Szerző: Asztalos Olivér

2019. november 22. 13:47

Megkapaszkodott a magyar piacon a Revolut

Rendkívül elégedett a magyarországi piacon tapasztalt növekedéssel a Revolut, melynek ügyfélszám szerinti rangsorában Svájc mögött a 11. helyen állunk.

A pénzügyi szolgáltató kiugró növekedést regisztrált az elmúlt pár hónapban, mellyel 250 000 főre duzzadt az ügyfélszám. A gyarapodás üteme messze felülmúlja a hasonló paraméterekkel rendelkező régiós országban tapasztaltakat, melynek hála nagyobb figyelem összpontosul Magyarországra. A felhasználói bázissal együtt ugrott meg a különféle tranzakciókkal forgalmazott pénzmennyiség, amely az előző hónapban már 32 milliárd forintnál járt. A növekedés láttán magyar nyelvű ügyfélszolgálaton dolgozik a Revolut, amely a közeljövőre további új funkciókat ígér.

rev_growth

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Karol Sadaj, a hazánkért is felelős menedzser, illetve Stefan Bogucki kommunikációs szakember a HWSW kérdésére elmondta, hogy a Magyarországon tapasztalt növekedés a Revolutot is meglepte. A számok tükrében ez nem csoda, hisz míg év elején 29 000 regisztrált ügyfelet tartottak számon, addig november 20-án már 250 000 főt számoltak. A növekedés üteme nyáron ugrott meg. Július elején még csak 68 000 magyar felhasználó volt, amit mindössze 3 hónap leforgása alatt, október 1-re 196 000-re sikerült fellőni, tehát a szóban forgó intervallumban havonta több mint 40 000-en regisztráltak, szemben az addigi átlag nagyjából 6000 fővel.

Bár a konkrét okokat a Revolut két szakembere nem részletezte, a dinamikus gyarapodás hátterében több tényező állhat. Az egyik, hogy május végétől már forinttal is fel lehet tölteni a Revolut tárcáját bármilyen díj vagy költség nélkül. Ezt július közepén követte az immár hivatalos Apple Pay támogatás, melynek hála kvázi bármilyen bank ügyfeleként használható az Apple fizetési szolgáltatása, ugyancsak extra költségek nélkül. A legnagyobb lökést azonban vélhetően az ugyancsak júliusban megjelent pénzosztás adta, több más fintech céghez hasonlóan ugyanis a Revolut is pénzjutalommal kezdte motiválni a regisztrációkat, amelyért mind a meghívó, mind pedig meghívott 1500-3000 forintot kaphatott.

Még mindig nem bank

A fejlődés ellenére a Revolut még mindig nem tekinthető banknak. Egyrészt a fintech cég továbbra is csak pénzügyi szolgáltató licenccel működik, másrészt idehaza továbbra sem kínál helyi, magyar bankszámlát. Sadaj és Bogucki a HWSW kérdésére reagálva bár nem zárták ki a lehetőség jövőbeni megjelenését, konkrétumokat sem mondtak, vagyis egyelőre nem tudni, hogy a magyar Revolut ügyfelek fiókjaiban mikor bukkan fel a magyar formátumú számla, amelyre az országon belül extra költségek nélkül lehet utalni, például fizetést. Lengyelországban már elérhető a lehetőség, azonban itt közel 800 000 ügyfelet számol a Revolut, mely alapján vélhetően idehaza is tovább kellene növekednie a bázisnak ahhoz, hogy egy ekkora befektetést eszközöljön a cég.

rev_youth

Több más nagy piacon (pl. USA) való megjelenés mellett számos más projekten is dolgozik a Revolut. Idén az Apple Pay, a részvénykereskedés lehetőség, illetve az adományozás lehetőségének megjelenése jelentett mérföldköveket. A következő nagy dobás a 18 év alattiakat célzó Revolut Youth lesz, melynek célja zsebpénz intézményének megreformálása. A gyerekek saját Revolut számlát és bankkártyát kaphatnak majd a már ismert szolgáltatások mellett. Mindehhez edukációs céllal különféle feladatokat is hozzá lehet adni (pl. fűnyírás, kutyasétáltatás, takarítás), amelyekért cserébe extra zsebpénzt kaphat a csemete. A Revolut Youth megjelenéséről Sadaj és Bogucki nem tudott nyilatkozni, azonban a látottak alapján előrehaladott állapotban lehet a fejlesztés, amely így optimális esetben pár hónapon belül elkészülhet.

A két menedzser a HWSW kérdésére azt is elmondta, hogy a lassan egy éve megszerzett európai banki licencet még nem használja a Revolut. Az engedélyt a rugalmas szabályozói környezetet nyújtó litván nemzeti banktól szerezte meg a cég még tavaly decemberben, amit viszont azóta sem alkalmaz élesben, hisz még a litvániai csapat felépítésén dolgozik. Ennek megfelelően nem tudni, hogy a brexit végrehajtása esetén átkerülnek-e az EU-ban maradó ügyfelek a litvániai egységhez. Ettől függetlenül a Revolut továbbra sem tekintené magát banknak. Sadaj és Bogucki szerint szolgáltatásuk jelen formában kiegészítés lehet sztenderd bankszámlák mellé, mellyel a megszokottnál lényegesen több lehetőséget kap az ügyfél, jelentősen alacsonyabb költségek mellett.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.