Szerző: Hlács Ferenc

2020. augusztus 31. 13:36

A világ legnagyobb félvezető-gyártósorát avatta fel a Samsung

A vállalat dél-koreai komplexumában készülnek az új, 16 Gb LPDDR5 DRAM chipek.

Munkába állt a Samsung második gyártósora a cég a dél-koreai Pyeongtaekben található komplexumában, ahol a vállalat elsőként kezd kifejezetten mobileszközökbe szánt, 16 Gb LPDDR5 DRAM chipek gyártásába. A lapkák a cég harmadik generációs, 10 nanométeres EUV gyártástechnológiájával készülnek.

Az új, mintegy 128900 négyzetméteren húzódó üzem a gyártó - és egyben a világ - eddigi legnagyobb félvezetőgyártásra szánt gyártósora. A teljes komplexum egyébként 289 ezer négyzetméteren terül el, annak első gyártósora 2017 nyarán látott munkához, az új részleg felhúzását pedig a Samsung 2018 januárjában kezdte meg. Utóbbi a későbbiekben két további sorral is kiegészül majd, amelyeket a vállalat kifejezetten a következő generációs V-NAND flash memóriák, illetve logikai chipek gyártására szán - ez utóbbiakban várhatóan 2021-ben kezdődik meg a munka.

samfact

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A frissen üzembe állított gyártósorokról legördülő memóriáktól a vállalat komoly teljesítménybeli előrelépést ígér, a friss LPDDR5 DRAM chipek a gyártó eddigi legnagyobb kapacitású mobileszközökbe szánt lapkái, azok 6400 Mb/s adatátviteli sebessége a Samsung szerint 16 százalékkal múlja felül a korábbi csúcslapkák teljesítményét.

Mindezt ráadásul jóval kisebb méret mellett: a Samsung szerint az új LPDDR5 DRAM csomag a korábbi gyártástechnológiával készült termékeknél mintegy 30 százalékkal vékonyabb. A kisebb komponensekkel értékes terület szabadítható fel az új generációs okostelefonokban, amelyekben a masszív kamerarendszerek, 5G antennák is jókora szeletet harapnak ki a készülékházban rendelkezésre álló helyből - de a hajtogatható kijelzős eszközök is profitálhatnak a kompaktabb memóriákból.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról