Szerző: Koi Tamás

2019. június 13. 10:15

Átlépte az egymilliót az 5G-felhasználók száma Koreában

Rendkívül rövid, nem egészen két hónapot átölelő időszak alatt elérte az egymillió előfizetőt a koreai 5G-s hálózatok felhasználói bázisa. A szolgáltatók egyelőre csak a legforgalmasabb területeken, jellemzően nagyvárosokban kapcsolták be az új generációs hálózatot, az eredetileg tervezett időponthoz képest valamivel később.

Ezen a héten átlépte a lélektani egymilliós határt az 5G-s hálózatokat aktívan használó előfizetők száma Dél-Koreában. Az országban a világon elsőként indult kiterjedt kereskedelmi 5G-szolgáltatás egy néhány hónapos tesztüzemet követően idén április elején, vagyis valamivel több, mint két hónap kellett ahhoz, hogy az előfizetői bázis mérete ekkorára bővüljön. Noha a kereskedelmi rajtot részben éppen a készülékkínálattal kapcsolatos fiaskók miatt kellett pár héttel elhalasztani, mostanra egyértelműen az 5G-s telefonok iránti felfokozott kereslet "hozza be" az új generációs hálózatokra az előfizetőket.

Helyi médiabeszámolók szerint április végén a koreai szolgáltatók még csak mintegy 271 ezer 5G-s ügyféllel rendelkeztek, addig ez a szám május végére csaknem 780 ezerre nőtt, és egyelőre nem látszik komolyabb lassulás a növekedési ütemben. Az 5G-s hálózatok használata során ugyanakkor nem feltétlenül szerzett minden ügyfél pozitív tapasztalatokat, így többen panaszkodtak lefedettségi problémákra, valamint nem kielégítő sávszélességre.

5g_sktelecom

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A szolgáltatók szerint természetes, hogy a hálózatépítés ilyen korai szakaszában problémák adódhatnak, különösen egy ilyen bonyolult technológiával, a hiányosságokat, problémákat ugyanakkor viszonylag gyorsan, többnyire szoftveres úton orvosolni lehet - állítják az operátorok.

Dél-Koreában a mobilszolgáltatók tavaly júniusban jutottak hozzá 5G-s szolgáltatások nyújtására alkalmas frekvenciákhoz. A helyi állami szerv tenderén a szolgáltatók között összesen 240 MHz-nyi és 2400 MHz-nyi spektrumot osztottak szét a 3,5 GHz-es és a 28 GHz-es sávban. A cégek a 3,5 GHz-es blokkokra tíz, a 28 GHz-es blokkokra öt évnyi használati jogot kaptak, mindezért átszámítva mintegy 3,3 milliárd dollárt fizettek. Az első 5G-s kereskedelmi teszthálózatokat tavaly decemberben kapcsolták be Szöul egyes kerületeiben.

Bár az 5G-s spektrumok viszonylag hamar rendelkezésre álltak, az 5G kereskedelmi rajtját a hiányos készülékkínálat mellett üzleti döntések is késleltették az országban. Helyi beszámolók szerint az operátorok és a minisztérium nem tudtak időben megegyezni az 5G-s díjcsomagok árszintjéről. Dél-Koreában bizonyos áralapú döntésekbe jóval tágabb beleszólása van a helyi kormányzatnak, mint akár Európában, akár Észak-Amerikában, helyi beszámolók szerint a mobilcégek a hónap elején terjesztették be ez irányú javaslataikat az illetékes szervnek, de a tárca visszadobta a tervezetet. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról