kerül, beleértve a szellemi tulajdont, valamint NAND wafer- és komponenságazatot is.

skh_fab2

A felvásárlással az SK Hynix tovább csökkentheti lemaradását a piacvezető Samsung mögött, amely 31,4 százalékos piaci részesedéssel uralja a szegmenst, mögötte a 17,2 százalékot birtokló, japán Kioxiával - az SK Hynix jelenleg a dobogó harmadik fokán áll, 11,7 százalékkal, a céget pedig az Intel és a Micron követi, 11,5-11,5 százalékkal. Az akvizíció a jelenlegi számok alapján akár 23,2 százalékos piacrészt is hozhat a koreai cégnek, azt a második helyre repítve a szegmens ranglistáján.

A KIOXIA IS BŐVÍT

Érdekes párhuzam, hogy az SK Hynix 15 százalékos részesdéssel rendelkezik az ugyancsak NAND fejlesztéssel és gyártással foglalkozó Kioxiában. Miközben a résztulajdonos gyártókapacitásának gyarapítását tervezi, a japán vállalat a fejlesztő- és kutatórészleg bővítésén dolgozik. A Yokohama Technology Campus egy 40 000 négyzetméteres épülettel gazdagodik, amivel párhuzamosan egy új, 13 000 négyzetméteres kutatóközpontot húz fel Shin-Koyasu városában a Kioxia. A tervek szerint mindkét projekt 2023 nyarára készülhet el.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.