Szerző: Koi Tamás

2021. március 18. 14:05

Tőzsdére kerültek a Vodafone tornyai

Az eredeti terveknek megfelelően csütörtökön tőzsdére lépett a Vodafone-ból a tavalyi évben jogutódlással kivált Vantage Towers toronycég. Az európai mércével mérve nagy értéket képviselő tranzakcióval a cégcsoport megtette a következő lépést a rendelkezésére álló infrastruktúra hatékonyabb pénzzé tétele érdekében.

Ma reggel tőzsdenyitáskor első alkalommal váltak jegyezhetővé a Frankfurti Értéktőzsdén a Vantage Towers részvényei, miután a Vodafone Csoport az eredeti terveknek megfelelően tőzsdére vitte a leányvállalatokból kivált, passzív bázisállomás-elemek felett rendelkező toronycéget. A jegyzés 24 eurón kezdődött, 12,1 milliárd eurós cégértéket eredményezve, mellyel a Vantage Towers nyilvános részvénykibocsátása az idei év eddigi egyik legnagyobb hasonló tranzakciója Európában. A Vodafone az eredeti szándék szerint továbbra is többségi tulajdonosa marad majd a toronycégnek.

A Vantage Towers tőzsdére vitele kapcsán már tavaly nyáron közzétette szándékát a tulajdonos, kifejezetten azzal a céllal, hogy a rendelkezésére álló passzív infrastruktúrát - jelenleg kilenc országban mintegy 82 ezer tornyot, illetve saját helyszínt - a lehető leghatékonyabban hasznosítsa, pénzzé tegye. A lépés különösen időszerűvé vált mostanra, amikor a mobilhálózatok generációváltása ismét esedékessé vált, az 5G-s építkezéshez pedig az operátorok jobban rá lettek utalva olyan partnerekre, melyek az állomások elhelyezését biztosítani tudják - legyen szó akár rivális piaci szereplőről, akár annak tulajdonában lévő, vagy független toronycégről.

vantage

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új generációs hálózatok kiépítése láthatóan a toronycégek közti versenyt is jelentős mértékben felélénkítette, így mind az európai (Cellnex Telecom, Vantage Towers), mind az amerikai (American Tower) szereplők igyekeznek folyamatosan erősíteni jelenlétüket Európában.

A passzív elemek közös használata minden operátornak elemi érdeke, illetve számos piacon már régóta működik kisebb-nagyobb intenzitással ez a stratégia a hálózatkiépítés- és üzemeltetés hatékonysága, egyben a költségek csökkentése érdekében. A Vantage Towers tavaly színre lépése az első olyan, jelentős hálózatkiszervezés volt a kontinensen, mely egy mobilszolgáltató összes leányvállalatát egyszerre érintette (a Vodafone esetében egyedüli kivételt képez a holland piac, ahol nem kerültek a Vodafone-Ziggo vegyesvállalat infrastruktúra-elemei a Vantage Towers tulajdonába).

A Vantage Towers hazai leánycége tavaly novemberben jött létre, mely 1900 helyszínével Magyarországon a második legnagyobb toronycég a PPF Csoporthoz tartozó, illetve 25%-ban az Antenna Hungária tulajdonában lévő CETIN Hungary után. Utóbbi a Telenorból tavaly nyáron kiválva a passzív bázisállomás-komponensek mellett rendelkezik a Telenor egykori teljes aktív infrastruktúrája (leszámítva a maghálózatot) felett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról