Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 31. 09:50

Legalább két évig nem tér magához az okostelefon-piac

Idén és jövőre mindenképpen hatást gyakorol a globális okostelefon-piacra a koronavírus világjárvány, az eladási mutatók legkorábban 2022-ben érhetik el a járványhelyzet előtti szintet - áll az IDC legfrissebb piaci előrejelzésében.

A nyár eleji becslésekhez képest talán nem lesz annyira pocsék éve a globális okostelefon-piacnak idén, ám még jövőre sem térhet vissza a forgalom a koronavírus világjárvány előtti szintre - véli az IDC legfrissebb piaci előrejelzésében. A piackutató szerint 2020-ban összesen mintegy 1,2 milliárd okostelefon eladásával lehet majd kalkulálni, ami éves szinten 9,5%-os csökkenést fog eredményezni.

Jövőre már növekedéssel számolnak a piackutatók, ám összességében így sem fogja elérni a piac a 2019-es volument, erre legkorábban 2021-ben lehet számítani, amikor az IDC prognózisa szerint már több mint 1,4 milliárd okostelefon fogyhat majd világszerte. A kutatók szerint a növekedés egyik fő motorját az 5G-s hálózatok, és a velük kompatibilis készülékek terjedése adja majd, emellett a fejlődő piacokon tapasztalható trendek lesznek a meghatározók a szegmens helyrerázódásában.

idc_2020q2

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Így az egyebek mellett a mobilpiacukat tekintve fejlődő országokban több százmilliónyi potenciális új vásárlóval lehet számolni, emellett ebben a régióban egyre nagyobb számban jelennek meg az olyan ügyfelek, melyek második, harmadik okostelefonjukat vásárolják, ők jellemzően korábbi belépőszintű készüléküket cserélik alsó-középkategóriás modellre. A régió az IDC szerint nem elhanyagolható mértékű, mintegy 80%-os részesedéssel képviselteti magát a teljes értékesítési volument illetően.

A piackutató ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy az 5G-s készülékek iránti keresletet egyelőre nem szabad túlbecsülniük a gyártóknak. A koronavírust kísérő recesszió miatt mind a gyártókra, mind az operátorokra komoly nyomás nehezedik az árképzést illetően, így a cégek a technológia mielőbbi elterjedése érdekében kénytelenek csökkenteni a hardver- és szolgáltatásárakat.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról