Szerző: Hlács Ferenc

2021. március 30. 10:53

Két új, mélytengeri kábelt húzna ki a Facebook

Az Echo és Bifrost vezetékek Szingapúrt, Indonéziát és Észak-Amerikát kötnék össze.

Új mélytengeri kábelek lefektetését tervezi a Facebook, melyek egyikét a Google-lel karöltve húzná ki - számolt be a Reuters. A két vezeték Szingapúrt, Indonéziát és Észak-Amerikát kötnék össze. A Facebook a lapnak nyilatkozó, hálózati befektetésekért felelős vezetője, Kevin Salvadori szerint az Echo, illetve Bifrost névre hallgató vezetékek a csendes óceánt átszelő mélytengeri kábelek összesített kapacitását mintegy 70 százalékkal dobnák meg, azt ugyanakkor nem árulta el, a felek mekkora összegeket terveznek a két új vezeték kihúzásába fektetni.

A tervek szerint a Google-lel, illetve az indonéziai XL Axiata telekommunikációs szolgáltatóval közösen kiépített Echo kábel 2023-ra készül el, míg az indonéziai Telin és a szingapúri Keppel vállalatokkal együttműködésben kihúzott Bifrost 2024-ben állhat munkába. Ehhez persze a megfelelő szabályozói jóváhagyásokra is szükség lesz.

cableill

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kábelek Indonézia számára komoly előrelépést hozhatnak a lakossági internetelérésben, miután ahogy a Reuters is rámutat, az országban készült tavalyi felmérés szerint a 270 milliós lakosság 73 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, ugyanakkor túlnyomó részük azt mobilhálózaton keresztül éri el, és alig 10 százalékuknak van szélessávú online kapcsolata.

Mindeközben a vállalat és az Alphabet közös, Pacific Light Cable Network, röviden PLCN projektjének fejlesztésén is dolgozik: az összesen 12800 kilométernyi vezetéket tartalmazó hálózat az Egyesült Államokat Tajvannal, a Fülöp-szigetekkel, illetve Hong Konggal volt hivatott összekötni, ugyanakkor a Facebook nemrég arról beszélt, utóbbi kapcsolatról végül letesz, az Egyesült Államok kormányzatának nemzetbiztonsági aggályai miatt - hasonló okokból egyébként ahogy a BBC is rámutat, tavaly az Amazon is elkaszálta egy San Franciscót Hong Konggal összekötő mélytengeri kábel terveit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról