Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 13. 11:58

Az SK Hynix és a Kioxia is jelentős fejlesztéseken dolgozik

A dél-koreai SK Hynix és a japán Kioxia (egykori Toshiba) is bővítené működését. Míg előbbi, NAND és DRAM chipeket készítő fél gyártókapacitását duplázná meg bérgyártói üzletágának kiterjesztéséhez, addig utóbbi fejlesztő- és kutatórészlegét bővíti számottevő mértékben.

Park Jung-ho, az SK Hynix társelnöke egy dél-koreai állami rendezvényén arról beszélt, hogy vállalata kapacitásduplázásban, illetve bérgyártói tevékenységének kiterjesztésében gondolkozik. A szakember elmondása szerint a memóriagyártó jelenleg több stratégiai lehetőséget vizsgál, amelyek között az eszközpark bővítése, illetve a akvizíciói opciója is szerepel. Park szavai alapján az SK Hynix a 200 milliméter átmérőjű waferek gyártására fókuszál majd, amely kapacitást elsősorban bérgyártói modellben értékesítené autógyártóknak, valamint otthoni elektronikai készülékek gyártóinak.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A társelnök szerint ezzel vállalata a jelenleg tomboló félvezetős kapacitáshiányra igyekezne reagálni, amellyel a dél-koreai, illetve külföldi chiptervezőket egyaránt segíthetné. A bérgyártás az SK Hynix jelenlegi forgalmának egy nagyon apró szeletét, mindössze 2 százalékát teszi ki. A dél-koreai vállalat még tavaly ősszel kezdte a nagyobb léptékű bővítést, októberben ugyanis kiderült, hogy 9 milliárd dollárért felvásárolja az Intel NAND flash üzletágát. A tranzakció keretében az Intel daliani gyártóüzeme is az SK Hynix tulajdonába kerül, beleértve a szellemi tulajdont, valamint NAND wafer- és komponenságazatot is.

skh_fab2

A felvásárlással az SK Hynix tovább csökkentheti lemaradását a piacvezető Samsung mögött, amely 31,4 százalékos piaci részesedéssel uralja a szegmenst, mögötte a 17,2 százalékot birtokló, japán Kioxiával - az SK Hynix jelenleg a dobogó harmadik fokán áll, 11,7 százalékkal, a céget pedig az Intel és a Micron követi, 11,5-11,5 százalékkal. Az akvizíció a jelenlegi számok alapján akár 23,2 százalékos piacrészt is hozhat a koreai cégnek, azt a második helyre repítve a szegmens ranglistáján.

A KIOXIA IS BŐVÍT

Érdekes párhuzam, hogy az SK Hynix 15 százalékos részesdéssel rendelkezik az ugyancsak NAND fejlesztéssel és gyártással foglalkozó Kioxiában. Miközben a résztulajdonos gyártókapacitásának gyarapítását tervezi, a japán vállalat a fejlesztő- és kutatórészleg bővítésén dolgozik. A Yokohama Technology Campus egy 40 000 négyzetméteres épülettel gazdagodik, amivel párhuzamosan egy új, 13 000 négyzetméteres kutatóközpontot húz fel Shin-Koyasu városában a Kioxia. A tervek szerint mindkét projekt 2023 nyarára készülhet el.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról