Szerző: Hlács Ferenc

2021. március 1. 14:23

Az iPhone-ok 80 százaléka már iOS 14-et futtat

Ezúttal is rohamtempóban jut el a készülékekre az Apple aktuális rendszere.

Szokás szerint rendkívül tempósan terjeszkedik az iOS legfrissebb főverziója: mint az Apple nemrég közzétett adataiból kiderül, az iOS 14 az összes használatban lévő iPhone mintegy 80 százalékára jutott már el.

A cupertinói óriás az App Store-on keresztül végzett mérése szerint az elmúlt négy évben bevezetett iPhone modellek esetében az érték még látványosabb, 86 százalék. A megelőző, iOS 13 kiadás utóbbi eszközcsoport 12 százalékán található meg - és mindössze 2 százalék futtat annál korábbi rendszerverziót. Ami az összes iPhone-t illeti, az iOS 13-at itt is a készülékek 12 százaléka futtatja és 8 százalékon van még annál régebbi szoftver.

iphoneill

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az iPadek már egy kicsit visszafogottabban teljesítenek, panaszra ugyanakkor az Apple táblagépeinek háza táján sem lehet ok: az elmúlt négy évben bevezetett iPad modellek 84 százalékára jutott már el az iPadOS 14, továbbá 14 százalékuk futtat iPadOS 13-at és 2 százalékon figyel valamelyik megelőző rendszerverzió. Az összes használatban lévő iPadet tekintve azok 70 százaléka frissült már iPadOS 14-re, szintén 14 százalék az iPadOS 13-at futtató eszközök aránya, a régebbi kiadásokat pedig 16 százalék futtatja.

Az iOS 14 még az Apple jellemzően pörgős frissítési tempóihoz képest is kifejezetten jól teljesít, viszonyításképpen tavaly ilyenkor az iOS 13 az összes iPhone-eon 70 százalékos elérésnél járt, míg a négyévesnél nem öregebb modelleknél 77 százalék környékén mozgott.

Az Apple tehát szokás szerint nyugodt lehet, hiszen készülék-ökoszisztémájának túlnyomó része az aktuális, a megfelelő biztonsági frissítésekkel és funkciókkal ellátott szoftvert futtatja, illetve a fejlesztőknek sem kell sokat foglalkozniuk a korábbi rendszerverziókkal. Mindeközben a Google mélyen hallgat a legújabb Android verziók piacrészeiről.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról