Szerző: Koi Tamás

2021. január 27. 13:12

Nyit az első kelet-európai Amazon webshop

Immár nem csak az e-kereskedelmet támogató logisztikai és egyéb kiszolgálóterületeken, hanem a tényleges kereskedelmi tevékenységet illetően is megjelenik az Amazon Kelet-Európában.

Megnyitja első webshopját a kelet-európai piacon a világ legnagyobb e-kereskedelmi vállalkozása, az Amazon. A vállalatóriás kedden jelentette be, hogy a legnagyobb régiós piacon, Lengyelországban bővíti jelenlétét, mely a nagyobb nyugati országokban évek óta működő üzleti modell alapján épül majd fel, azaz a saját forgalmazású termékek mellett elérhetőek lesznek a piactéren, partnerek által kínált áruk is a vevők számára.

A vállalat már létre is hozta a lengyel partnerregisztrációs oldalt, ahol megkezdődött a kereskedők toborzása. A feltételek megegyeznek a más piacokon alkalmazottakkal, így a piactérre regisztráló kereskedők számára a megjelenés havi díjba (nettó 166 zlotyiba, azaz kb. 13 ezer forintba) kerül, ezen felül az értékesítés után jutalékot számol fel az Amazon. Azt egyelőre nem közölte a cég, hogy a lengyel webshop pontosan mikor nyithat meg.

amazon_kolbaskowo
az amazon legnagyobb lengyelországi logisztikai központja Kołbaskowo mellett

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A kelet-európai országokban élők nagy része mindeddig hiába várta, hogy az Amazon saját webáruházával is megjelenjen a régióban, jóllehet időről-időre felreppentek különböző pletykák a terjeszkedésre vonatkozóan. A régióban élők számára így jobb híján a nyugati amazon-üzletek használata volt az egyetlen lehetőség, ám dacára az EU-s szabadkereskedelmi alapelveknek, ezekből számos kereskedő nem szállított Kelet-Európába.

Az Amazon egyébként - fő tevékenységét leszámítva - régóta jelen van Lengyelországban, ahol a cég kilenc logisztikai egységet üzemeltet, valamint rendelkezik egy technológiai fejlesztőközponttal is Gdańskban, illetve egy AWS központtal Varsóban. A vállalatnak tavaly ősszel mintegy 18 ezer lengyel munkavállalója volt, ezzel az Amazon a legnagyobb amerikai munkáltató Lengyelországban.

A cég ugyanakkor legendásan rossz hírű munkaadónak is számít az országban, így például 2019-ben a helyi szakszervezet sztrájkot helyezett kilátásba, amiért a cég lengyel alkalmazottai átlagosan harmadannyit kerestek, mint a német munkatársak, ráadásul hosszabb munkaidő mellett. Tavaly pedig a koronavírus világjárvány kitörése kapcsán több más országban tapasztaltakhoz hasonlóan a lengyel kollektíva is tiltakozott a raktárak nem megfelelő higiéniai ellátottsága, illetve az ezzel járó fokozott fertőzésveszély miatt.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról