Szerző: Koi Tamás

2021. január 27. 13:12

Nyit az első kelet-európai Amazon webshop

Immár nem csak az e-kereskedelmet támogató logisztikai és egyéb kiszolgálóterületeken, hanem a tényleges kereskedelmi tevékenységet illetően is megjelenik az Amazon Kelet-Európában.

Megnyitja első webshopját a kelet-európai piacon a világ legnagyobb e-kereskedelmi vállalkozása, az Amazon. A vállalatóriás kedden jelentette be, hogy a legnagyobb régiós piacon, Lengyelországban bővíti jelenlétét, mely a nagyobb nyugati országokban évek óta működő üzleti modell alapján épül majd fel, azaz a saját forgalmazású termékek mellett elérhetőek lesznek a piactéren, partnerek által kínált áruk is a vevők számára.

A vállalat már létre is hozta a lengyel partnerregisztrációs oldalt, ahol megkezdődött a kereskedők toborzása. A feltételek megegyeznek a más piacokon alkalmazottakkal, így a piactérre regisztráló kereskedők számára a megjelenés havi díjba (nettó 166 zlotyiba, azaz kb. 13 ezer forintba) kerül, ezen felül az értékesítés után jutalékot számol fel az Amazon. Azt egyelőre nem közölte a cég, hogy a lengyel webshop pontosan mikor nyithat meg.

amazon_kolbaskowo
az amazon legnagyobb lengyelországi logisztikai központja Kołbaskowo mellett

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kelet-európai országokban élők nagy része mindeddig hiába várta, hogy az Amazon saját webáruházával is megjelenjen a régióban, jóllehet időről-időre felreppentek különböző pletykák a terjeszkedésre vonatkozóan. A régióban élők számára így jobb híján a nyugati amazon-üzletek használata volt az egyetlen lehetőség, ám dacára az EU-s szabadkereskedelmi alapelveknek, ezekből számos kereskedő nem szállított Kelet-Európába.

Az Amazon egyébként - fő tevékenységét leszámítva - régóta jelen van Lengyelországban, ahol a cég kilenc logisztikai egységet üzemeltet, valamint rendelkezik egy technológiai fejlesztőközponttal is Gdańskban, illetve egy AWS központtal Varsóban. A vállalatnak tavaly ősszel mintegy 18 ezer lengyel munkavállalója volt, ezzel az Amazon a legnagyobb amerikai munkáltató Lengyelországban.

A cég ugyanakkor legendásan rossz hírű munkaadónak is számít az országban, így például 2019-ben a helyi szakszervezet sztrájkot helyezett kilátásba, amiért a cég lengyel alkalmazottai átlagosan harmadannyit kerestek, mint a német munkatársak, ráadásul hosszabb munkaidő mellett. Tavaly pedig a koronavírus világjárvány kitörése kapcsán több más országban tapasztaltakhoz hasonlóan a lengyel kollektíva is tiltakozott a raktárak nem megfelelő higiéniai ellátottsága, illetve az ezzel járó fokozott fertőzésveszély miatt.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.