:

Szerző: Hlács Ferenc

2021. március 1. 11:05

Fokozza a teljesítményt az Nvidia

Az Nvidia elsőként az RTX 3060-on kapcsolja be a teljesítménynövekedést ígérő funkciót.

Az Nvidia RTX 30-as szériájának belépőmodellje, az RTX 3060 kap elsőként Resizable BAR támogatást, amelytől érezhető teljesítménybeli előrelépést ígér a játékoknál - legalábbis ha a technológiát az adott számítógépben használt processzor, alaplap és persze maga a játék is támogatja.

A Resizable BAR a PCI Express egyik funkciója, amellyel a processzor a GPU teljes memóriájához közvetlen hozzáférést kap, nem csak annak 256 megabájtos darabjaihoz. Ez számottevően gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, például a textúrák, shaderek betöltésénél. Hogy a technológiával hány extra képkocka lesz besűríthető egy-egy másodpercbe az játékonként erősen változó lehet, az Nvidia belső tesztjei szerint "akár" 10 százalékos előrelépést is hozhat a megoldás - akadnak ugyanakkor címek amelyeknél a technológia ront a teljesítményen, utóbbiaknál a gyártó értelemszerűen nem kapcsolja be azt.

nvdresizablebar

Jelenleg a Resizable BAR az AMD 400 és AMD 500 sorozatú, illetve az Intel Z490, H470, B460 és H410 chipsettel szerelt alaplapokon támogatott, illetve valamennyi, az Intel 11. generációs processzorait támogató chipsetnél is használható. Az Nvidia már közösen dolgozik az alaplapgyártókkal a funkció eljuttatásán a felhasználókhoz, az ASUS, ASRock, Colorful, EVGA, Gigabyte és az MSI február végi SBIOS frissítései a támogatott modelleknél már biztosítják a Resizable BAR támogatását. Processzorból az AMD Zen 3 alapú Ryzen 5000 szériájára, az Intel 11. generációs Core i5, i7 vagy i9 lapkáira, netán 10. generációs Core i3, i5, i7 vagy i9 chipjeire lesz szükség a megoldás használatához.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ha a fentiek adottak még a GPU-nál is aktiválni kell a funkciót, amit a felhasználók a gyártó legfrissebb Game Ready Driverének letöltésével tehetnek meg. A frissen elrajtolt RTX 3060 grafikus kártyák már a Resizable BAR-ra felkészített VBIOS-szal a fedélzetükön érkeznek, március végén pedig az Nvidia a 30-as széria valamennyi Founders Edition kiadásához kiküldi majd a szükséges VBIOS frissítéseket, illetve a gyártópartnerek is megkezdik majd azok kiadását a kártyákra.

Jelen állás szerint első körben egy maroknyi, egész pontosan nyolc cím támogatja a funkciót, ezek az Assassin's Creed Valhalla, a Battlefield V, a Borderlands 3, a Forza Horizon 4, a Gears 5, a Metro Exodus, a Red Dead Redemption 2, illetve a Watch Dogs: Legion - a lista azonban az Nvidia szerint még márciusban bővülni fog.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.