Szerző: Koi Tamás

2021. március 12. 09:04

A Qualcommnál is beütött a félvezetőhiány

A Qualcommot is utolérték az eleinte csak bizonyos iparágaknál jelentkező, félvezeő-ellátási lánc problémák, részben a pandémia okozta gyárbezárások és kapacitásátrendezés, részben pedig a piac átrendeződéséből fakadóan.

Nem győzi megrendelőinek kiszolgálását a világ legnagyobb, okostelefonokba és különféle kütyükbe szánt processzorgyártója, az amerikai Qualcomm, ahogy az eleinte kizárólag az autóipírban jelentkező félvezető-ellátási problémák végigsöpörnek más iparágakon is. A cég dolgát tovább nehezíti, hogy az egyik, saját chipgyártással rendelkező nagy piaci szereplő, a Huawei Technologies lényegében kiesett a játékből, a helyére érkező versenytársak pedig nem várt mennyiségben vásárolják fel a Qualcomm különböző rendszer- és vezérlőchipjeit.

A kisebb mennyiségre lekötött gyártókapacitás mellett jelentkező megnövekedett keresletből következő ellátási nehézségek szélsőséges esetben az autógyárakhoz hasonló logisztikai problémákat okoznak az okostelefon-gyártóknál, melyeknek át kell gondolniuk, hogy a különböző típusok gyártási volumenét hogyan ütemezik át.

qualcomm-snapdragon-888-chip-by-phone

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Reuters tudósítása szerint a Samsung Electronics - a Qualcomm egyik legnagyobb vevője - máris kénytelen szembesülni a félvezetőhiány kellemetlen következményeivel, melyek a cég alsó- és alsó-középkategóriás készülékeinek termelési mennyiségére lehetnek hatással a következő hetekben, hónapokban. 

A félvezetőhiány nem csak a Samsungot, hanem más piaci szereplőket is nehéz helyzetbe hozhat, így egy meg nem nevezett szerződéses bérgyártó egy felsővezetője a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy a hiány már olyan súlyos, hogy kénytelenek voltak az idei termelési volumenüket lefelé korrigálni, a Xiaomi egyik alelnöke, Lu Weibing pedig már múlt hónapban "extrém mértékű" komponenshiányról beszélt.

A chipgyártási nehézségek jellemzően a régebbi technológiát használó gyártósorokkal dolgozó gyártócégeket, illetve azok korábbi generációs gyártósorait terhelik, így jellemzően nem a high-end chipekből, hanem az olcsóbb alkalmazásprocesszorokból és eneriamenedzsment-áramkörökből van hiány, ám ezek éppúgy pótolhatatlan szerepet látnak el egy okostelefon nyomtatott áramkörén, mint a központi rendszerprocesszor.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.