Szerző: Koi Tamás

2021. március 11. 10:43

Új chiptervező divíziót nyit Európában az Apple

Európa legnagyobb, kifejezetten mobil szélessávú technológiákhoz használt vezérlőáramkörökre specializálódott chiptervező részlegét nyitja meg Németországban az Apple.

Új, kifejezetten vezeték nélküli hálózatokhoz csatlakozó terminálokban (jellemzően okostelefonokban) használt rádiós vezérlő és egyéb jelfeldolgozó chipek tervezésére szánt európai divízió létrehozását jelentette be az Apple a hét közepén. A cég a jelenlegi, kvázi európai központnak számító Münchenben kívánja megnyitni az új részleget, melynek létrehozására a következő három évben nagyjából egymilliárd eurót költ.

A bajor fővárosban üzemelő, már meglévő mintegy 30 ezer négyzetméteres komplexumban létrejövő Európai Szilíciumtervező Központban több száz mérnök dolgozhat majd a tervek szerint új, kommunikációs és vezeték nélküli vezérlőchipek, így egyebek mellett 5G-s, valamint további, újabb generációs hálózatokhoz használt integrált áramkörök, valamint az azokat vezérlő szoftverek fejlesztésén. Az Apple szerint az újonnan létrejövő központ a legnagyobb, ilyen profilú létesítmény lehet majd Európában.

apple-chip-design-5g-munich

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cupertinói cég müncheni központja eddig is a vállalat legnagyobb bázisának számított, nagyjából 1500 mérnökkel, akik eddig többnyire az iPhonokba kerülő különféle alkalmazásprocesszorok, energiaszabályzó áramkörök valamint analóg és vegyes jelfeldolgozó megoldások fejlesztését végezték. Az új csapat a tervek szerint fokozatosan csatlakozik a meglévő kollektívához.

Az új generációs mobilhálózatokhoz, így elsősorban az 5G-s hálózatokhoz kapcsolódó vezérlőáramkörök tekintetében az Apple jelenleg még erősen beszállítóira van utalva, így a cég úja iPhone-jaiban is a Qualcomm 5G-s modemei találhatók, ám az Intel modemes részlegének 2019-es felvásárlása óta nyílt titok, hogy a cég a lehető legtöbb vezeték nélküli vezérlőt házon belül kívánja fejleszteni és előállítani a jövőben. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról