Szerző: Koi Tamás

2021. február 1. 10:14

Kis mértékben nőtt a globális félvezetőpiac tavaly

Alapvetően jó évet zárt tavaly a globális félvezetőpiac, jóllehet a forgalom a koronavírus járvány megjelenésének köszönhetően meglehetősen hullámzóvá vált.

Összességében mintegy 6,5%-os növekedéssel zárt a tavalyi évet a globális félvezetőpiac, ezzel az iparági szereplők végül sikeresen kompenzálták a tavaszi időszak veszteségeit, melyet a koronavírus világjárvány első hullámának számlájára lehet írni. Az iparág ezzel együtt az elkövetkezendő években jelentős növekedésre számíthat, vélik a legnagyobb gyártókat összefogó Félvezetőipari Szövetség (angolul Semiconductor Industry Association, azaz SIA) elemzői.

Az iparág teljes, 2020-as forgalma egyébként ezzel összesen 439 milliárd dollárt tett ki, ebből 208 milliárd, azaz a teljes bevétel nagyjából 47%-a folyt be az amerikai gyártócégekhez. A félvezetők legnagyobb felvevőpiaca továbbra is az Egyesült Államok volt, ahol az eladások elérték a 94,15 milliárd dollárt - ez éves szinten 19,8%-os növekedésnek felel meg.

wafer_inhands

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Észak-Amerikában az eladások zömét a SIA szerint az adatközponti rendszerekben használt memóriachipek hozták, miután a pandémia hatására a legnagyobb amerikai szerverparkokat üzemeltető cégek, így az Amazon, a Microsoft és a Google mind jelentősen növelte kapacitását annak érdekében, hogy az otthoni munkavégzés jelentette kapacitásigény-növekedésnek meg tudjanak felelni.

Miközben az eladások felét az Egyesült Államok adta, a helyi gyártókapacitás újabb mélypontot ért el, így a teljes globális gyártókapacitásnak immár csupán 12%-a származott az USA-ból - áll a SIA összesítésében. Ez ugyanakkor az idei évtől megváltozhat, köszönhetően annak az amerikai kormányzati támogatási programnak, melynek kifejezett célja, hogy a félvezetőipari beruházásokat ösztönözze egy Egyesült Államokban - nem csak helyi piaci szereplők számára.

Amerika cserébe azt várja, hogy a következő tíz évben becslések szerint 56%-ot felett növekvő globális félvezetőpiacon újra domináns gyártóhelyszínné váljon.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

5

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 16:31

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.