Szerző: Koi Tamás

2021. május 11. 11:40

Michael Dell szerint évekig nem lesz elég félvezető

Számos cég, illetve cégvezető után Michael Dell, a Dell alapító-vezérigazgatója is megszólalt a globális félvezetőhiány, illetve annak várható kimenetele kapcsán.

A globális félvezetőhiány ma már gyakorlatilag minden, elektronikai és IT-eszközöket gyártó, illetve ilyen berendezést/komponenseket tartalmazó termékekben utazó cég életére komoly kihatással van, a koronavírus világjárvány gerjesztette ellátási nehézségekből való kilábalási lehetőségeket pedig piaci szakértők úgy tűnik, meglehetősen eltérően látják. Michael Dell, a Dell alapító-vezérigazgatója szerint a problémán nem fog egyhamar felülkerekedni az iparág.

A cégvezető a német Handelsblattnak adott interjújában kifejtette, az iparági szereplőket nehéz helyzetbe hozó félvezetőhiány jó eséllyel évekig fog tartani, hiába igyekszik minden nagyobb gyártó kapacitást növelni, elsősorban új gyárak építésével. Dell szerint a gyárépítés csak hosszú távon oldja meg a jelenlegi problémákat, az üzemek felépítésétől a gépek beüzemelésén túl a tényleges tömegtermelés megkezdéséig akár hosszú évek is eltelhetnek.

dell_pcs

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Dell a félvezetőpiac egyik legnagyobb felvevőpartnerének számít, a cég évente nagyjából 70 milliárd dollár értékben vásárol a chipgyártóktól különféle komponenseket PC-ihez, szervereihez és egyéb, kapcsolódó berendezéseihez. A vállalatnál úgy látják, hogy elsősorban az olcsó, egy dollár alatti ársávban mozgó, számtalan felhasználási területen bevethető vezérlőáramkörökből alakult ki komoly hiány, de éppúgy nehéz beszerezni a nagyobb értékű, modernebb gyártástechnológiával ellátott, komplexebb félvezetőket, például PC-s processzorokat.

A félvezető gyártási-ellátási lánc problémái az okostelefon-piacon is éreztetik hatásukat, jóllehet világ egyik legnagyobb chiptervezője, az elsősorban okostelefonok és egyéb kütyük számára megoldásokat szállító amerikai Qualcomm első embere márciusban még optimistán nyilatkozott. Steve Mollenkopf, a cég leköszönő vezetője március második felében azt közölte, az iparág a vártnál hamarabb úrrá lesz a helyzeten, miután több partnere, így a Samsung és a Xiaomi is kongatni kezdték a vészharangot. 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról