:

Szerző: Hlács Ferenc

2021. március 2. 10:52

A pandémia ellenére növekedést várnak idén a chipgyártók

A KPMG felmérése szerint a szegmens bevétel- és profitnövekedésre számít 2021-ben.

Közzétette a félvezetőiparra vonatkozó idei előrejelzéseit a KPMG - a vállalat kutatása szerint a globális koronavírus-járvány dacára a chipgyártók idén is számottevő nyereségnövekedésre számíthatnak - ugyanakkor a szegmenst úgy tűnik nem csak a pandémia negatív hozadékai kerülik el, de a pozitív, digitalizációserkentő hatások is.

kpmg_sc_2021

A Global Semiconductor Alliance-szel közösen, világszerte 156, az iparágban dolgozó vezető megkérdezésével készített kutatás szerint a válaszadók fele véli úgy, hogy a járvány felgyorsította cégük digitális átalakulását - ez meglepően alacsony szám, hiszen általában a IT szférában a megkérdezettek 89 százaléka, az összes iparágat tekintve pedig 81 százalékuk beszélt arról, hogy a pandémia felpörgette digitalizációjukat. A konzervatívnak tűnő tempónak ugyanakkor némileg ellentmond, hogy a megkérdezettek 63 százalékánál nőtt a felhőszolgáltatások, illetve automatizációs megoldások használata a járvány alatt.

AZ 5G FELLENDÜLÉST,  A SZABÁLYOZÁSOK LASSULÁST HOZHATNAK

A chipgyártók szerint az előttünk álló években az IoT, az autókba szánt, illetve az 5G lapkák hajtják majd a bevételnövekedést, amelyben középtávon különösen utóbbi eszközök játszanak majd kulcsszerepet. A megkérdezett vezetők 19 százaléka véli úgy, hogy kevesebb mint egy éven belül jelentős bevételnövekedést hoznak majd az 5G chipek, míg 1-2 éven belül már 53 százalékuk számít a gyarapodásra. 25 százalék 3-4 éves távlatot, 3 százalék pedig 5 évnél hosszabb időt jelölt meg az 5G-s eszközökből származó bevételek jelentős fellendülése kapcsán.

kpmg_sc_2021b

A szegmenst fenyegető legnagyobb problémának a következő három évben a szigorúbb import és exportszabályozásokat és a hozzájuk kapcsolódó díjakat, illetve a potenciális új nemzetközi kereskedelmi szabályozásokat, illetve nemzetbiztonsági intézkedéseket tekinti a válaszadók mintegy 53 százaléka - ami már csak az Egyesült Államok és Kína az elmúlt években tapasztalt csörtéit tekintve sem meglepő. A kutatásban részt vevők 37 százaléka tartja az ellátási láncok megakadását az iparágra váró fő nehézségnek, 30 százalék szerint pedig a megfelelően képzett munkaerő hiánya okozza majd a legtöbb gondot.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A felmérés továbbá arra is rávilágít, hogy a megkérdezettek 34 százaléka szerint kutatás-fejlesztési költéseik nem igazodnak optimálisan az általuk megcélzott piacokhoz - ezzel együtt a résztvevők 71 százaléka tervez 2021-ben a tavalyinál nagyobb összeget fordítani a kutatás-fejlesztési projektekre.

Attól mindenesetre nem tart az iparág, hogy nyereségessége veszélybe kerülne, a válaszadók 24 százaléka arra számít, több mint 20 százalékkal növekednek majd bevételei, további 23 százalék pedig 11 és 20 százalék közötti gyarapodást vár. 26 százalék 6-10 százalékos előrelépéssel számol, míg 12 százalék teszi 1 és 5 százalék közé az értéket. Mindössze a szegmens 15 százaléka vár stagnáló vagy csökkenő bevételt idén. A megkérdezettek 79 százaléka továbbá megnövekedett profitra is számít 2021-ben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 07:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.