Szerző: Koi Tamás

2021. március 31. 09:48

Eltűnt a FluBot kártevő leghatásosabb gyógyszere

Tegnap váratlanul eltűnt az SMS-ben terjedő FluBot androidos malware eltávolítására használható app a Google Play Áruházból, ezzel a kártevő eltávolítása lényegesen nehezebbé és körülményesebbé vált egy esetleges fertőzés esetén.

HIRDETÉS

Eltűnt a Google Play Áruházból az az applikáció, melyet kifejezetten a FluBot nevű, SMS-ben terjedő androidos malware eltávolításához fejlesztettek, ezzel jelentősen körülményesebben lehet csak megszabadulni a hazánkban múlt hét eleje óta terjedő kártevőtől fertőződés esetén. Az applikáció eltűnését követően a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz tartozó Nemzeti Kibervédelmi Intézet vizsgálja az alternatív eltávolítási lehetőségeket.

A szervezet a további fertőzések elkerülése végett azt javasolja, hogy mindenki kellő körültekintéssel kezelje az SMS-ben kapott hivatkozásokat, illetve hozzáteszi, a korábban azonosított fertőzések megszüntetésére az NBSZ NKI alternatív megoldások vizsgálatát megkezdte. A hatóság egy múlt heti sajtótájékoztatós során leszögezte, a FluBot Malware Uninstall (melyet egy linuxct nevű fejlesztő vagy fejlesztőcsoport küldött be a Play Áruházba) használata teljesen biztonságos, az semmilyen módon nem tesz kárt a fertőzött készülékekben.

 

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A Twitterre hétfőn került üzenetek tanúsága szerint az applikációt maga a fejlesztő távolította el a Google alkalmazás-piacteréről, mivel az fals biztonságérzetet adhat a felhasználóknak. Ennek oka az applikáció készítőjének tweetjei alapján feltételezhetően az, hogy az újabb verziók kiadása - a Google jóváhagyási protokollja miatt - nem elég gyors ahhoz, hogy az újabb FluBot-mutációk ellen hatékony védelmet nyújtson. 

A megfertőzött készülékek tulajdonosai számára jelenleg az egyetlen, biztos lehetőség a szabadulásra a készülék gyári adatainak visszaállítása maradt.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 20. 00:03

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.