Szerző: Koi Tamás

2021. március 12. 09:04

A Qualcommnál is beütött a félvezetőhiány

A Qualcommot is utolérték az eleinte csak bizonyos iparágaknál jelentkező, félvezeő-ellátási lánc problémák, részben a pandémia okozta gyárbezárások és kapacitásátrendezés, részben pedig a piac átrendeződéséből fakadóan.

Nem győzi megrendelőinek kiszolgálását a világ legnagyobb, okostelefonokba és különféle kütyükbe szánt processzorgyártója, az amerikai Qualcomm, ahogy az eleinte kizárólag az autóipírban jelentkező félvezető-ellátási problémák végigsöpörnek más iparágakon is. A cég dolgát tovább nehezíti, hogy az egyik, saját chipgyártással rendelkező nagy piaci szereplő, a Huawei Technologies lényegében kiesett a játékből, a helyére érkező versenytársak pedig nem várt mennyiségben vásárolják fel a Qualcomm különböző rendszer- és vezérlőchipjeit.

A kisebb mennyiségre lekötött gyártókapacitás mellett jelentkező megnövekedett keresletből következő ellátási nehézségek szélsőséges esetben az autógyárakhoz hasonló logisztikai problémákat okoznak az okostelefon-gyártóknál, melyeknek át kell gondolniuk, hogy a különböző típusok gyártási volumenét hogyan ütemezik át.

qualcomm-snapdragon-888-chip-by-phone

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Reuters tudósítása szerint a Samsung Electronics - a Qualcomm egyik legnagyobb vevője - máris kénytelen szembesülni a félvezetőhiány kellemetlen következményeivel, melyek a cég alsó- és alsó-középkategóriás készülékeinek termelési mennyiségére lehetnek hatással a következő hetekben, hónapokban. 

A félvezetőhiány nem csak a Samsungot, hanem más piaci szereplőket is nehéz helyzetbe hozhat, így egy meg nem nevezett szerződéses bérgyártó egy felsővezetője a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy a hiány már olyan súlyos, hogy kénytelenek voltak az idei termelési volumenüket lefelé korrigálni, a Xiaomi egyik alelnöke, Lu Weibing pedig már múlt hónapban "extrém mértékű" komponenshiányról beszélt.

A chipgyártási nehézségek jellemzően a régebbi technológiát használó gyártósorokkal dolgozó gyártócégeket, illetve azok korábbi generációs gyártósorait terhelik, így jellemzően nem a high-end chipekből, hanem az olcsóbb alkalmazásprocesszorokból és eneriamenedzsment-áramkörökből van hiány, ám ezek éppúgy pótolhatatlan szerepet látnak el egy okostelefon nyomtatott áramkörén, mint a központi rendszerprocesszor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról