:

Szerző: Koi Tamás

2021. február 1. 10:14

Kis mértékben nőtt a globális félvezetőpiac tavaly

Alapvetően jó évet zárt tavaly a globális félvezetőpiac, jóllehet a forgalom a koronavírus járvány megjelenésének köszönhetően meglehetősen hullámzóvá vált.

Összességében mintegy 6,5%-os növekedéssel zárt a tavalyi évet a globális félvezetőpiac, ezzel az iparági szereplők végül sikeresen kompenzálták a tavaszi időszak veszteségeit, melyet a koronavírus világjárvány első hullámának számlájára lehet írni. Az iparág ezzel együtt az elkövetkezendő években jelentős növekedésre számíthat, vélik a legnagyobb gyártókat összefogó Félvezetőipari Szövetség (angolul Semiconductor Industry Association, azaz SIA) elemzői.

Az iparág teljes, 2020-as forgalma egyébként ezzel összesen 439 milliárd dollárt tett ki, ebből 208 milliárd, azaz a teljes bevétel nagyjából 47%-a folyt be az amerikai gyártócégekhez. A félvezetők legnagyobb felvevőpiaca továbbra is az Egyesült Államok volt, ahol az eladások elérték a 94,15 milliárd dollárt - ez éves szinten 19,8%-os növekedésnek felel meg.

wafer_inhands

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Észak-Amerikában az eladások zömét a SIA szerint az adatközponti rendszerekben használt memóriachipek hozták, miután a pandémia hatására a legnagyobb amerikai szerverparkokat üzemeltető cégek, így az Amazon, a Microsoft és a Google mind jelentősen növelte kapacitását annak érdekében, hogy az otthoni munkavégzés jelentette kapacitásigény-növekedésnek meg tudjanak felelni.

Miközben az eladások felét az Egyesült Államok adta, a helyi gyártókapacitás újabb mélypontot ért el, így a teljes globális gyártókapacitásnak immár csupán 12%-a származott az USA-ból - áll a SIA összesítésében. Ez ugyanakkor az idei évtől megváltozhat, köszönhetően annak az amerikai kormányzati támogatási programnak, melynek kifejezett célja, hogy a félvezetőipari beruházásokat ösztönözze egy Egyesült Államokban - nem csak helyi piaci szereplők számára.

Amerika cserébe azt várja, hogy a következő tíz évben becslések szerint 56%-ot felett növekvő globális félvezetőpiacon újra domináns gyártóhelyszínné váljon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.