Szerző: Koi Tamás

2021. március 29. 09:39

A magyar távközlési piacot is érinti a leggazdagabb cseh halála

Szombaton életét vesztette Csehország leggazdagabb embere, Petr Kellner, aki a régióban több jelentős befektetéssel is rendelkezett - többek közt ő volt a Telenor Magyarország mellett számos régiós távközlési szolgáltató tulajdonosa.

Szombaton az Egyesült Államokban helikopterbalesetben életét vesztette a leggazdagabb cseh vállalkozó, Petr Kellner, aki a kelet-európai régióban több jelentős befektetéssel is rendelkezett. Kellnernek meghatározó pénzügyi befektetőként a távközlési iparban is komoly érdekeltségei voltak, így egyebek mellett ő volt a többségi tulajdonosa a Telenor Magyarországnak, illetve a legnagyobb régiós toronycégnek, a CETIN-nek. A milliárdos halálhírét időközben befektetői vállalkozása, a 98,93%-ban a tulajdonában lévő PPF Csoport is megerősítette.

Kellner 1964. május 20-án született az akkori Csehszlovákiában, ma Csehországban található Česká Lípaban, diplomáját a prágai Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte 1986-ban. Nem sokkal ezt követően, a cseh privatizációs bumm elején két társával együtt megalapította a PPF magánbefektetői vállalkozást. A megalapítása óta eltelt időszakban a PPF az egyik legnagyobb régiós befektetővé nőtte ki magát, mely a médiapiactól kezdve a pénzügyi szolgáltatásokon át a távközlésig széles nemzetközi portfólióval rendelkezik.

kellner_book

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A PPF Magyarországon is rendelkezik komoly érdekeltségekkel, így a cég tulajdonában van 2018 óta a Telenor Magyarország, melyből 25%-nyi üzletrészt a vállalkozó egy évvel később eladott a magyar állam tulajdonában lévő Antenna Hungáriának. A Telenorból tavaly változatlan tulajdonosi szerkezettel kivált a CETIN Hungary nevű infrastruktúra-cég, mely a mobilszolgáltató toronyinfrastruktúráját üzemelteti egy nemzetközi cégcsoport részeként.

Hogy Kellner halála hogyan érinti majd a főbb befektetési területeket hosszú távon, azzal kapcsolatban egyelőre legfeljebb találgatni lehet, annyi mindenesetre már-már köztudott, hogy az üzletember rendkívül szoros kontrollt gyakorolt érdekeltségeinek működése felett, így jórészt közvetlenül neki számoltak be az irányítása alatt álló cégek vezetői is. 

Petr Kellner 56 évet élt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról