Szerző: Koi Tamás

2021. március 31. 09:48

Eltűnt a FluBot kártevő leghatásosabb gyógyszere

Tegnap váratlanul eltűnt az SMS-ben terjedő FluBot androidos malware eltávolítására használható app a Google Play Áruházból, ezzel a kártevő eltávolítása lényegesen nehezebbé és körülményesebbé vált egy esetleges fertőzés esetén.

Eltűnt a Google Play Áruházból az az applikáció, melyet kifejezetten a FluBot nevű, SMS-ben terjedő androidos malware eltávolításához fejlesztettek, ezzel jelentősen körülményesebben lehet csak megszabadulni a hazánkban múlt hét eleje óta terjedő kártevőtől fertőződés esetén. Az applikáció eltűnését követően a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz tartozó Nemzeti Kibervédelmi Intézet vizsgálja az alternatív eltávolítási lehetőségeket.

A szervezet a további fertőzések elkerülése végett azt javasolja, hogy mindenki kellő körültekintéssel kezelje az SMS-ben kapott hivatkozásokat, illetve hozzáteszi, a korábban azonosított fertőzések megszüntetésére az NBSZ NKI alternatív megoldások vizsgálatát megkezdte. A hatóság egy múlt heti sajtótájékoztatós során leszögezte, a FluBot Malware Uninstall (melyet egy linuxct nevű fejlesztő vagy fejlesztőcsoport küldött be a Play Áruházba) használata teljesen biztonságos, az semmilyen módon nem tesz kárt a fertőzött készülékekben.

 

Docker és Terraform képzésekkel indul a tavaszt! (x)

Április 19-20-án 12 órás online, alapozó képzéseket indít a HWSW.

Docker és Terraform képzésekkel indul a tavaszt! (x) Április 19-20-án 12 órás online, alapozó képzéseket indít a HWSW.

A Twitterre hétfőn került üzenetek tanúsága szerint az applikációt maga a fejlesztő távolította el a Google alkalmazás-piacteréről, mivel az fals biztonságérzetet adhat a felhasználóknak. Ennek oka az applikáció készítőjének tweetjei alapján feltételezhetően az, hogy az újabb verziók kiadása - a Google jóváhagyási protokollja miatt - nem elég gyors ahhoz, hogy az újabb FluBot-mutációk ellen hatékony védelmet nyújtson. 

A megfertőzött készülékek tulajdonosai számára jelenleg az egyetlen, biztos lehetőség a szabadulásra a készülék gyári adatainak visszaállítása maradt.

a címlapról