Szerző: Hlács Ferenc

2020. augusztus 31. 13:36

A világ legnagyobb félvezető-gyártósorát avatta fel a Samsung

A vállalat dél-koreai komplexumában készülnek az új, 16 Gb LPDDR5 DRAM chipek.

Munkába állt a Samsung második gyártósora a cég a dél-koreai Pyeongtaekben található komplexumában, ahol a vállalat elsőként kezd kifejezetten mobileszközökbe szánt, 16 Gb LPDDR5 DRAM chipek gyártásába. A lapkák a cég harmadik generációs, 10 nanométeres EUV gyártástechnológiájával készülnek.

Az új, mintegy 128900 négyzetméteren húzódó üzem a gyártó - és egyben a világ - eddigi legnagyobb félvezetőgyártásra szánt gyártósora. A teljes komplexum egyébként 289 ezer négyzetméteren terül el, annak első gyártósora 2017 nyarán látott munkához, az új részleg felhúzását pedig a Samsung 2018 januárjában kezdte meg. Utóbbi a későbbiekben két további sorral is kiegészül majd, amelyeket a vállalat kifejezetten a következő generációs V-NAND flash memóriák, illetve logikai chipek gyártására szán - ez utóbbiakban várhatóan 2021-ben kezdődik meg a munka.

samfact

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A frissen üzembe állított gyártósorokról legördülő memóriáktól a vállalat komoly teljesítménybeli előrelépést ígér, a friss LPDDR5 DRAM chipek a gyártó eddigi legnagyobb kapacitású mobileszközökbe szánt lapkái, azok 6400 Mb/s adatátviteli sebessége a Samsung szerint 16 százalékkal múlja felül a korábbi csúcslapkák teljesítményét.

Mindezt ráadásul jóval kisebb méret mellett: a Samsung szerint az új LPDDR5 DRAM csomag a korábbi gyártástechnológiával készült termékeknél mintegy 30 százalékkal vékonyabb. A kisebb komponensekkel értékes terület szabadítható fel az új generációs okostelefonokban, amelyekben a masszív kamerarendszerek, 5G antennák is jókora szeletet harapnak ki a készülékházban rendelkezésre álló helyből - de a hajtogatható kijelzős eszközök is profitálhatnak a kompaktabb memóriákból.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról