Szerző: Koi Tamás

2021. január 12. 11:12

Globális chiphiány sújtja az autóipart

A koronavírus világjárvány a gyártóipar szinte minden területén alaposan megzavarta az évek óta kiszámíthatóan működő ellátási láncot - most éppen a tavaly tavasszal leálló autóipar kényszerülhet újabb leállásokra és termeléscsökkenésre, de ezúttal más okból, mint 2020-ban.

HIRDETÉS

Egyre több autógyártó szenved alkatrészellátási nehézségekkel az új gépjárművekbe kerülő elektronikai komponenseket, legfőképpen vezérlőchipeket illetően - a helyzet bizonyos gyártóknál és régiókban mostanra olyan súlyossá vált, hogy egyes üzemekben kényszerleállást kellett elrendelni most először, miután a koronavírus világjárvány miatti leállások miatt újraindulhatott a termelés.

A globális chiphiány sajtóbeszámolók szerint gyakorlatilag a teljes iparág működését alapjaiban rázza meg, így ellátási problémákkal küzd a Volkswagen csoport, a Ford, a Fiat Chrysler, a Nissan és a Toyota egyaránt. A gyártók jobb híján a termelés ideiglenes átcsoportosításával próbálják kezelni a helyzetet, így a kevésbé jól fogyó típusok előállítási volumenét csökkentik, netán teljesen le is állítják a termelést azért, hogy a rendelkezésre álló komponensekkel legalább a nagyobb volumenű termelést igénylő húzótermékekkel ki tudják szolgálni a piacot.

carmaker_robot

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A problémát ugyanakkor szakértők szerint már hónapokkal ezelőtt látni lehetett, amikor az autógyártók tavaly év elején, a koronavírus világjárvány kitörésekor globálisan leállították a termelést, illetve ezzel párhuzamosan csökkentették komponensrendelésüket. Az egyre fejlettebb fedélzeti elektronikákhoz, motorvezérlőkhöz, infotainment rendszerekhez és vezetéstámogató megoldásokhoz használt chipek egy része univerzális megoldás (ilyen például egy Bluetooth vezérlőchip), melyekre más iparágakban (a PC-k és okostelefonok szegmensében) időközben jelentősen megnőtt a kereslet, ez pedig hónapokra előre meghatározta, hogy a chipgyártók mely megrendelőiket szolgálják ki elsősorban.

Az autógyártók szempontjából a helyzetet nehezíti, hogy míg a termelés és az új gépjárművek iránti kereslet a tavalyi év első felében jelentősen visszaesett, majd az év végén újra erőre kapott, emellett több régióban jelentős fellendülés tapasztalható az elektromos és hibrid hajtásláncú autók értékesítésében - ezekhez a típusokhoz pedig többnyire bonyolult vezérlőáramkörökre van szükség.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 09:44

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.