:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 4. 13:28

Tovább öntik a milliárdokat a chipgyártásba Tajvanon

A bérgyártós piaci negyedik nagy szereplőjének számító UMC is jelentősen bővíti gyártási kapacitását.

Tajvan második számú félvezetőgyártója egy 3,6 milliárd dollár összértékű beruházással bővítené Fab 12A üzemének 28 nanométeres termelési kapacitását, így reagálva az elmúlt hónapokban kialakult masszív chiphiányra. Bár első olvasatra a közel tíz éves csíkszélesség elavultnak tűnhet, a 28 nanométer több szempontból is optimális választás lehet bizonyos, például a jelenleg hiánycikknek számító, személyautókhoz szükséges áramkörök termeléséhez.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ahogy azt bevezetésekor prognosztizálták, a 28 nanométeres technológiának még sokáig lesz létjogosultsága a piacon. Ennek prózai oka, hogy az egységnyi tranzisztorra levetített költségek ezen a csíkszélességen a legalacsonyabbak. Az ennél kisebb csíkszélességekhez ugyanis már hárommenetes (vagy akár négymenetes) levilágítás szükséges a különböző rétegek előállításához, így az eljáráshoz szükséges maszkok száma másfélszer, vagy akár kétszer is több lehet.

wafer-cost-trend

A kétszeres levilágításhoz alkalmazott, körülbelül 60 maszkhoz képest 90, vagy akár ennél több (drága) komponensre is szükség van. Ennek triviális hátránya, hogy a lapka elkészítéséhez szükséges idő a menetek számával arányosan nő, ráadásul a több maszk már önmagában jelentősen emeli a költségeket, egyszóval hiába csökken az adott processzordizájnhoz szükséges szilícium mérete, ha közben a megmunkálás egyre nagyobb kiadással jár, ami számos chipdizájnnál egyszerűen nem térül meg.

A Fab 12A jelenleg havi 90 000 darab 300 milliméter átmérőjű wafer megmunkálására. Ez további 10 000-rel bővül még az idei évben, amelyhez a következő ütem további 27 500-at ad hozzá. Iparági források szerint az UMC már értékesítette is jövőbeni kapacitásának egy nagyobb szeletét, amely részben fedezi a komoly beruházást. Az előre fizető kliensek különféle kedvezményekben részesülnek, amely különféle mennyiségi kedvezmények mellett előfoglalási jogot is jelent a jövőbeni kapacitásokra.

A (részben) konkurens TSMC bő egy hónapja jelentette be, hogy három éven belül összesen mintegy 100 milliárd dollárt ölne a félvezetőgyártási kapacitásának bővítésébe. A cég részben ezzel kívánja elejét venni, hogy a jövőben ne fordulhasson elő újra olyan, a tavalyi év végén kibontakozó globális félvezetőhiány, mely többek közt a chipgyártókat is kínos helyzetbe hozza, emellett a vállalat így kíván felkészülni a jövőben jelentkező még nagyobb kapacitásigényre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.