Szerző: Koi Tamás

2021. március 6. 07:58

Az alapfokú oktatásban is jár az ingyen net

Az általános iskolások szüleire, illetve az ezekben az intézményekben (összességében: alapfokú intézményekben) dolgozókra is kiterjesztette a kormány a tavaly novemberben elfogadott, veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletben szereplő ingyenes vezetékes internethozzáférési lehetőséget.

A csütörtöki kormánydöntés értelmében március 8-tól a középiskolák és a felsőoktatási intézmények mellett otthoni oktatásra állnak át Magyarországon az általános iskolák is, ehhez kapcsolódóan a Magyar Közlöny 2021. március 5-i éjfél előtt pár perccel megjelent 2021/37. számában megjelent a 105/2021. (III. 5.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról. A rendelet – amelynek ez a rendelkezése 2021. március 6-án hatályba lépett - módosítja többek között a digitális oktatással érintett családokat segítő korábbi Korm. rendeletet.

Ez egyebek mellett azzal jár, hogy az alapfokú intézményekben (általános iskolák) tanuló, vagy oda járó gyermekek szülei, törvényes képviselői, illetve az ezen intézményekben dolgozók márciusban díjmentességet kérhetnek a digitális oktatás során igénybe vett vezetékes internetszolgáltatás használatához.

online_suli

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A kormány először egy november 14-én kihirdetett kormányrendeletben biztosította a fenti mentességet, ám akkor csak az aktuálisan érintett, digitális oktatásra átállt, középfokú intézményekben tanulók (illetve szüleik), valamint az ott dolgozók számára. A rendelet hatályát azóta több alkalommal is meghosszabbította a kormány, legutóbb éppen február végén.

A kedvezmény igénybe vételére a szolgáltatók ügyfelei az első két hónapban a szolgáltatóknál tudtak regisztrálni, ezt követően azonban a cégek adminisztrációs nehézségekre hivatkozva a regisztrációt lezárták. A mostani rendeletmódosítást követően a regisztrációra újra lehetősége lesz az érintetteknek, az erre rendelkezésre álló regisztrációs időablakot az összes szolgáltató köteles weboldalán feltüntetni a következő napokban. Az ügyfelek az áprilisban kézhez kapott számlával részesülnek majd a kedvezményben.

Úgy tudjuk, hogy a középfokú oktatásra kiterjedő kedvezményt eddig a vártnál lényegesen kevesebben, pár tízezren igényelték - egyelőre nincsenek arra vonatkozó becslések, hogy a mostani rendelet a támogatottak számát hogyan befolyásolhatja majd.

A most kiterjesztett kedvezményt az általános iskolák április 7-re tervezett újra nyitását követően várhatóan nem hosszabbítják meg, illetve addig tartják fent, amíg az intézmények digitális oktatásban működnek.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.