Szerző: Koi Tamás

2020. március 3. 11:03

Két csúcsvezetőt hoz vissza a Nokia

Tovább folytatódik a Nokia menedzsmentjének átalakulása. A ma már elsősorban mobilhálózati berendezéseket fejlesztő és gyártó finn nagyvállalathoz új elnök és új vezérigazgató érkezik - mindketten dolgoztak már korábban kulcspozícióban a vállalatnál.

Felgyorsulhat idén a Nokia átalakulása - az egykor szebb napokat látott gyártó, mely ma már a Siemens kiválásával kizárólag mobilhálózati berendezéseket fejleszt és forgalmaz további változtatásokat jelentette be a topmenedzsmentben annak érdekében, hogy a cég a vérfrissítés révén hatékonyabban fel tudja venni a versenyt az egyre kiélezettebbé váló konkurenciaharcban. Az átalakítások részeként távozik a Nokia elnök-vezérigazgatója, Rajeev Suri, helyét pedig két ex-nokiás veterán, Pekka Lundmark és Sari Baldauf veszi majd át.

A két új vezető közül Lundmark a Fortum energiavállalat éléről érkezik vissza a Nokiához, új pozícióját a tervek szerint szeptemberben elfoglalva. A szakember 1990 és 2000 között - vagyis ha úgy tetszik, a társaság aranykorában - több felelős pozíciót is betöltött a Nokiánál, így többek közt ő felelt a hálózati részleg stratégiai és üzletfejlesztési részlegéért alelnöki pozícióban. Az új elnök, Baldauf lényegében ugyanebben a periódusban - 1998-tól 2005-ig - a Nokia hálózati üzletágának első embere volt.

pekka-lundmark
pekka lundmark (balra) és Rajeev Suri

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Elemzők szerint a Nokia felrázására égető szükség van, miután a cég tavaly októberben lényegében beismerte, hogy az 5G-s hálózati rendszerek fejlesztése és gyártása kapcsán komoly kihívásokkal küzd. Hogy a probléma valós és meglehetősen húsba vágóz, azt mi sem támasztotta alá jobban, mint hogy a társaság egy profitfigyelmeztetést követően leállította az osztalékkifizetést, ezt követően a cég részvényeinek árfolyamat rövid időn belül harmadával esett vissza.

Idén már zajlottak jelentős átalakulások a fenti cél(ok) jegyében a Nokiánál. A vállalat múlt hónapban hivatalosan is megerősítette, hogy szervezeti struktúra-átalakítási programja részeként megszüntette a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíciót az elsősorban mobilhálózati gyártó finn Nokia. A cég menedzsmentje az év elején hozta meg az ezzel kapcsolatos döntést, ugyanakkor csak február közepén jelentette be hivatalosan, hogy az átalakulások részeként megválik Ursula Soritsch-Reniertől, akinek a területét a jövőben a finnek szoftverrészlegéért (Nokia Softwere) felelős alelnöke, egyben a cég digitális megoldásokért felelős vezérigazgató-helyettese, Bhaskar Gorti veszi át.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról