Szerző: Koi Tamás

2021. március 3. 11:27

Rajthoz állt Kelet-Európában az Amazon

A hét elején megnyitotta első kelet-európai lokális webshopját az Amazon. A lengyel áruházban a lokalizált felület mellett lokális eladók és szolgáltatók termékei is megtalálhatók.

Ígéretének megfelelően elindította első, Kelet-Európai országra lokalizált webáruházát a világ legnagyobb e-kereskedelmi cége, az Amazon. A vállalat lengyel e-commerce felülete kedd reggel indult el élesben a régió legnagyobbnak számító piacán, már induláskor több mint százmillió termékkel a kínálatában, melyet teljes mértékben lokalizált felületen érhetnek el a helyi vásárlók.

A vállalatóriás január végén jelentette be, hogy a legnagyobb régiós piacon, Lengyelországban bővíti jelenlétét, mely a nagyobb nyugati országokban évek óta működő üzleti modell alapján épül majd fel, azaz a saját forgalmazású termékek mellett elérhetőek lesznek a piactéren, partnerek által kínált áruk is a vevők számára.

amazon_parcels

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat már ekkor létrehozta a lengyel partnerregisztrációs oldalt, ahol megkezdődött a kereskedők toborzása. A feltételek megegyeznek a más piacokon alkalmazottakkal, így a piactérre regisztráló kereskedők számára a megjelenés havi díjba (nettó 166 zlotyiba, azaz kb. 13 ezer forintba) kerül, ezen felül az értékesítés után jutalékot számol fel az Amazon. Azt egyelőre nem közölte a cég, hogy a lengyel webshop pontosan mikor nyithat meg.

A kelet-európai országokban élők nagy része mindeddig hiába várta, hogy az Amazon saját webáruházával is megjelenjen a régióban, jóllehet időről-időre felreppentek különböző pletykák a terjeszkedésre vonatkozóan. A régióban élők számára így jobb híján a nyugati amazon-üzletek használata volt az egyetlen lehetőség, ám dacára az EU-s szabadkereskedelmi alapelveknek, ezekből számos kereskedő nem szállított Kelet-Európába, emellett ezekben az esetekben a fogyasztói jogok esetleges érvényesítése is problémásabbá válhatott.

Az Amazon egyébként - fő tevékenységét leszámítva - régóta jelen van Lengyelországban, ahol a cég kilenc logisztikai egységet üzemeltet, valamint rendelkezik egy technológiai fejlesztőközponttal is Gdańskban, illetve egy AWS központtal Varsóban. A vállalatnak tavaly ősszel mintegy 18 ezer lengyel munkavállalója volt, ezzel az Amazon a legnagyobb amerikai munkáltató Lengyelországban.

Az Amazon saját webshopjának megjelenése a lengyel piacon leginkább a helyi piacvezető, a tavaly októberben tőzsdére lépett Allegro számára okozhat komoly fejtörést a jövőben. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról