Szerző: Koi Tamás

2021. április 14. 10:02

Inkább venne, mintsem eladna a Telenor tulajdonosa

Éppen csak letelt a kéthetes gyászidőszak a régió egyik leggazdagabb vállalkozójának, Petr Kellnernek a halálát követően, máris interjút adott a cseh médiának az általa alapított PPF befektetői csoport újonnan kinevezett vezetője.

Március végén tragikus hirtelenséggel elhunyt a régió egyik leggazdagabb vállalkozója, Petr Kellner, akinek a többségi tulajdonában lévő PPF befektetői csoport révén magyarországi üzleti érdekeltségei is voltak. A PPF 2018-ban vásárolta meg a norvég anyacégtől a Telenor Magyarország 100%-os tulajdonrészét, mondhatni kisebb meglepetést keltve ezzel, hiszen már akkor arról szóltak egyes pletykák, hogy a Telenor kormányközeli üzleti körökhöz kerülhet.

Kellner haláláig szinte teljesen kerülte a médiaszereplést, alig adott interjút, terveibe közvetlen munkatársain kívül szinte senkit nem avatott be. Barátja, a PPF élére került Ladislav Bartonicek szakítva ezzel a hagyománnyal szinte azonnal interjút adott a cseh Seznam Zprávy portálnak.

bartonicek_kellner
ladislav bartonicek (előtérben) és Petr Kellner (fotó: PPF)

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az interjúban Bartonicek elsősorban a PPF kínai érdekeltségével, a főként lakossági mikrohitel-konstrukciókat kínáló Home Credit kínai szereplésével és jövőbeni távlataival kapcsolatban válaszolt kérdésekre, ugyanakkor a befektetői csoport távközlési- és médiaérdekeltségeivel kapcsolatos tervekről is szót ejtett. Utóbbiak érinthetik hazánkat is, ahol a PPF az ügyfélszámot tekintve a második legnagyobb hazai mobilszolgáltató és a legnagyobb mobilos infrastruktúracég többségi tulajdonosa.

Nagy üzleti lehetőséget látunk a távközlési infrastruktúrában. Növekvő piacról van szó, az iparág nagyon stabil, és ennek fényében minden lépésünknek az a célja, hogy bővüljünk ezen a területen

-mondta el az interjúban Bartonicek, akit egyebek mellett a CETIN infrastruktúracég nemrég kiszivárgott, tőzsdére viteli (IPO) terveivel kapcsolatban kérdezték az újságírók. Ez a folyamat vélhetően jóval Kellner halála előtt elindulhatott, a frissen kinevezett vezető az IPO-val kapcsolatos kérdésre annyit válaszolt, mivel "kényes ügyről" van szó, így erről még nem tud tájékoztatást nyújtani.

Bartonicek hozzátette, a forrásbevonás azt a célt is szolgálhatja, hogy a PPF újabb infrastruktúracégeket vásároljon fel, amire a társaság egyértelműen "lát bizonyos lehetőségeket" a régióban.

A cégcsoport élére álló vezető nyilatkozata alapján tehát a PPF nem érdekelt abban, hogy régiós telekommunikációs érdekeltségeitől megváljon, a Home Credit által termelt veszteséget inkább az üzletág működési költségeinek csökkentésével igyekszik kompenzálni.

MAGYAR UGAR

A két magyarországi érdekeltség - a Telenor Magyarország és a CETIN Hungary infrastruktúracég - eladása tehát ez alapján nincs napirenden, hiába cikkeztek már tavaly arról cseh lapok, hogy Kellner lehetséges magyarországi vevőkkel tárgyal, illetve hiába tett arra utaló nyilatkozatot éppen a minap Jászai Gellért, a 4iG tulajdonosa, hogy a Digi felvásárlását követően a vállalat mobil lábát újabb potenciális akvizíciókkal igyekszik megerősíteni.

Korábban a kontra érvek közt elhangzott az is, hogy Kellner egyben vette meg a Telenortól a kelet-európai csomagot, és nem kívánja külön-külön értékesíteni a leányvállalatokat, ám a vállalkozó 2019-ben mégis eladta a Telenor Magyarországban képviselt üzletrészének 25%-át a magyar állam tulajdonában lévő Antenna Hungáriának. A PPF régiós távközlési portfóliójában ez egyébként mindeddig példa nélküli tranzakciónak számít, a befektetői csoport Magyarországot és Csehországot (ahol az O2 83,58 százalékát birtokolja a cég) leszámítva teljes kontrollt gyakorol távközlési érdekeltségei felett.

Hogy Kellnernek a fentiek fényében mi volt pontosan a szándéka a magyar állami műsorszóró-vállalattal kötött üzlettel, az sem akkor, sem most nem derült ki. Bartonicek szokatlanul gyorsan adott, részletekbe menő interjúja jelen helyzetben inkább tekinthető a hitelezőket, társbefektetőket, partnereket, valamint a befektetői csoport érdekeltségeinél dolgozó több mint 150 ezer alkalmazottat megnyugtatni szándékozó próbálkozásnak, elsősorban azzal az üzenettel, hogy a PPF Kellner nélkül ha nehezebben is, de tovább üzemel és bővíti portfólióját.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról