Szerző: Koi Tamás

2021. április 14. 10:02

Inkább venne, mintsem eladna a Telenor tulajdonosa

Éppen csak letelt a kéthetes gyászidőszak a régió egyik leggazdagabb vállalkozójának, Petr Kellnernek a halálát követően, máris interjút adott a cseh médiának az általa alapított PPF befektetői csoport újonnan kinevezett vezetője.

Március végén tragikus hirtelenséggel elhunyt a régió egyik leggazdagabb vállalkozója, Petr Kellner, akinek a többségi tulajdonában lévő PPF befektetői csoport révén magyarországi üzleti érdekeltségei is voltak. A PPF 2018-ban vásárolta meg a norvég anyacégtől a Telenor Magyarország 100%-os tulajdonrészét, mondhatni kisebb meglepetést keltve ezzel, hiszen már akkor arról szóltak egyes pletykák, hogy a Telenor kormányközeli üzleti körökhöz kerülhet.

Kellner haláláig szinte teljesen kerülte a médiaszereplést, alig adott interjút, terveibe közvetlen munkatársain kívül szinte senkit nem avatott be. Barátja, a PPF élére került Ladislav Bartonicek szakítva ezzel a hagyománnyal szinte azonnal interjút adott a cseh Seznam Zprávy portálnak.

bartonicek_kellner
ladislav bartonicek (előtérben) és Petr Kellner (fotó: PPF)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az interjúban Bartonicek elsősorban a PPF kínai érdekeltségével, a főként lakossági mikrohitel-konstrukciókat kínáló Home Credit kínai szereplésével és jövőbeni távlataival kapcsolatban válaszolt kérdésekre, ugyanakkor a befektetői csoport távközlési- és médiaérdekeltségeivel kapcsolatos tervekről is szót ejtett. Utóbbiak érinthetik hazánkat is, ahol a PPF az ügyfélszámot tekintve a második legnagyobb hazai mobilszolgáltató és a legnagyobb mobilos infrastruktúracég többségi tulajdonosa.

Nagy üzleti lehetőséget látunk a távközlési infrastruktúrában. Növekvő piacról van szó, az iparág nagyon stabil, és ennek fényében minden lépésünknek az a célja, hogy bővüljünk ezen a területen

-mondta el az interjúban Bartonicek, akit egyebek mellett a CETIN infrastruktúracég nemrég kiszivárgott, tőzsdére viteli (IPO) terveivel kapcsolatban kérdezték az újságírók. Ez a folyamat vélhetően jóval Kellner halála előtt elindulhatott, a frissen kinevezett vezető az IPO-val kapcsolatos kérdésre annyit válaszolt, mivel "kényes ügyről" van szó, így erről még nem tud tájékoztatást nyújtani.

Bartonicek hozzátette, a forrásbevonás azt a célt is szolgálhatja, hogy a PPF újabb infrastruktúracégeket vásároljon fel, amire a társaság egyértelműen "lát bizonyos lehetőségeket" a régióban.

A cégcsoport élére álló vezető nyilatkozata alapján tehát a PPF nem érdekelt abban, hogy régiós telekommunikációs érdekeltségeitől megváljon, a Home Credit által termelt veszteséget inkább az üzletág működési költségeinek csökkentésével igyekszik kompenzálni.

MAGYAR UGAR

A két magyarországi érdekeltség - a Telenor Magyarország és a CETIN Hungary infrastruktúracég - eladása tehát ez alapján nincs napirenden, hiába cikkeztek már tavaly arról cseh lapok, hogy Kellner lehetséges magyarországi vevőkkel tárgyal, illetve hiába tett arra utaló nyilatkozatot éppen a minap Jászai Gellért, a 4iG tulajdonosa, hogy a Digi felvásárlását követően a vállalat mobil lábát újabb potenciális akvizíciókkal igyekszik megerősíteni.

Korábban a kontra érvek közt elhangzott az is, hogy Kellner egyben vette meg a Telenortól a kelet-európai csomagot, és nem kívánja külön-külön értékesíteni a leányvállalatokat, ám a vállalkozó 2019-ben mégis eladta a Telenor Magyarországban képviselt üzletrészének 25%-át a magyar állam tulajdonában lévő Antenna Hungáriának. A PPF régiós távközlési portfóliójában ez egyébként mindeddig példa nélküli tranzakciónak számít, a befektetői csoport Magyarországot és Csehországot (ahol az O2 83,58 százalékát birtokolja a cég) leszámítva teljes kontrollt gyakorol távközlési érdekeltségei felett.

Hogy Kellnernek a fentiek fényében mi volt pontosan a szándéka a magyar állami műsorszóró-vállalattal kötött üzlettel, az sem akkor, sem most nem derült ki. Bartonicek szokatlanul gyorsan adott, részletekbe menő interjúja jelen helyzetben inkább tekinthető a hitelezőket, társbefektetőket, partnereket, valamint a befektetői csoport érdekeltségeinél dolgozó több mint 150 ezer alkalmazottat megnyugtatni szándékozó próbálkozásnak, elsősorban azzal az üzenettel, hogy a PPF Kellner nélkül ha nehezebben is, de tovább üzemel és bővíti portfólióját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról