Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Rekordnagy konzumer HDD-ket hozott a Seagate

Asztalos Olivér, 2018. szeptember 12. 15:21

A 14 terbájtos kapacitású termékek gyakorlatilag a teljes konzumer palettát lefedik.

Rekordnagy, 14 terabájtos konzumer merevlemezeket mutatott be a Seagate. A gyártó egy füst alatt összesen négy különböző ízben dobja piacra a termékeket, így érkezik a PC-kbe szánt BarraCuda Pro, a kamerás megfigyelőrendszerekhez igazított SkyHawk, illetve a NAS-okhoz fejlesztett IronWolf és IronWolf Pro. Az új termékek a korábban bemutatott, adatközpontos tárolórendszerekhez tervezett Exos modell alapjaira épülnek. Ennek megfelelően a lemezek közötti űrt héliummal töltötte fel a Seagate, amelynek hála magas adatsűrűség és relatíve alacsony fogyasztás jellemzi a termékeket.

A szóban forgó, a levegőnél lényegesen kisebb súrlódást biztosító nemesgáznak hála összesen nyolc lemezt tudott besűríteni a sztenderd 3,5 hüvelykes házba a gyártó. A darabonként 1,75 terabájtos egységek igencsak magas, 1077 Gb/négyzethüvelykes adatsűrűséggel rendelkeznek, amelyhez TDMR (Two-Dimensional Magnetic Recording) fejtechnológiát társított a Seagate. Ebben az esetben az adatok olvasását nem egy olvasófej végzi, hanem több: egy halad közvetlenül a beolvasott adatsáv fölött, további kettő pedig mögötte és mellette, a szomszéd sávra átlógva. Az általuk felszedett "zajt" a kívánt adatokat olvasó fejjel rögzített jelből kivonva megkapjuk azt a hasznos jelet, amely a lemezen található adatokat takarja. A TDMR eljárás előnye, hogy nem szükséges a merevlemezek gyártásához alapvető technológiaváltás, csak az olvasófejeket kell átalakítani, amelyek így aztán alkalmassá válnak a jelenleginél lényegesen nagyobb adatsűrűségű tányérok kezelésére is.

barracuda_14tb

A fejek által közrefogott lemezek az összes modell esetében percenkénti 7200-as fordulaton pörögnek, a gyorsítótár kapacitása pedig egységesen 256 megabájt. Mindezek együttesével 250 MB/s-ig kúszhat fel a meghajtó szekvenciális adatátviteli sebessége, amely egyezik a korábbi, 12 terabájtos modellek értékével. Ennél jobb hír, hogy a meghajtók disszipációja sem változott, terhelés alatt legfeljebb 6,9-7,9 wattot fogyaszthatnak a HDD-k, amely üresjáratban 4,9-5,3 wattra mérséklődik.

A kínálat első tagjának kinevezett kvázi alapmodell BarraCuda Pro évenként 300 terabájt írást enged meg a garancia 5 éves időtartama alatt, amely 1500 terabájtot jelent a teljes ciklusra nézve, amelyért nettó 580 dollárt kér a cég. Ezt egészíti ki a kamerás megfigyelőrendszerekbe (DVR) szánt SkyHawk, amely bár csak 3 év garanciával rendelkezik, ezt valamelyest ellensúlyozza, hogy évenként 550 terabájt írást enged a Seagate (3 évre 1650 terabájt). E mögött a felhasználási terület sajátossága áll, a DVR-eket, illetve az azokhoz szánt HDD-ket ugyanis 24/7-hez, azaz folyamatos működéshez tervezték. Ezért a meghajtókat vezérlő firmware-t is videórögzítésre optimalizálták - a lemezek például alvó állapotból szinte azonnal tudnak rögzítésre váltani. A 14 terabájtos SkyHawk modell árát nettó 510 dollárban szabta meg a gyártó.

Végül, de nem utolsó sorban az IronWolf modellek, amelyeket NAS-os felhasználáshoz tervezett a Seagate. Ezekben az eddig csak nagyvállalati szegmensre jellemző rezgésszenzor is helyet kapott, illetve a kifejezetten NAS-okhoz igazított AgileArray firmware is bekerült, olyan képességekkel, mint a lemezek fizikai stabilizációja a fenti szenzor értékei alapján, illetve különböző fejlett RAID és energiamenedzsment funkciók. A komolyabb, IronWolf Pro modell emellett a hot plugot is támogatja, melynek garanciális feltételi egyeznek a BarraCuda Próéval (5 év, 300TB/év). A "sima" IronWolf esetében nem csak a hot plugról, de a sebesség egy részéről is le kell mondani, a HDD ugyanis legfeljebb csak 210 MB/s-os szekvenciális tempóra képes. Emellett a garanciális feltételek is szerényebbek, a mindössze 3 éves időtartamban ugyanis évente csupán 180 terabájt írást enged meg a Seagate. Mindezért cserébe az IronWolf némileg olcsóbb, a nettó 530 ajánlott ár ugyanakkor csupán 70 dollárral, azaz mintegy 12 százalékkal kevesebb Pro modell 600 dolláros árcédulájánál.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.