Szerző: Asztalos Olivér

2019. július 18. 12:02

Kezdjünk el barátkozni a Kioxia márkanévvel

Az új tulajdonosi kör, illetve az új ügyvezető elnök után nevén is változtat a Toshiba Memory.

A korábbi (kényszerű) tulajdonosváltás után nevét is lecseréli a Toshiba Memory Corporation (röviden TMC). Egy friss közlemény szerint a vállalatot és annak egyes termékeit októbertől Kioxia néven kell majd keresni. Az új márkanév a japán kioku (emlékezet, memória), valamint a görög axia (érték) szavakból áll össze. A mozaikszó mögött az átalakulás alatt álló vállalat víziója húzódik, melyben olyan kiemelkedő memóriás termékeket szállítana, amelyek megfelelnek a piac gyorsan növekvő igényeinek, beleértve a kapacitást és a teljesítményt.

A TMC-t lassan egy éve vezető Stacy J. Smith természetesen üdvözli a változást, amelyet vállalata fejlődésének egy következő lépéseként konstatált. Smith tavaly októberben érkezett a céghez, amelyet megelőzően kereken 20 évet húzott le az Intelnél. A szakember 2006 és 2016 között a chipgyártó pénzügyi igazgatója volt, ezt követően pedig a gyártás és a sales elnökeként tevékenykedett. Korábbi pletykák szerint a szakember egyike volt az Intel elnök-vezérigazgatói székére pályázóknak, az igazgatótanács azonban végül az korábban éppen Smith-t váltó CFO-t, Bob Swant nevezte ki a vállalat élére.

tmc

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az ügyvezető elnök kinevezése előtt bő egy évvel került szinte teljes új tulajdonosi körhöz a TMC. A potom 18 milliárd dolláros tranzakció mögött több vállalat szerepel, beleértve a Japán Fejlesztési Bankot (Development Bank of Japan), amely 2,687 milliárd dollárral járult hozzá a felvásárláshoz. A sorban ott van még a Mitsubishi UFJ Financial Group pénzügyi intézet is, tekintélyes, 4,927 milliárd dollárnak megfelelő jennel, a Bain Capital pedig 3,8 milliárdot dob a kalapba - ugyanennyit pedig a magántőke befektetési alap ajánlatához a Toshiba és WDC közvetlen konkurensének számító SK Hynix is hozzátett.

Az igencsak tisztességesen jövedelmező TMC-t kényszerű lépésből értékesítette az anyavállalat, Toshiba. Ahogy korábban megírtuk, a Toshibára amerikai leányvállalata, a Westinghouse Electric mért pénzügyi atomcsapást. A cég tavaly előtt vásárolta fel a nukleáris létesítmények építésével és üzemeltetésével foglalkozó CB&I Stone & Webstert. A 2015 decemberében lezárult akvizíciótól első körben 87 millió dolláros veszteséget, hosszú távon viszont már évi 2 milliárd dolláros profitot várt a Toshiba. A prognózis azonban végül igencsak optimistának bizonyult, a mérleg durva veszteségbe csapott át. Ennek mértékét először optimistán 4,46 milliárd dollárnak megfelelő japán jenre kalkulálta a vállalat, majd később már 6,3 milliárd dollárról szóltak a hírek, nem sokkal később pedig már 10 milliárd közelire taksálták az összeget, amely pénzügyi krátert jobb híján az aranytojást tojó tyúknak számító TMC áruba bocsátásával volt kénytelen betömni a Toshiba.

a címlapról