:

Szerző: Koi Tamás

2021. március 18. 14:39

Nem tetszik az MNB-nek a Revolut díjemelése

A különféle fintech-szolgáltatók működése mindeddig komolyabb feszültség és hatósági, felügyeleti közbelépés nélkül zajlott hazánkban, most azonban a Magyar Nemzeti Bank kiakadt a Revolut áprilisra tervezett díjváltoztatásain. Az MNB lehetőségei ugyanakkor erősen korlátozottak.

A magyarországi ügyfelek érdekének és a piac biztonságának védelmében a Revolut Payments UAB-hoz fordult az MNB, jelezve, hogy a társaság április végén életbe lépő egyes díjmódosításai sérthetik a hitelintézeti törvényt. A határon átnyúló elektronikuspénz-kibocsátó és pénzforgalmi szolgálató ugyanis új díjemelet, illetve az ügyfeleknek kedvezőtlenebb számítási módot vezethet be, amit a hazai jogszabály tilt - jelentette be tegnap a Magyar Nemzeti Bank.

A szervezet közleménye utal rá, hogy a Magyarországon határon átnyúló elektronikuspénz-kibocsátói és pénzforgalmi szolgáltatóként jelen lévő, litvániai székhelyű Revolut Payments UAB egyes szolgáltatásaira vonatkozó, a magyarországi ügyfeleket is érintő díjváltoztatásokat jelentett be idén február végén, melyek egységesen 2021. április 23-tól lépnének hatályba.

revolut_cards

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az egyik módosítás szerint az ATM-es tranzakcióknál – az eddigi, százalékos mértékű díjon felül – meghatározott összeget, vagy darabszámot meghaladó készpénzfelvét esetén a jövőben fix összegű minimumdíjat is fizetni kell majd az ügyfeleknek. Emellett a Revolutnál a fenti időponttól egységesítik az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli nemzetközi utalások díjait, amelyeknél korábban eltérő tarifát számítottak a „sima” és SWIFT utalások esetén, és megváltoztattak a nemzetközi átutalások díjszabását célország, illetve devizanem függvényében.

Az MNB felhívja a figyelmet, hogy a hazai hitelintézeti törvény értelmében a Revolut fenti díjváltoztatásai jogsértőek, tekintve, hogy a szerződési feltételek nem módosíthatók úgy egyoldalúan, hogy abban új díj vagy költség jelenik meg, illetve a díjak és kamatok módosítása szintén nem történhet az ügyfél számára "kedvezőtlen" módon.

Mivel a magyar ügyfeleket kiszolgáló Revolut Payments UAB-et Litvániában jegyezték be, ezért a fintech működésének felügyeletét a Litván Nemzeti Bank végzi, azaz az MNB-nek a fentiek kapcsán erősen korlátozottak a lehetőségei a fogyasztói jogok érvényre juttatása érdekében. Így a szervezet értesítette a litván felügyeleti szervet, valamint a Revolutot is felszólította a magyar törvényi szabályozások betartására.

A Revolut témában kiadott tegnapi nyilatkozatában leszögezi, a cég minden helyi törvényi szabályozásnak megfelel minden olyan országban, ahol szolgáltatásaival jelen van. A vállalat hozzáteszi, vizsgálják a magyar fél által megküldött kifogásokat, ugyanakkor egyelőre nem kívánják azokat kommentálni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.