Szerző: Koi Tamás

2021. március 22. 10:09

A lassú hálózat miatt perlik a szolgáltatókat Koreában

Csoportos kereset indulhat a három nagy dél-koreai mobilszolgáltató ellen tavasszal, miután több száz előfizetőnél betelt a pohár, amiért a mobilcégek által üzemeltetett 5G-s hálózatok nem nyújtották az elvárt szintet, miközben jelentős felárat kellett fizetni a hozzáférésért.

Előfizetők egy csoportja perelheti a három nagy dél-koreai mobilszolgáltató, az SK Telecomot, az LG Uplust és a KT-t, mivel szerintük a cégek a reklámokban és egyéb marketinganyagokban szereplő állításokhoz, ígéretekhez képest jelentősen gyengébb paraméterekkel rendelkező 5G-s hozzáférést adtak el nekik, a 4G-s hozzáférésekhez képest jelentős felárért cserébe - írja riportjában a helyi Yonhap hírügynökség.

A csoportos keresethez a jogi képviselők jelenleg is várják újabb panaszos előfizetők jelentkezését - eddig már ezren csatlakoztak az eljáráshoz, melynek legfőbb eleme egy kompenzációs követelés, ami egymillió wonról (nagyjából 275 ezer forintról) szól - az ügyfelek ezzel lényegében azt az összeget szeretnék visszakapni, melyet a két évig tartó hűségidő alatt fizettek szolgáltatójuknak az 5G-s elérésért.

skt_5g

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Dél-Korea a világ egyik legfejlettebb mobilpiacának tekinthető, ahol az új generációs hálózatok építése az elsők közt kezdődött meg, így az 5G-s kereskedelmi szolgáltatás már két éve elindulhatott az országban, azóta pedig jelentős mértékben bővült a hálózatok lefedettsége. A helyi információtechnológiáért felelős tárca közlése szerint januárban mintegy 12,87 millió 5G-s mobilelőfizetést kezeltek az operátorok, ami a teljes előfizetői bázis 18,2 százaléka.

Az ázsiai ország mobilpiaca nem csak az egyik legfejlettebb, hanem egyben az egyik legdrágább is a világon, így például eleinte az 5G-s csatlakozási lehetőségért cserébe átlagosan 50 ezer koreai won (kb. 14 ezer forint) felárat kellett fizetniük az ügyfeleknek, ám a csoportos kereset mögött álló jogászok szerint ők sem az ígért sávszélességet, sem a megfelelő hálózati lefedettséget nem kapták meg pénzükért cserébe.

A bevezetés óta eltelt időben ugyanakkor a szolgáltatók a folyamatos fejlesztés mellett fokozatosan igyekeztek elérhetőbbé tenni az 5G-s hálózatokat, így a penetráció növelésének érdekében azóta a hozzáférés felárát is jelentősen csökkentették.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról