Szerző: Hlács Ferenc

2020. július 21. 12:43

Jövő tavaszig csúszhat a Windows 10X rajtja

Kétkijelzős eszközökön pedig csak 2022-ben láthatjuk majd először a rendszert, a Microsofthoz közel álló források szerint.

A Microsoft már májusban elárulta, hogy a Windows 10X névre hallgató, eredetileg kétkijelzős eszközökre fejlesztett operációs rendszere első körben hagyományos notebookokon lát majd napvilágot - most pedig a rajt hozzávetőleges időpontja is körvonalazódni látszik. A ZDNet a redmondi óriáshoz közel álló forrásai szerint az első kereskedelmi Windows 10X kiadás nem fog idén megérkezni, arra mezei notebookokon a Microsoft tervei alapján 2021 tavaszán számíthatunk, a kétkijelzős modelleken pedig egészen 2022 tavaszáig kell majd várni a rajtra.

A ZDNet forrásai azokat a korábbi értesüléseket is megerősítik, amelyek szerint a Windows 10X első kiadása nem támogatja majd a Win32 alkalmazások konténerekben történő futtatását, így a felhasználóknak az UWP, illetve webappokkal kell majd beérniük az eszközökön. A lap szerint a Win32 konténerek támogatása egyrészt azok plusz erőforrásigénye, másrészt pedig a Windows 10X alatt egyelőre gyenge teljesítménye miatt marad ki a felhozatalból - arra jó eséllyel szintén 2022-ig kell majd várni.

surfaceneo02

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A Windows 10X fejlesztése nem meglepő módon a globális koronavírus-járvány miatt lassult le, miután a világszerte robbanásszerűen növekvő számú távmunkázóknak hála a Windows 10-et minden korábbinál többen kezdték használni. Egyelőre nem világos, pontosan milyen előnyöket kínál majd a Windows 10X a mezei PC-ken, mindenesetre a lap forrásai szerint az új rendszer főként nagyvállalati ügyfeleknek szánt, valamint oktatási célú eszközökön tűnik majd fel.

Az új kiadás bevezetése és az ahhoz elkülönített fejlesztési erőforrások a Windows frissítési menetrendjét is átrajzolhatják. Belsős információk alapján a Windows 10X megjelenését követően mind az új rendszer, mind a hagyományos Windows 10 évi egy-egy nagy frissítést kap majd, előbbi tavasszal, utóbbi pedig az őszi időszakban. Emellett jó eséllyel számos, a Windows 10X-ben bevezetett megoldás idővel a mezei Windows 10-re is utat talál majd.

A Windows 10X csúszása egyben a vállalat eredetileg idénre ígért, kétkijelzős Surface Neo készülékének számottevő késését is jelenti, az vélhetően szintén csak 2022-ben válik elérhetővé, a bő egy éves halasztás miatt pedig nem kizárt, hogy az eredetileg tervezett hardvert is frissíteni kényszerül eszközében a cég.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról