Szerző: Koi Tamás

2021. április 16. 11:20

Az utolsó akadály is elhárulhat az SK Hynix - Intel üzlet elől

Rövidesen lezárulhat az Intel és az SK Hynix közt tavaly kötött felvásárlási tranzakció, melynek részeként a koreai vállalat felvásárolhatja az Intel NAND részlegét.

Az eredetileg kitűzött időponthoz képest valamivel több mint egy hónap csúszással, május 20-án hozat döntést az Európai Bizottság versenyjogi szerve arról, hogy engedélyezi-e az SK Hynixnek, hogy felvásárolja az Intel NAND részlegét. Ezzel elhárulhat az utolsó akadály az üzlet elől, miután mostanra az összes illetékes szervezet és hatóság áment mondott a 9 milliárd dollár értékű tranzakcióra.

A tavaly októberi bejelentés alapján a többlépcsős üzlet 2025-ben jön létre teljes egészében, így első körben - a szükséges jóváhagyásokat követően - az SK Hynix első körben 7 milliárd dollárt csenget ki, amelyért cserébe a daliani gyár, illetve az Intel NAND SSD ágazata kerül hozzá, annak szellemi tulajdonaival és alkalmazotti gárdájával együtt.

skhynix

A NAND üzletág többi része, beleértve a NAND flash waferek gyártásához és tervezéséhez szükséges szellemi tulajdonokat, a kutatás-fejlesztésen dolgozó alkalmazottakat, illetve a Dalianban található gyár dolgozóit, a felvásárlás záróütemében vándorol át az SK Hynix zászlaja alá, 2025 márciusában - és a maradék 2 milliárd dollárt is ekkor fizeti majd ki a koreai cég. Az Intel egészen idáig folytatja majd a NAND flash waferek gyártását a daliani üzemben, illetve ahhoz kapcsolódó IP-it is megtartja.

A felvásárlással az SK Hynix tovább csökkentheti lemaradását a piacvezető Samsung mögött, amely 31,4 százalékos piaci részesedéssel uralja a szegmenst, mögötte a 17,2 százalékot birtokló, japán Kioxiával - az SK Hynix jelenleg a dobogó harmadik fokán áll, 11,7 százalékkal, a céget pedig az Intel és a Micron követi, 11,5-11,5 százalékkal. Az akvizíció a jelenlegi számok alapján akár 23,2 százalékos piacrészt is hozhat a koreai cégnek, azt a második helyre repítve a szegmens ranglistáján.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

OFF

0

Tanult a CrowdStrike a patchmageddonból

2024. július 24. 14:37

Új ellenőrzési folyamatot dolgoz ki a CrowdStrike annak érdekében, hogy a jövőben sikerülhessen elkerülni a nagy pénteki leálláshoz hasonló problémákat.