:

Szerző: Koi Tamás

2021. március 31. 09:48

Eltűnt a FluBot kártevő leghatásosabb gyógyszere

Tegnap váratlanul eltűnt az SMS-ben terjedő FluBot androidos malware eltávolítására használható app a Google Play Áruházból, ezzel a kártevő eltávolítása lényegesen nehezebbé és körülményesebbé vált egy esetleges fertőzés esetén.

Eltűnt a Google Play Áruházból az az applikáció, melyet kifejezetten a FluBot nevű, SMS-ben terjedő androidos malware eltávolításához fejlesztettek, ezzel jelentősen körülményesebben lehet csak megszabadulni a hazánkban múlt hét eleje óta terjedő kártevőtől fertőződés esetén. Az applikáció eltűnését követően a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz tartozó Nemzeti Kibervédelmi Intézet vizsgálja az alternatív eltávolítási lehetőségeket.

A szervezet a további fertőzések elkerülése végett azt javasolja, hogy mindenki kellő körültekintéssel kezelje az SMS-ben kapott hivatkozásokat, illetve hozzáteszi, a korábban azonosított fertőzések megszüntetésére az NBSZ NKI alternatív megoldások vizsgálatát megkezdte. A hatóság egy múlt heti sajtótájékoztatós során leszögezte, a FluBot Malware Uninstall (melyet egy linuxct nevű fejlesztő vagy fejlesztőcsoport küldött be a Play Áruházba) használata teljesen biztonságos, az semmilyen módon nem tesz kárt a fertőzött készülékekben.

 

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Twitterre hétfőn került üzenetek tanúsága szerint az applikációt maga a fejlesztő távolította el a Google alkalmazás-piacteréről, mivel az fals biztonságérzetet adhat a felhasználóknak. Ennek oka az applikáció készítőjének tweetjei alapján feltételezhetően az, hogy az újabb verziók kiadása - a Google jóváhagyási protokollja miatt - nem elég gyors ahhoz, hogy az újabb FluBot-mutációk ellen hatékony védelmet nyújtson. 

A megfertőzött készülékek tulajdonosai számára jelenleg az egyetlen, biztos lehetőség a szabadulásra a készülék gyári adatainak visszaállítása maradt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.